pieczenie - 19054 przepisów (strona:610/1271)

Kurczak w stylu Chilindron 167

Dzień dobry, Potrawy z kurczaka kojarzą mi się z rodzinnym obiadem - moja Mama piekła kurczaka prawie co weekend i nadal pozostaje on dla mnie jednym z najpyszniejszych dań przywołującym miłe wspomnienia. Dlatego właśnie dzisiaj, w sobotę, przychodzę do Was z przepisem na kurczaka w stylu Chilindron, czyli w skrócie duszonego z winem, pomidorami i papryką. Kiedy niedawno natrafiłam na niego(...)czerwonej papryki. Od siebie dodałam jeszcze papryczkę chilli - jak mój Mąż stwierdził " Przecież kurczak Chilindron musi mieć w sobie chilli! " - oczywista oczywistość ;) P.s. Na weekendowy obiad polecam Wam również pieczonego kurczaka z pikantnym sosem tzatziki. Kurczak w stylu Chilindron przepis z książki "Kulinaria Europy" z moimi modyfikacjami na 4-6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: 1 kg kurczaka

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik Oreo 1039

się w ustach sernik, na fantastycznym spodzie z ciastek Oreo :) Przyznam, że to jeden z lepszych serników jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g ciastek Oreo (bez nadzienia) 70 g roztopionego masła Składniki na sernik: nadzienie ze wszystkich Oreo 700 g twarogu z wiaderka 300 g kwaśnej śmietany(...)wyrośnie, tylko będzie płaski jak stół- to dzięki parze wodnej, która utrzymuje stałą temperaturę wokół sernika). Na środkową kratkę stawiamy sernik i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy ok. 90 - 100 min. Jeżeli sernik zbytnio się rumieni, zakrywamy go folią aluminiową, uważając, by nie dotykał powierzchni sernika. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy

My Culinary Art
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 247

krawędzi formy, obcinamy z brzegów nadmiar ciasta i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni dość gęsto (aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszało się). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut (do lekkiego zrumienienia). Szczypiorek kroimy i odkładamy na bok.  Po podpieczeniu (nie wyłączamy piekarnika), na ciasto wykładamy podsmażony farsz- boczek, cebulkę i pora

Symfonia Smaków
BROWNIES BURACZANE Z ŻURAWINĄ. 191

garnkiem z gorącą wodą). Gorącą czekoladę wlewam do ciasta mieszając łyżką. Na samym końcu wsypuję suszoną żurawinę.   Ciasto przelewam do blachy wyłożonej papierem do pieczeniaPiekę około 30 minut w 180 stopniach.     SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka polska 342

jabłek 2 łyżki masła 100 g cukru po 0,5 łyżeczki cynamonu, goździków, gałki i imbiru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Wykonanie: Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Wszystkie składniki ciasta wrzucić do misy robota lub wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.  Podzielić je na dwie części i schować do lodówki na około 30 minut(...)były miękkie). Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dokładnie je rozłożyć na dnie tak, aby było jak najcieńsze.  Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 10 - 15 minut.  Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka.  Na jabłka pokruszyć pozostałe ciasto.  Wstawić ponownie do piekarnika na około 40 - 45 minut.  Gotową szarlotkę

Sto kolorów kuchni
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 208

następnym razem róże wyjdą jeszcze ładniej:)   Biszkopt: 6 jajek,  czubata szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  szklanka cukru,  czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem(...)ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części. Poncz: 1/3 szklanki nalewki z wiśni,  1/4 szklanki wody. Nalewkę zmieszać z wodą. Ponczem nasączyć wszystkie

Z miłości do słodkości
Tarta z kurkami 364

przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż będzie rumiane ale nie mocno spieczone. Farsz:  Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w ziołach, tymianku, soli i pieprzu. Smażymy na rumiano. Kurki myjemy, dusimy

Czerwona Porzeczka
Pizzerinki 272

godzinę. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta urywamy kule i rozwałkowujemy je na placki o średnicy ok. 7 cm. Następnie blachę do pieczenia smarujemy oliwą i posypujemy kaszą manną. Na tak przygotowaną(...)blachę nakładamy nacze pizzerinki i dekorujemy je ulubionymi dodatkami. W moim przypadku było to nałożenie ketchupu, następnie pokrojonych oliwek, posiekanych pomidorów suszonych, kukurydzy, salami i na koniec ser. Pizzerinki pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez ok. 15 minut. Przed :) ...i po :) Przed

Emcia Pichci
84. Twaróg, ciastka, bazylia, maliny, czyli bazyliowo- miodowy sernik na ciasteczkowym spodzie. 155

skrobi ziemniaczanej kilka łyżek dżemu malinowego (u nas domowy) kilka łyżek dżemu z jeżyn (domowy) Taki "goły" też jest ładny- równy jak stół, lekko zarumieniony. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciasteczkowym spodem. Wysypujemy przygotowany spód do formy i ugniatamy łyżką - tak jest najwygodniej. Odstawiamy najlepiej do lodówki (niekoniecznie). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Twarogi lekko rozdrobnione (połamane(...)się składników. Połowę masy wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wykładamy na nią równomiernie dżem malinowy. Wylewamy na to resztę masy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i w 180 stopniach pieczemy (bez termoobiegu) ok. 15- 20 minut, a następnie ok. 70- 80 minut w 150- 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy chwilę w otwartym piekarniku i wyjmujemy (po chwili spokojnie można wyjąć

Symfonia Smaków
BURGERY BURACZANE. 185

rozpadały. Jeśli trzeba, dodać odpowiedni mąkę/olej/bułkę tartą. Doprawiam. Z masy formuję kotleciki, które układam na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę odpowiednio 30 minut, przewracając w połowie burgery na drugą stronę. Podaję w świeżej bułce z sałatą, ulubioną pastą. Świetnie smakują same jako przekąska czy podane z sałatką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki
Fish Burger 166

bułce tartej zmieszanej z otrębami pszennymi (w jajku i w bułce możemy obtoczyć podwójnie) 2.  Rybę pieczemy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) w temp. 180 stopni ok. 15 - 20 min (termoobieg, środkowy poziom piekarnika) 3. Pod koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania) 4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty

Malowane smakiem
Makaron na słodko - Makaronowa szarlotka pod pierzynką 268

dente według przepisu na opakowaniu. 3. Ubijamy białko z 3 łyżeczkami cukru na sztywną pianę. 4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, potem uduszone jabłka, całość zakrywamy ubitymi białkami. Pieczenie (piekarnik elektryczny, termoobieg): Całość zapiekamy w temp. 180 stopni przez 15-20 min.  Kalorie: 1 porcja - ok. 350 kcal Smacznego

Malowane smakiem
Babeczki jaglano-bananowe ze śliwkami (dietetyczne ok. 175 kcal/100 g) 198

Śliwki pokrój na małe kawałki (1cmx1cm, lub większe). 4. Dodaj śliwki do masy. 5. Napełniaj foremki na babeczki (do 3/4) starając się, żeby równomiernie rozłożyć śliwki. Pieczenie: Ustawienie piekarnika: grzanie góra-dół Temperatura: 180 stopni Czas: 40 min + 10 minut w zamkniętym piekarniku  Wyjmij, poczekaj aż ostygną i włóż do lodówki, według mnie najlepiej smakują już dobrze

Malowane smakiem
Ślimaki z ciasta francuskiego z solonym karmelem i orzechami 285

krojeniu umieściłem ponownie wewnątrz ślimaków za pomocą łyżeczki. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i w gorącym piekarniku umieściłem ciastka. Piekłem przez 15 minut, przy czym bardzo istotnym jest, aby nie otwierać w trakcie pieczenia piekarnika, gdyż powoduje do spadek temperatury i może spowodować niewyrośnięcie ciastek. Po tym czasie ciastka wyjąłem z piekarnika i podałem po wystudzeniu

Wyprawy kulinarne
Bułeczki Maślane 140

wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i bardzo lekko je spłaszczamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 15-30 minut do napuszenia się. Następnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy około 12 minut, do zarumienienia się, w 176 stopniach. The post Bułeczki Maślane appeared first on Made

Made By Mom And Son