ciasto. 2. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto. Wycinać ciasteczka lub pasy ciasta. Układać na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C i pieczemy ok 20-25 minut. Po ostudzeniu przełożyć po pudełka na ciasteczka lub do słoja. Mogą być przechowywane przez tydzień lub dwa i są równie smaczne co na początku
Apetyczna babeczkaukładamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ślimaczki pozostawiamy na 40-50 minut na blaszkach do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C i pieczemy przez ok. 25 minut. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe
Apetyczna babeczkakarmel i mieszamy wszystko razem, gotując kilka minut. Do powstałej masy wsypujemy przygotowane orzechy włoskie i odstawiamy do wystudzenia. 4. Przygotowujemy foremkę, najlepiej wyłożyć ją w całości papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na spód i boki, wlewamy masę karmelowo - orzechową(...)Pozostałą częścią ciasta przykrywamy wierzch, można wykonać ręcznie wykonane ozdoby. Im prościej tym lepiej i piękniej. Wierzch smarujemy żółtkiem roztartym z wodą. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy przez ok. 35 minut. Ciasto delikatnie wyciągać z formy, jest kruche i bardzo łatwo je uszkodzić. Doradzam odstawienie na 2-3 godziny, aby wystygło i karmel zgęstniał, wtedy ładnie się
Apetyczna babeczkapłaskie placki w rękach i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nadziewać farszem, wierzch posypać startym serem . 5. Piekarnik rozgrzać do 190 C i każdą porcje piec ok. 20 -25 minut. Wyśmienite na gorąco z odrobiną keczupu
Apetyczna babeczkaorzeszki piniowe i wymieszać z pasztetem. 3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać obficie sezamem. 4. Piekarnik rozgrzać do 190 C i piec pasztet przez ok. 80 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia
Apetyczna babeczkakolejno po jednym jajku. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy. 2. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, formujemy szyje oraz brzuszki łabędzi. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy ciasto ok 20 minut, aż będą dobrze wypieczone i brązowe. Upieczone elementy łabędzi zsuwamy na tacę i odstawiamy do ostudzenia. Masa śmietankowa: 600 ml śmietany kremówki 2 opakowania śmietan - fixu
Apetyczna babeczkamałym owocowym akcentem. Z niewielką ilością cukru i bezglutenowe, polecam :) 180 g mąki gryczanej 40 g cukru dark muskovado 3 łyżki surowego kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko kilka malin (poza sezonem mrożonych) 50 g czekolady kawowej W jednej misce mieszamy składniki płynne(...)drugiej suche. Łączymy je se sobą. Czekoladę drobno siekamy i również dodajemy do ciasta. Przelewamy je do formy o średnicy ok. 21 cm. Na wierzchu układamy maliny. Ciasto pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogKolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę ..tym razem Marzenka była organizatorką i zaproponowała dwa ciasta do wyboru z kaszy manny..albo wedle uznania ale z kaszą manną..Ja wybrałam przepis Agi na kaszak ..i zrobiłam w mniejszej blaszce i poszłam na łatwiznę i zrobiłam wszystko w jednym garnku [ było mniej zmywania], apotem podzieliłam na połowę i do jednej
Moje domowe kucharzenieKroimy ciasto na trójkąty (tak jakbyśmy kroili pizzę) - 8 trójkątów. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy, formując rogalika. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok. 15 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchnibyła przez kilka lat nasza tradycja. Razem z moim siostrzeńcem co roku dzień przed Halloween spotykaliśmy się w mojej kuchni i piekliśmy straszne ciasteczka. Zawsze robiliśmy paluchy czarownicy, a do tego jakieś wymyślone na poczekaniu kształty - duchy, trumny, dynie, diabły, czaszki, kapelusze czarownicy, itp. Zawsze mieliśmy przy tym mnóstwo zabawy. "Babcia znowu powie, że choć są smaczne, to wyglądają(...)pół godziny, po tym czasie rozwałkować na ok. 3 mm i powycinać różne kształty lub zwinąć w krótkie, płaskie wałeczki (ważne! zbyt okrągłe wałeczki rozjadą się podczas pieczenia na boki), które następnie upodobnimy do palców. Na ich końce naklejamy migdały, które zastępują paznokcie. Smacznego
chwile dla mniejabłka, piekarnik nagrzany do 50 stopni C oraz kilka godzin cierpliwości. Umyte, osuszone jabłka pozbawiamy gniazdek nasiennych, kroimy w cienkie plasterki, układamy je pojedynczo na sicie wyłożonym papierem do pieczenia i suszymy w niskiej temperatury ok. 50 stopni przez ok. 4 godziny, jeśli macie suszarkę do grzybów i warzyw suszenie potrwa jednak trochę dłużej. Takimi chipsami jabłkowymi możemy zajadać(...)kalorii. Jadłam już chipsy jabłkowe dodatkowo posłodzone przed suszeniem cukrem i odrobiną cynamonu, ale dla mnie jest to jednak zbędny dodatek. Polecam też przepis na Suszone pomidory w zalewie , Pieczone pomidory , lub Przepis na suszone pomidory w zalewie oliwnej The post Jak zrobić chipsy z jabłek? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfolii aluminiowej i za niedługo miałam już zupełnie suche wiórki warzywne. Pomyślałam, ze to doskonała okazja na spełnienie jednego z moich kulinarnych "marzeń" (innymi było m.in. pieczenie chleba, robienie domowych wędlin albo kostek rosołowych, które też w końcu, całkiem niedawno zrobiłam przypadkiem :) ) W związku z tym, że vegetę robiłam z resztek nie mogę podać dokładnych ilości
chwile dla mnietarce to talarkowania i mieszamy z gotową marynatą (ważne, żeby nie było jej za dużo - tylko tyle, by pokryły całe chipsy). Rozkładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st. C ok. 20 minut (uważamy, żeby nie przypalić). Po tym czasie wyciągamy chipsy, przekładamy na drugą stronę i wkładamy do wyłączonego piekarnika. Trzymamy tak długo, aż wystygną
chwile dla mnieciasta kruchego,dziś zrobiłam delikatną tartą z żurawiną Lekka tarta z żurawiną SKŁADNIKI: cukier waniliowy-1 opak mąka -20 dag cukier -15 dag masło miękkie -20 dag proszek do pieczenia -1 łyżeczka jajka -4 szt soda -0,5 łyżeczki polewa czekoladowa żurawina -1 szkl PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem kryształ na puch,dodawać stopniowo(...)jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oczyszczoną,zmiksować. Do zmiksowanego ciasta dodać opłukane i osączone żurawiny,wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w 190 stop,przez ok.25 minut. Na ostudzonym cieście,zrobić pajęczynkę z polewy czekoladowej,udekorować żurawiną (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusiorzechy dodać do masy,dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem,wysmarowanym tłuszczem. Z masy formować okrągłe kuleczki, lekko spłaszczyć,tak aby powstały placuszki. Układać ciasteczka na blasze,piec ok.20 minut w nagrzanym do 180 stop.piekarniku. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusi