pieczenie - 19054 przepisów (strona:601/1271)

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania 187

godziny. Po tym czasie wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aby nie pozostały grudki. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto orzechowe 183

masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier do smaku odrobina mleka lub wody Do rondelka wrzucamy czekoladę i podgrzewamy by się roztopiła dodając odrobinę

Salonik smaków
Zielone szparagi na cieście francuskim 182

oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka  i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy  z dwóch stron boczek. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku. Jajka kroimy w plasterki - układamy na boczku i posypujemy oregano(...)wierzchu układamy szparagi. Śmietanę kremówkę mieszamy z surowym jajkiem -doprawiamy solą i pieprzem i łączymy  ze startym serem. Uzyskaną masą zalewamy szparagi. Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem, aż tarta ładnie się zarumieni

Moje Kuchenne Rewelacje
Letnia napoleonka z owocami leśnymi 180

łyżki cukru pudru + do posypania 1 opakowanie cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE  Ciasto francuskie kroimy na prostokąty -10x5 cm. Pieczemy na złoty kolor przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia "spłaszczamy" wyrośnięte ciasto widelcem. Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki malin i 2 łyżki cukru pudru. Rozgniatamy maliny, ciągle mieszając doprowadzamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Chocolate chip cookies 220

wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem. Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić. Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę

Moje domowe kucharzenie
CIASTO MARCHEWKOWE – 0,50 zł 7325

całkowicie inaczej, nie martwcie się :D. 8. FORMA: gotowe ciasto marchewkowe przelewamy do blaszki i rozprowadzamy łopatką, ponieważ jest dość gęste i samo nie rozleje się równomiernie. 9. PIECZENIE (1 h): blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i zostawiamy je tam na około 50 min. Po tym czasie ciasto powinno być ładnie zarumienione z góry

Nerds Kitchen
Grahamki 259

można odrobinę podsypywać mąką jeśli jest potrzeba. Ciasto wkładamy do miski podsypanej mąką, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut w ciepłym miejscu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsypujemy na niej otręby (jeśli nie mamy otrąb, to nic się nie stanie). Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na 8 części. Kulamy w dłoniach podsypanych mąką i układamy(...)pomocą pędzelka, robimy jedno nacięcie nożem na środku i posypujemy płatkami owsianymi lub ziarnami. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190°C i pieczemy ok. 25 minut. Post Grahamki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 272

patyczki do szaszłyków i układałem na mocno rozgrzanym grillu. Kebaby smażyłem z każdej strony po około 5 minut (łącznie 20 minut). Kebaby można również upiec w piecu - temperatura około 180 stopni, czas pieczenia około 35 - 40 minut. Ziemniaki obrałem ze skóry i pokroiłem w grube frytki, które smażyłem w oleju nagrzanym do 160 stopni przez 5 minut

Wyprawy kulinarne
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 341

prostokątów zawinąłem do wewnątrz, a następnie od dłuższego boku delikatnie zwinąłem ciasto z farszem w walec, który lekko spłaszczyłem. Tak przygotowane kulebiaki delikatnie przełożyłem na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Pozostawione kawałki ciasta również rozwałkowałem, a następnie wykroiłem z nic dekoracje. Tu mogę przydać się zdolności plastyczne, których niestety nie posiadam - wykroiłem kilka trójkątów, które miały tworzyć choinkę(...)przedziurawić ciasta) całość posmarowałem za pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem, do którego dodałem odrobinę wody. Piekarnik rozgrzałem do 170 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim blachę z kulebiakami. Piekłem około 45 minut - do pięknego zarumienienia. Polecam przygotować - moja rodzina była zachwycona nowym daniem na wigilijnym stole

Wyprawy kulinarne
Grzybobranie i co dalej? Jak suszyć grzyby ? 253

igły a potem takie sznury rozwieszać w ciepłym, ale przewiewnym miejscu. Trzeba jednak wtedy pilnować żeby nie zawilgotniały i nie zrobaczywiały. Ten sposób sprawdza się kiedy mamy dobrze grzejący piec albo choćby włączony kaloryfer. Latem, kiedy słońce operuje mocno, można przygotować dużą deskę - choćby stare drewniane drzwi - nabić na nią gęsto gwoździki i na nie nadziewać grzyby. Taka kolczasta suszarnia(...)też powinny przynajmniej mocno obeschnąć. Można grzyby suszyć w piekarniku, ale tutaj trzeba ich pilnować. Układa się je spodem do góry na blaszkach, które można dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia żeby grzyby nie przywarły. Tak przygotowane wstawia do ciepłego piekarnika. Temperatura wewnątrz nie może być wyższa niż 40-60 st. C a drzwiczki cały czas powinny być uchylone żeby

Smaczna Pyza
Magiczne ciasto czekoladowe 406

sobie o zapisanym gdzieś przepisie na ciasto czekoladowe. Bardzo zainspirowało mnie już samo zdjęcie ciasta i ciekawość czy moje też takie wyjdzie;) Jego magia polega na rozwarstwieniu ciasta podczas pieczenia, co mam nadzieję jest zauważalne.  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie, bo przypominające konsystencją ni to piankę ni to mus czekoladowy. Zniknęło w mgnieniu oka;))  Składniki(...)miksując, dodawać letnie mleko. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej kakao tortownicy o średnicy 21cm. Piec około 50 minut w temp. 150st.  Polać np. stopioną czekoladą lub oprószyć kakao.  Źródło: Addio pomidory

Z miłości do słodkości
torcik i dziecięce zabawy 169

kolejnych przepisać więc niech wszystkie łasuchy mają się na baczności:) Składniki: ciasto: 4 jaja szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pół szklanki cappuccino śmietankowego łyżeczka proszku do pieczenia masa: kostka margaryny budyń czekoladowy(...)mleka do dekoracji : masa cukrowa barwniki spożywcze wiórki kokosowe Wykonanie: Ubić białka na sztywno i dodać jajka i cukier oraz kawę. Na koniec delikatnie wsypać mąkę z proszkiem. Ciasto pieczemy 40 minut w ok. 180 stopniach. Ostygniete ciasto kroimy na trzy krążki. Gotujemy budyń na mleku i gdy ostygnie ucieramy margarynę na biały puch i dodajemy ostudzony budyń. Gotową masą

ciastkarnia na kruchym spodzie
milky way, mleczna droga 219

cieście. Może biszkopt powinien być czekoladowy? Hmm myślę, ze to dobry pomysł. Następnym razem spróbuję poeksperymentować.  Składniki: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1/2 szklanki mleka niepełna szklanka cukru(...)cukru waniliowego 2dag margaryny 2 szklanki mleka w proszku Wykonanie: Ubijamy białka i stopniowo dodajemy cukier, żółtka. Na koniec delikatnie wsypujemy mąkę z proszkiem. Przelewamy ciasto do blachy i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy mleko w proszku. Gdy masa ostygnie ucieramy margarynę i łączymy oba składniki. Polewę można

ciastkarnia na kruchym spodzie
Batoniki pełnoziarniste czyli coś prostego na ząb 164

idealnym rozwiązaniem Wykorzystałam aby je zrobić wszystkie otręby i orzechy jakie wpadły mi w ręce, wymieszałam je i gotowe. Stworzenie moich "małych cudeniek" zajęło mi 30 minut razem z pieczeniem. Nie jest to więc nic skomplikowanego ale za to bardzo smacznego:) Wróciłam pod kocyk zadowolona z siebie spałaszowałam kilka batoników i wróciłam do lektury. Byle do wiosny :) Składniki: płatki(...)Masa ma być bardzo gęsta, mleko ma nam skleić poszczególne składniki więc jeśli nasz wyrób jest zbyt rzadki należy jeszcze dodać trochę składników. Gotową masę układamy równo na blaszce. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.  Gotowy placek powinien być bardzo twardy więc należy uważać przy jego krojeniu aby się nie pokruszył. Gotowe batony można oblać czekoladą

ciastkarnia na kruchym spodzie
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 173

odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki(...)cukru 2 kieliszki ajerkoniaku Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie mieszkamy masę z mąką i kakaem. Następnie przelewamy masę do tortownicy i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Mleko gotujemy. Gdy zawrze należy dodać mąki i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu. Gotową masę chłodzimy. Ucieramy margarynę z cukrem

ciastkarnia na kruchym spodzie