Składniki: 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 180 ml mleka 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu 180 g borówek amerykańskich(...)miodu 1 garść kokosu Przygotowanie: Połącz suche składniki. Dodaj roztopione masło, mleko, płynny miód. Nałóż masę do foremek. Wbij do ciasta borówki. Wsadź do piekarnika na ok. 30 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni. Amerykańskie muffiny
CzarnawisienkaSkładniki na 12 babeczek: 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 słodzików (stewia) 1/2 szkl. cukru brązowego lub 1/4 szkl. stewi w proszku 3 łyżki jogurtu greckiego 100 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu Szczypta soli 200 g śliwek węgierek Przygotowanie: Masło rozpuścić razem z pastylkami stewii, następnie ostudzić. Mąkę i proszek(...)przesiać razem ze szczyptą soli. Masło wymieszać z jajkami, cukrem i jogurtem. Wymieszać z suchymi składnikami. Śliwki umyć, wyjąć pestkę i pokroić wedle uznania. Przełożyć ciasto do foremek i piec ok. 25-30 min w 180 stopniach. Śniadaniowe fit babeczki ze śliwkami Przepis bierze udział w konkursie Veggieola
Czarnawisienkamąkami, siemieniem lnianym, słonecznikiem i solą. Dodać masło i ciepłą wodę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać odrobiną słonecznika. Piec ok. 1 godzinę w 200 stopniach lub do "suchego patyczka". Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem
Czarnawisienkacały czas miksując dodawałam powoli olej i jogurt na przemian z mąką. Na końcu dorzuciłam marchewkę i delikatnie wymieszałam. Ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w 180 stopniach przez ok. 45 minut, sprawdzając po tym czasie patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku. Gotowe ciasto wystudziłam. Schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem, dodałam
Kulinarny Pamiętnikwysokim naczyniu łączymy ciecierzycę, cebulę i czosnek, sezam z przyprawami. Blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 spore marchewki Dressing: sól, pieprz 4 łyżki oleju lnianego/oliwy/oleju rzepakowego (u mnie olej
Restauracyjka LiterackaSkładniki: Ciasto 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 2 jajka 50 g margaryny 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3/4 l mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy Polewa: pół kostki margaryny pół szklanki cukru 1,5 łyżki(...)wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników. Dzielimy na 4 części, każdą część ciasta dobrze wałkujemy, wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, i pieczemy na złoty kolor przez 15 minut w 180 stopniach. Krem Mleko gotujemy, wsypujemy kaszę i cukier. Mieszamy, całość chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia i studzimy. Masło ucieramy (najlepiej
Gorący kąsekpianę i dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Gdy masa będzie już gęsta i lśniąca, dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną, całość łączymy ze sobą. Na papierze do pieczenia stawiamy okrągłą blachę (22-25 cm), którą odrysowujemy długopisem. Bezę przekładamy(...)środek okręgu, wyrównując brzegi, które następnie "wyciągamy" płaską łopatką do góry. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140 i pieczemy 90 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na szczycie wystudzonej bezy. Na wierzchu układamy figi pokrojone w ćwiartki - można je zastąpić
sama złodycz. Wszystkie bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Dodatkowo: 1 łyżka mleka kilka orzechów włoskich Wyrośnięte bułeczki pędzlujemy mlekiem i na środku umieszczamy kawałek orzecha. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiklops ! Ale za to jaki - z wieprzowiny, doprawiony grzybami, rozmarynem, cebulą i cydrem. Jako dodatek do kanapek jest naprawdę świetny. Taka pieczeń sprawdzi się także na gorąco - wystarczy podgrzać, ukroić grubsze plastry i zrobić jakiś prosty sos a na pewno będzie pysznie. Ze zmielonej wieprzowiny można zrobić też domową mielonkę albo łopatkę prasowaną - są dużo smaczniejsze niż kupne
Smaczna Pyzaosób niedowierzających mocy zakwasu można dodać odrobinę drożdży, dla tych pewnych jego mocy, proponuję na samym zakwasie, wyrasta co prawda trochę dłużej ale dłużej też pozostaje świeży. Ja piekłam w dwóch formach 23x8, ciasta było tak na styk mogłoby być więcej, chlebki wyszły dość małe, więc proponuję użyć jednej formy mniejszej lub zamienić te dwie na jedną dużą, moja(...)30x11cm, wówczas pieczemy troszkę dłużej ale za to chlebek jest imponujących rozmiarów. Gdy do ciasta dodajemy drożdże masa wyrasta nam dwuetapowo (raz w misce, drugi w formie), gdy drożdże pominiemy, pomijamy również etap wyrastania w misce, pozostaje tylko w formie. Przepis znaleziony u Liski . Składniki: - 300g mąki żytniej chlebowej lub żurkowej (typ720,750) - 350g maki pszennej typ650 - 300g zakwasu żytniego
Smaczne Zdrowewyłożonym papierem do pieczenia. W każdej bułce robimy dołek do którego wkładamy trochę pasty paprykowej i farsz, posypujemy ziołami prowansalskimi i zostawiamy jeszcze na ok. 15 minut. Bułki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Bułki studzimy na kratce, dekorujemy listkami bazylii. Smacznego! The post Bułki drożdżowe faszerowane appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwypełniamy je makaronem z dodatkami. z sera wycinamy krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym plasterku układamy na wierzch makaronu. Babeczki pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C. W czasie pieczenia przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Babeczki podajemy z sosem i świeżym
Moniki SmakołykiZiemniaczanej serii ciąg dalszy. Ziemniaczki i jajka to bardzo dobrany duet. Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym, pycha. Ale ziemniaki pieczone z jajkiem w środku są jeszcze smaczniejsze i atrakcyjnie podane. 2 ziemniaki 4 jajka 2 łyżeczki masła sól, pieprz 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku Ugotować ziemniaki w mundurkach, ale uważać aby się nie rozgotowały. Przeciąć wzdłuż na połowę i wydrążyć miąższ(...)zrobić gniazdko, oprószyć solą i pieprzem. Do gniazdka włożyć kawałeczki masła i wbić jajko, dodać sól, pieprz. Wstawić do nagrzanego piekarnika ,najlepiej pod grill, piec 3-4 min tak, aby białko się ścięło. Wyjąć ,posypać szczypiorkiem i delektować się solo lub w towarzystwie innych warzyw, mięsa czy ryb Zapewniam, że taki pieczony ziemniak z rozpływającym się żółtkiem jest bardzo smakowity
Kulinarny karnet Christopheraszkl. maki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia laska wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 szkl.cukru pudru 200 g masła 4 żółtka piana 4 białka 1,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 słoik jabłek lub 2 1 szklanka orzechów włoskich 2 łyżeczki cynamonu Zagnieść ciasto, odłożyć 1/4 do zamrażarki na kruszonkę(...)mąkę ziemniaczaną. Średnią blaszkę wyłożyć ciastem i posypać połową orzechów. Wyłożyć jabłka , posypać cynamonem i przykryć pianą. Pianę posypać resztą orzechów i zetrzeć wyjęte z zamrażarki ciasto ,mamy kruszonkę. Piec w temp.170stop.około 30 min, sprawdzać ! P.s. Masę jabłkową oczywiście możemy przygotować sami
Kulinarny karnet Christopheramasą z białek, dodać cienkie paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i łyżką nakładać ciasto tworząc cienkie placuszki o średnicy około 10 cm. Piec w temp 180-200stop. od 3-5 min. Podejrzeć po 3 min, aby nie przypalić. Gorące ciasteczka nakładać na wałek do ciasta lub inny walec i pozostawić do ostygnięcia
Kulinarny karnet Christophera