pieczenie - 19054 przepisów (strona:602/1271)

Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym 247

ostrożnie układamy w odstępach na cieście francuskim, dociskamy i nacinamy każdą gruszkę w kratkę i za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy powierzchnię gruszki dżemem malinowym. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego wycinamy kształt gruszek zostawiając(...)każdej gruszki brzeg o szer. ok. 0,5 cm, u góry wycinamy listek i ogonek, brzegi ciasta nacinamy nożem. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.15 minut. Wyjmujemy, możemy jeść jeszcze ciepłe na śniadanie z poranną kawą. The post Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik na zimno z galaretką ze Sprite`a 262

jedna wielka improwizacja :) Wrzucałam do niej to co wpadło mi w ręce. I wiecie co? Sernik wyszedł delikatny, kremowy i pyszny! A do tego bajecznie prosty w wykonaniu! Biszkopt: Pieczemy biszkopt z dwóch jajek <-----z tego przepisu (klik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy 23 lub 26 cm. Masa serowa: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka(...)szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO Mango z wanilią ETERNO kilkanaście lisków świeżej melisy Wykonanie: Biszkopt: Pieczemy według przepisu, który umieściłam w linku. Dla przypomnienia napiszę, że na moim blogu wszystkie wyrazy w kolorze czerwonym to linki, pod którymi kryją się przepisy, bądź produkty :) Wracając do biszkopta

Blondynka Gotuje
Szarlotka 238

Mąkę i masło posiekać.  Dodać żółtka i cukier i szybko zagnieść ciasto.  Ciasto podzielić na dwie nierówne części.  Większą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Posypać kaszą.  Mniejszy kawałek ciasta schować do lodówki.  Jabłka obrać, pokroić na kawałki.  Poddusić w garnku z 2 - 3 łyżkami cukru.  Pod koniec dodać(...)Białka ubić na sztywno z dodatkiem pół szklanki cukru pudru.  Wyłożyć na jabłka.  Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni piec przez 45 - 50 minut

Sto kolorów kuchni
Błyskawiczne ciasto mieszane 268

zrobienia "na prędce". Jedno z tych ciast, których przygotowanie nie wymaga wiele czasu i które zawsze się udają. 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dużych jajek 2 łyżki wody 2 łyżki octu 1 opakowanie(...)cukru wanilinowego owoce Wszystkie składniki oprócz owoców włożyć do jednego naczynia i dokładnie wymieszać  łyżką. Wylać do wyłożonej papierem blaszki lub dużej tortownicy. Na wierzchu ułożyć dowolne owoce. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni

Praktyczna pl
Kawowo Orzechowe Babeczki z Kremem 121

kawy. Warte uwagi i tym samym przygotowania. Bardzo polecam. Składniki na około 10 babeczek: 100 g masła 100 g brązowego cukru 100 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 100 ml wrzącej wody 35 g posiekanych orzechów włoskich 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Masło(...)sodę i 4 łyżeczki ostudzonej kawy. Ucieramy do połączenia się składników. Wsypujemy orzechy, zostawiając odrobinę do posypania babeczek. Mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie serek mascarpone ucieramy z cukrem i 4 łyżeczkami kawy. Ozdabiamy babeczki kremem za pomocą rękawa cukierniczego. Posypujemy

Made By Mom And Son
Sernik karmelowy z karmelizowanymi śliwkami 245

przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo(...)połączyć z masą serową. Wyłoży na ciasteczkowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.  Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić cukier, dodać śliwki – smażyć chwilę, aż lekko zmiękną. Śliwki

kolorowotorcikowo
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 165

bezmięsnego całkowicie, takiego proekologicznego, pełnego zdrowia i szczęśliwych kur oraz krów bez depresji. Jednak czuje się dziwnie pisząc takie posty jako zadeklarowany mięsożerca. Czuję się jak pyszny sos z pieczeni w misce pełnej tofu. Zupełnie nie na miejscu, ale za to pyszny. Pewnie ktoś sobie pomyśli, że moim marzeniem jest strzelanie do wegan i wegetarian. Nic bardziej mylnego. Lubie(...)zachowanie niektórych wola o pomstę do nieba. Do kuchni bezmięsnej przekonują mnie moi znajomi, którzy o swojej kuchni mówią pysznie i z pasją. Nie wtrącają co chwila raka, piekła dla mięsożerców, wszelkich chorób, plag egipskich i innych atrakcji związanych z konsumpcją mięsa. Odnoszę wrażenie, że bycie weganem jest cool i trendy. Znajomi podziwiają, a tymczasem w skrytości lodówki wpierdzielają parówki

ladykitchen
Paratha z zielonym nadzieniem 139

Placki na grillu pieczone, nadzieniem z bobu wypełnione, na przystawkę się idealnie nadają i zaskakujący smak mają. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu), ½ łyżeczka soli, woda, olej rzepakowy, nadzienie: 150 g ugotowanego i obranego bobu, 50 g oliwek zielony, pęczek zielonej pietruszki, ½ łyżeczka świeżo mielonej kolendry, szczypta skórki otartej z cytryny(...)środku każdego układamy po łyżeczce pasty i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki.  Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie. Pod koniec pieczenia, placki smarujemy olejem i grillujemy jeszcze chwilę. Rada : Jeśli ciasto odstawimy na 15 min. do miseczki i przykryjemy je wilgotną ściereczką, to zrobi nam się bardziej elastyczne. Smacznego

Moniki Smakołyki
Sos z wołowiną, śliwkami węgierkami i rydzami z wolnowaru 145

Dzień dobry! Dawno nie zamieszczałam żadnego przepisu, ale jak Wam wspominałam na początku września, to był dość pracochłonny miesiąc, nie było zbytnio czasu na zdjęcia, gotowanie i pieczenie. Trzeba to zdecydowanie zmienić, bo wierzę, że z niecierpliwością czekacie na nowe przepisy. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować wyborny sos, który możecie przygotować w wolnowarze (lub tradycyjnie, jeśli ktoś nie posiada

Pora coś zjeść
Domowe nachosy 143

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.  Trójkąty tortilli smarujemy delikatnie oliwą.  Część trójkątów posypujemy sezamem, a część pieprzem.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniaPieczemy partiami po około 8 - 10 minut

Sto kolorów kuchni
Torcik jabłkowy 158

ciasto z mojego dzieciństwa, jest idealny nawet dla małych dzieci, a ja  uwielbiam je! Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany 18 % masa(...)wydrążonych obranych jabłek 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części, każdą część pieczemy w blaszce wyłożonej pergaminem  i rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 15-20 minut. Upieczone ciasta odstawiamy najlepiej na 12 h tak aby nabrały chrupkości. Masa: Jabłka kroimy

Niezły Młynek
Jabłka w cieście francuskim 483

nacinamy jabłka w wachlarz. Jeśli nam się spieszy to gotowanie jabłek możemy pominąć. Ja tym razem nie gotowałam jabłek, gdyż mi się nie chciało. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jabłka na cieście francuskim, dociskamy i wycinamy kształt jabłka zostawiając brzeg o szer. ok. 1 cm, u góry wycinamy listek i ogonek, brzeg ciasta(...)ozdabiamy naciskając ząbkami widelca. Smarujemy jabłka delikatnie miodem, posypujemy cukrem i cynamonem lub przyprawą do deserów z cynamonem i kardamonem. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.20 minut. Wyjmujemy, możemy jeść jeszcze ciepłe n.p. z kleksem bitej śmietany.           The post Jabłka w cieście francuskim appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka owsiane z dynią 198

składniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 – 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszankę. Dokładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 – 30 minut, aż masa będzie lekko sztywna. Wystudzić. Pokroić na kawałki

Sto kolorów kuchni
Kruchy placek królewski 229

blaszkę, wierzch posypujemy odsączonymi z alkoholu rodzynkami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy wierzch się zrumieni, a boki odstają od formy. Letnie ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Uwagi: Do ciasta nie dosypujemy proszku do pieczenia

Gorący kąsek
Bułki pełnoziarniste 144

, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie roztrzepujemy jajko, smarujemy nim bułki i posypujemy sezamem (lub tym, czym mamy). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka