pieczenie - 19054 przepisów (strona:589/1271)

Kapuściany pasztet. 131

cytryny sól, pieprz do smaku Z oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować je 2 min we wrzątku. Przepłukać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć nimi foremkę do pieczenia pasztetu. Resztę kapusty pokroić ,włożyć do garnka, dodać miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i zalać śmietaną i mlekiem. Dusić, aż kapusta zmięknie i płyn prawie odparuje. Kapustę(...)Dodać jajka , dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kapuścianą masę wyłożyć do przygotowanej formy wyłożonej liśćmi. Wierzch pasztetu przykryć wystającymi liśćmi lub przykryć innymi jeszcze pozostawionymi. Piec w kąpieli wodnej w temp 150 stop. 45min. P.S. Jeżeli rozkoszy z jedzenia samego pasztetu będzie mało, to można wzbogacić ją  sosem z orzechami włoskimi

Kulinarny karnet Christophera
Mikołajkowy groch czekoladowy. 167

mną i zajada z wielkim smakiem te małe pyszności! 150 g mąki 50 g posiekanej czekolady 2 łyżki kakao 60 g cukru brązowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika lub   mieszanka cynamonu, imbiru, goździków, chilli, itp. 50 g masła(...)łyżka miodu 3 łyżki mleka szczypta soli   Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe kuleczki, z tej ilości ciasta około 50szt. Pieczemy w temp.160stop.,około 20min. Po ostudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem. Ciasteczka przechowujemy w dobrze zamkniętych pojemnikach, najlepiej w ładnych puszkach metalowych. Podobnie jak pierniki po paru dniach są cudownie miękkie

Kulinarny karnet Christophera
Rolada z biedronkami. 178

cukinii  ściąć końcówki, środek wydrążyć, blanszować 3 minuty. Ostudzić i osuszyć. Napełnić zmielonym mięsem wymieszanym z pokrojoną w drobną kostkę papryką. Rozłożyć na stole rękaw do pieczenia. Wykorzystuję do tego rękaw z folii, który przecinam i w ten sposób mam duży płat folii. Na folii(...)rozłożyć mięso, utworzyć kształt prostokąta. Na mięso położyć cukinię nafaszerowaną mięsem i pomagając sobie folią zwinąć w rulon. Rulon związać na końcach nicią kucharską. Wstawić do piekarnika 180oC i piec około 1 godziny.  PS. Pomysł na tą roladę podpatrzyłem

Kulinarny karnet Christophera
Prosty drożdżowy przekładaniec. 150

rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia. Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową. Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem. Piec około 50-60min w temp.170stop. Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. P.s. Ciasto utrzymuje długo świeżość i z każdym następnym dniem smakuje lepiej, a kiedy się skończy bardzo

Kulinarny karnet Christophera
Torcik orzechowo pomarańczowy. 131

Składniki: 3 średnie pomarańcze   6 jajek 250g cukru 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g orzechów włoskich posiekanych(...)zmielonych Pomarańcze z cienką skórką umyć i gotować 2 h pod przykryciem. Wyjąć ,ostudzić i zmiksować. Dodać resztę składników ,krótko zmiksować i przelać do średniej tortownicy  lekko natłuszczonej. Piec w temp.180stop.z termoobiegiem 45min. Przygotować gnache, polewę czekoladową . 100ml śmietanki 36% zagotować .Zdjąć z ognia i dodać 150 g czekolady gorzkiej. Mieszać ,aż do rozpuszczenia czekolady. Wierzch ciasta posypać wiśniami

Kulinarny karnet Christophera
Baba cytrynowa na białkach. 144

Przy pieczeniu mazurków zostają nam białka. Możemy je wykorzystać do upieczenia dorodnej baby. 1/2 kg mąki 250ml mleka 30g drożdży 6 łyżek cukru 3 łyżki oleju 4 białka 100 g masła 1łyżka skórki otartej z cytryny ewentualnie aromat cytrynowy 2 garście rodzynek sól Zrobić zaczyn ,trochę mąki 5-6 łyżek i rozkruszone drożdże zalać połową letniego mleka i odstawić(...)stopniowo dodawać do ciasta nadal wyrabiając na średnich obrotach. Dodać osuszone rodzynki. Ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem i odstawić na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pieczemy w temp.180stop. ,50-60 min. Polać lukrem cytrynowym -białko utrzeć z cukrem pudrem + kwasek cytrynowy lub cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki na okrągło z fetą. 164

gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć i rozłożyć na folii do pieczenia, tworząc prostokąt. Liście powinny zachodzić na siebie i może być ich dużo. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa(...)kształcie  prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę i pomagając sobie folią, całość zrolować. Rulon związać na końcach nicią kucharską i uformować koło. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Jeżeli posiadamy formę z kominkiem, to możemy formę wyłożyć liśćmi kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec. Chutney pomidorowy. 1 puszka pomidorów

Kulinarny karnet Christophera
Jesienne ciasto owocowe. 173

Ciasto super łatwe ,szybkie i smaczne. Mix owoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej  tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo(...)drobno orzeszkami ziemnymi. Składniki na ciasto dobrze utrzeć mikserem na pulchną masę i zalać nią owoce. Jeżeli masa nie przykryje wszystkich owoców to się nie martwimy. Ciasto ładnie wyrośnie. Piec w temp.180stop. ,35-40min . Ubić śmietanę z łyżeczką cukru i wyłożyć na ostudzone ciasto. Ozdobić owocami. Możemy wykorzystać inne dostępne owoce np. brzoskwinie

Kulinarny karnet Christophera
Jego Wysokość Kabaczek. 180

Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Wyrobioną masą napełnić kabaczka. Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku 50 minut temp. 190oC. Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii, pokroić na plastry i na każdym położyć jajko w koszulce. Oczywiście nasz kabaczek, bez jajka również smakuje

Kulinarny karnet Christophera
Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 491

rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Na każdym położyć migdałek czy orzeszek i złożoną karteczkę z wróżbą. Złożyć na połowę,  zlepić i wygiąć w kształt rogalika około 35 sztuk. Piec w temp.180 stop.15 min. Papier nie przykleja się do ciasta i druk się nie rozmywa. Niestety ciasteczka są troszeczkę twardawe, ale łamią się i dadzą się zjeść. Akurat(...)przedrukować z  internetu, ale ciekawsze będą fraszki ze wskazaniem! Życzę miłej zabawy:) Do smacznych i jadalnych należy wróżba „pączkowa” . Składniki. 1,5 szkl. mąki +1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 serki  homogenizowane waniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może

Kulinarny karnet Christophera
Buraki przepisy na dwie sałatki. 182

Fenkuł z buraczkiem i. ..... Składniki. 1 fenkuł (koper włoski) 1 burak pieczony 8 plasterków chorizo 1 duża garść szpinaku 1 łyżeczka orzeszków pinii 1 łyżeczka oliwy z oliwek Upieczonego buraka kroimy ,NIE DO SAMEGO DOŁU, na 8 części. Fenkuł kroimy z góry na dół ,w paski. Na talerzu kładziemy garść szpinaku, bez łodyżek, na środku układamy burak(...)resztą składników są interesujące.                                                 Pieczone, ziołowe buraczki w sałatce. Składniki. 2 buraki 6 rzodkiewek 50g serka koziego 26 szt liści szpinaku 2 łyżki orzeszków pinii   zioła różne np. tymianek, estragon itp. Aceto balsamiko w sprayu

Kulinarny karnet Christophera
Fricassee z piersi kurczaka. 1231

wlać szklankę wody ,wstawić do nagrzanego piekarnika,temp.170stop. i piec około1 h. Miękkie mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a mięso pokroić w plastry, trzymać w cieple. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając. Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje

Kulinarny karnet Christophera
Pomysł na prezent - owocowy koszyk. 125

Fruit basket - Gift Idea. Koszyk-ciasto Foremka 25X12 cm Składniki. 7białek 1 żółtko 1/2 szkl. cukru 1 laska wanilii 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)śmietany kremówki owoce świeże Wykonanie. Białka ubić, dodać cukier i żółtko, ubijać do rozpuszczenia cukru. Dodać ziarenka wanilii. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Przelać do foremki i piec w temp.180-190stop.,40minut. W zimnej babce wyciąć środek ciasta zostawiając 1cm od brzegów ,oraz uchwyt koszyka. Ubić śmietanę i wypełnić nią wnętrze koszyka i dołożyć owoce. Niech Wam smacznie wyrośnie

Kulinarny karnet Christophera
Hinduskie kulki ryżowe z cieciorką. 132

Dodajemy  posiekane pomidory i mieszamy. Osączoną cieciorkę blendujemy na puree, dodajemy cebulkę, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę, sól, pieprz do smaki i wyrabiamy. Formujemy 12 kulek. Kulki pieczemy w temp.180st0p. 30min.W połowie pieczenia odwracamy. Kulki mają się lekko zrumienić. Podajemy gorące lub zimne. Dla mnie są smacznym dodatkiem do mięsa

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania