pieczenie - 19054 przepisów (strona:594/1271)

Chleb piwny na drożdżach 109

ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.Włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i po 10 minutach temperaturę obniż na 190 stopni i piecz przez godzinę .Pod koniec pieczenia postukaj palcem w chleb, jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy, że jest gotowy

Apetyczna babeczka
Bułki orkiszowe z marchewką 154

formować bułki, ok 13-15 sztuk, układać na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Raz jeszcze odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C, piec w dolnej części piekarnika ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.   źródło ,,domowy wypiek chleba

Apetyczna babeczka
Indyk z miodem i cytryną 180

dokładnie natrzeć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Po zamarynowaniu obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w tem 180C przez 70-90 minut, można obracać mięso podczas pieczenia. Kilka minut przez wyjęciem z piekarnika posmarować mięso roztopionym masłem. źródło ,,mięsa siostry Marii

Apetyczna babeczka
Bloomer z makiem 161

dłuższej strony i uformować bochenek. Ułożyć na oprószonej mąką blasze i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odwracając na drugą stronę przełożyć do foremki na chleb lub piec na blaszce.  Po przełożeniu wierzch chlebów naciąć bardzo ostrym nożem i odstawić w foremkach do wyrośnięcia na 10-15 minut. Rozgrzać piekarnik do tem. 230 C. Wymieszać wodę z solą(...)posmarować nią bochenek. Posypać ciasto makiem. Spryskać wnętrze piekarnika wodą, żeby skórka była chrupiąca, wstawić natychmiast i piec 20 minut, a następnie obniżyć tem. do 200 C i piec jeszcze 20 minut, aż chleb się przyrumieni. Delikatnie przełożyć upieczone bochenki na metalową kratkę, żeby ostygł. źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Chleb z serem i cebulą 115

żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki jak ser wędzony czy cheddar 1 drobno posiekana cebula 1 łyżeczka gorczycy w proszku sól pieprz czarny mielony Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić by ostygła. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól i pieprz(...)pozostałe 10 kawałków i znów posmarować resztą masła. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto wyrośnie wypełni formę. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Posypać resztą sera. Piec 40-45 minut, aż chleb wyrośnie i się przyrumieni. Przełożyć na metalową kratkę, żeby chleb ostygł.   źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Kapuśniaczki drożdżowe do barszczu 168

Wyrobione ciasto cienko wałkować, na brzegu wzdłuż nakładać kapustę, zwijać w rulon, odcinać i nakłuwać widelcem z góry. Posmarować rozmąconym jajkiem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w tem. 175 C przez ok 20-25 minut, na złoty kolor

Apetyczna babeczka
Muffiny z konfiturą z pigwy i lawendy 143

pachnące z konfiturami z domowej spiżarni. Moje nadziane konfiturą brzoskwiniowo lawendową, oraz śliwkowo pigwową.  Składniki na 17-20 dużych muffinek: 25 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżki kakao 15 dag cukru szklanka mleka 8 dag oleju 1 jajko słoik dżemu lub konfitur Wszystkie(...)składniki dajemy do dużej miski i miksujemy. Wlewamy maksymalnie do 3/4 wysokości muffinek i do każdej foremki dodajemy po jednej łyżce dobrej konfitury. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i pieczemy 20 minut. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem. Piękną bambusową deseczkę wraz z doniczkami znajdziecie na stronie www.ziołowo

Apetyczna babeczka
Drożdżowa baba czekoladowa 160

stanie się jednolite. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową dokładnie mieszamy i nakładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Gdy ciasto podwoi objętość,  wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy przez 45 min (czas pieczenia zależy od wielkości blachy). Najsmaczniejsza jest polana czekoladą. Źródło ,,domowe wypieki

Apetyczna babeczka
Babka szafranowa 135

drożdży 2 dag migdałów pół laski wanilii 10 dag rodzynków szczypta szafranu 50 ml spirytusu  Do dekoracji polewa  lub cukier puder Szafran na dwa dni przed pieczeniem namoczyć w spirytusie i odstawić. Szklankę mleka zagotować, zalać nim połowę mąki, przestudzić. Wyrobić tak, aby nie było grudek. Drożdże rozpuścić w pozostałym mleku i wlać do zaparzonej mąki. Rozczyn(...)tłuszczem i posypać mąką. Napełnić ją do połowy ciastem i znów odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 C i piec ok. 50 minut. Po wystygnięciu ozdobić wierzch babki

Apetyczna babeczka
Amerykańskie placuszki śniadaniowe ze złotym syropem 222

śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem , który jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, lodów, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i pierniczków :), jeśli chcecie się w niego zaopatrzyć polecam mojego sprawdzonego dostawcę  KLIK .      Składniki na ciasto, na ok.15 placuszków: 2 szklanki mąki pszennej(...)drożdży 2 jajka 1 łyżka roztopionego masła 1 i 1/4 szklanki mleka Złoty syrop do polania Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na pół płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można cześć przechować w lekko rozgrzanym piekarniku

Apetyczna babeczka
Bułeczki z rowkiem 122

odstawić na 90 minut, by wyrosło. Po wyrośnięciu przekłuć i odstawić na 5 minut, następnie podzielić na 10-12 kawałeczków, formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć mąką, przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Krawędź dłoni posmarować(...)olejem i wcisnąć ją w środek każdej bułki, by zrobić zagłębienie. Przykryć i raz jeszcze odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230C, i piec 15 minut, aż się przyrumienią. źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Pasztet z żurawiną i pistacjami 155

sztywna pianę z odrobiną soli. Drewnianą łyżką delikatnie wymieszać z masą mięsną. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Włożyć pasztet do formy, wyrównać wierzch i posypać ziarnami pieprzu. Piec ok. 50 minut w tem 190C

Apetyczna babeczka
Chleb dyniowy 130

bochen. Ułóż na blaszce do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika natnij ciasto z góry bardzo ostrym nożem. Piekarnik nagrzej do 180 C i piecz ok 40 - 50 minut. Po upieczeniu odstaw na kratkę kuchenną do wystygnięcia

Apetyczna babeczka
Paluszki grissini z sezamem 137

rozciągnięciu obtoczyć każdy paluszek w sezamie. Ułożyć wszystkie na blachach, w dość dużych odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, by wyrosły. Piec 15-20 minut. Przełożyć na metalową kratkę, ostudzić. Podczas pieczenia grassini należy przewrócić na drugą stronę, by paluszki przyrumieniły się równomiernie. źródło ,,encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Baranki Wielkanocne bez foremek 199

wyciąć formę baranka, przykładać do ciasta i bardzo ostrym nożem wycinać kontur baranka, dodatkowo wyciąć po dwa kawałeczki na ucho i ogon. Blaszki posmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i układać baranki w dużej odległości od siebie. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C. 4. Morele osączyć, pokroić w słupki lub plastry. Na każdym baranku położyć kilka plastrów(...)kokos, mąkę, cukier zagnieść, rozkruszyć na cząstkach moreli i jedną cząstkę uformować na oko. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować nóżki, boki i głowę baranka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Upieczone baranki przestudzić, można posypać cukrem pudrem i ozdobić kokardką. źródło,, wielka księga ciast

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania