pieczenie - 19054 przepisów (strona:580/1271)

Dietetyczna niedzielna pizza z cukinii 311

Czosnek rozgnieść i wymieszać razem z jogurtem i mlekiem; przyprawić. Przygotowanie: Mięso usmażyć z przyprawami na łyżeczce oleju. Cukinie pokroić w grubsze plastry. Ułożyć na blaszce okrytej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać ketchup z przecierem i posmarować sosem(...)cukinie. Następnie "przykleić" mięso. Układać pokrojone pomidorki (w talareczki i na pół), małe paski papryki, pokrojone na 3 cząstki oliwki. Posypać parmezanem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 20-30 min sprawdzając co jakiś czas czy cukinia jest już miękka. Podawać z sosem czosnkowym.  Dietetyczna pizza z cukinii

Czarnawisienka
Przepyszna malinowa babeczka z mikrofali 252

Może wyjdzie jakieś cudo z tych moich zmagań. :) Składniki na jedną babeczkę: 1 jajko 1 i 1/2 łyżki mąki z amarantusa 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka dżemu malinowego 2 łyżki mleka Maliny lub żurawina suszona Przygotowanie: Do filiżanki(...)wbijamy jajko i próbujemy delikatnie rozbełtać. Dodajemy mąki, proszek i mleko i mieszamy. Dodajemy dżem i dokładnie mieszamy z masą. Wrzucamy do filiżaneczki maliny lub żurawinę (u mnie żurawina). "Pieczemy" w mikrofali ok.2,5 minutki w 800 W. Proszę się nie przerażać jak babeczka w mikrofali będzie wręcz gigantyczna. Gdy ją wyjmiemy osiądzie nam niestety troszeczkę. Przepyszna malinowa babeczka

Czarnawisienka
Bananowa babeczka z mikrofali 243

mniej przetworzona - tym ma więcej błonnika, soli mineralnych, wapnia, fosforu i magnezu. Jedna babeczka - a tyle zdrowia! :) Składniki na 2 babeczki: 1 jajko 1 banan 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 łyżka płatków owsianych(...)łyżki mąki pełnoziarnistej 2 lyzki mleka Przygotowanie: Banana rozgnieść i połączyć z rozbełtanym jajkiem. Dodać resztę składników i bardzo dokładnie zamieszać. Przelać do filiżanek/kubków/kokilek i "piec" w mikrofali przez ok. 1,5/2 minuty. Bananowa babeczka z mikrofali

Czarnawisienka
Waniliowa babka jogurtowa 2164

babci, a to już wyczyn, więc polecam gorąco! ;-) Składniki: 450 g mąki pszennej 150 g cukru  150 ml oleju 4 jajka 250g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pół opakowania cukru waniliowego Opcjonalnie: wanilia (ziarenka zmiksować z jajkami) Przygotowanie: Mąkę i proszek przesiewamy. Wsypujemy cukier waniliowy(...)innej miseczce ubijamy jajka mikserem, dodajemy powolutku cukier. Stopniowo wlewamy jogurt i olej, nadal miksując. Wsypujemy do mąki (lub na odwrót: mąkę do masy) i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 1 h w 180 stopniach - do suchego patyczka.  Uwagi:  Ciasto może wydawać się za ciężkie, zbyt mączne, ale "w praniu" wychodzi pyszna babka. Można dodać większą ilość cukru

Czarnawisienka
Babeczki nadziane chałwą 201

mocno słodkie dzięki chałwie.  Składniki na 12 babeczek: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 2 białka 2 jajka 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g chałwy 2 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Masa: Chałwę rozdrabniamy widelcem, łączymy ze śmietaną i jednym jajkiem. Babeczki: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy(...)stopniowo białka i całe jajko. Wsypujemy połączone mąki z proszkiem, miksując nadal na niskich obrotach. Przekładamy masę do połowy foremki, nakładamy łyżeczką masę chałwową i przekładamy odrobiną masy podstawowej. Pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.  Babeczki nadziane chałwą

Czarnawisienka
Ciasteczka miodowo-owsiane z kokosem 215

szybko wlać, ciągle mieszając, do rondelka. Mieszankę przelać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto na blaszkę i spłaszczamy. Pieczemy ok. 12 minut w 170 stopniach. Ciastka wyrosną ogromne. Wyciągamy je z piekarnika, i przekrawamy delikatnie na pół. Odstawiamy do wystygnięcia, aby stwardniały.  Ciasteczka miodowo-owsiane z kokosem

Czarnawisienka
Czekoladowo-migdałowe babeczki z truskawkami 190

Składniki na 12 babeczek: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki kakao 50 g płatków migdałów 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 truskawek Aromat migdałowy 2 łyżki oleju 200 ml mleka 1 jajko Szczypta soli Przygotowanie: Jajko roztrzepać ze szczyptą soli. Dolać mleko, olej(...)aromat. Sypkie składniki przesiać i dodać do mokrych. Płatki migdałów pokruszyć w dłoni, wszystko delikatnie wymieszać. Truskawki pokroić w plasterki. Do papierowych foremek nałożyć równo masę, wsadzić truskawki. Piec ok. 25 minut 190 stopniach, do suchego patyczka. Czekoladowo-migdałowe babeczki z truskawkami

Czarnawisienka
Amerykańskie muffiny 177

Składniki: 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 180 ml mleka 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu 180 g borówek amerykańskich(...)miodu 1 garść kokosu Przygotowanie: Połącz suche składniki. Dodaj roztopione masło, mleko, płynny miód. Nałóż masę do foremek. Wbij do ciasta borówki. Wsadź do piekarnika na ok. 30 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni. Amerykańskie muffiny

Czarnawisienka
Śniadaniowe fit babeczki ze śliwkami 343

Składniki na 12 babeczek: 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 słodzików (stewia) 1/2 szkl. cukru brązowego lub 1/4 szkl. stewi w proszku 3 łyżki jogurtu greckiego 100 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu Szczypta soli 200 g śliwek węgierek Przygotowanie: Masło rozpuścić razem z pastylkami stewii, następnie ostudzić. Mąkę i proszek(...)przesiać razem ze szczyptą soli. Masło wymieszać z jajkami, cukrem i jogurtem. Wymieszać z suchymi składnikami. Śliwki umyć, wyjąć pestkę i pokroić wedle uznania. Przełożyć ciasto do foremek i piec ok. 25-30 min w 180 stopniach. Śniadaniowe fit babeczki ze śliwkami Przepis bierze udział w konkursie  Veggieola

Czarnawisienka
Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem 230

mąkami, siemieniem lnianym, słonecznikiem i solą. Dodać masło i ciepłą wodę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać odrobiną słonecznika. Piec ok. 1 godzinę w 200 stopniach lub do "suchego patyczka". Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem

Czarnawisienka
Ciasto marchewkowe 468

cały czas miksując dodawałam powoli olej i jogurt na przemian z mąką. Na końcu dorzuciłam marchewkę i delikatnie wymieszałam. Ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w 180 stopniach przez ok. 45 minut, sprawdzając po tym czasie patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku. Gotowe ciasto wystudziłam. Schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem, dodałam

Kulinarny Pamiętnik
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 622

wysokim naczyniu łączymy ciecierzycę, cebulę i czosnek, sezam z przyprawami. Blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 spore marchewki Dressing: sól, pieprz 4 łyżki oleju lnianego/oliwy/oleju rzepakowego (u mnie olej

Restauracyjka Literacka
Stefanka 359

Składniki: Ciasto 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru  2 jajka 50 g margaryny 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3/4 l mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy Polewa: pół kostki margaryny  pół szklanki cukru 1,5 łyżki(...)wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników. Dzielimy na 4 części, każdą część ciasta dobrze wałkujemy, wykładamy  na wysmarowaną tłuszczem blaszkę,  i pieczemy na złoty kolor przez 15 minut w 180 stopniach. Krem Mleko gotujemy, wsypujemy kaszę i cukier. Mieszamy, całość chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia i studzimy. Masło ucieramy (najlepiej

Gorący kąsek
Pavlova z figami 191

pianę i dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Gdy masa będzie już gęsta i lśniąca, dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną, całość łączymy ze sobą. Na papierze do pieczenia stawiamy okrągłą blachę (22-25 cm), którą odrysowujemy długopisem. Bezę przekładamy(...)środek okręgu, wyrównując brzegi, które następnie "wyciągamy" płaską łopatką do góry. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140 i pieczemy 90 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na szczycie wystudzonej bezy. Na wierzchu układamy figi pokrojone w ćwiartki - można je zastąpić

sama złodycz
Dyniowe bułeczki 149

. Wszystkie bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Dodatkowo: 1 łyżka mleka kilka orzechów włoskich Wyrośnięte bułeczki pędzlujemy mlekiem i na środku umieszczamy kawałek orzecha. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi