pieczenie - 19054 przepisów (strona:606/1271)

Chleb mieszany z lubczykiem 191

spłaszczamy, dłuższe brzegi składamy do środka, ponownie spłaszczamy i zginamy wszystkie brzegi do środka łącząc je ze sobą. Teraz formułujemy kształt chleba i przekładamy częścią łączoną na blachę do pieczenia, posypaną mąką. Takie(...)zwijanie ciasta powoduje, szybsze rośnięcie, gdyż będzie bardziej napowietrzone. Nożem delikatnie nacinamy ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godz. w ciepłym miejscu. Chlebek będzie rósł. Chleb pieczemy ok. 35 – 40 min w rozgrzanym piekarniku do 180 ° C stopni. Żeby skórka była chrupiąca i błyszcząca smarujemy  wodą zaraz po wyciągnięciu chleba z piekarnika.   Zanim zaczniemy kroić

Moniki Smakołyki
Pikantne Rösti z dynią i czerwoną cebulą 170

płyn. Doprawiamy masę czarnym pieprzem i pieprzem Cayenne. Każdy dołek w blaszce smarujemy olejem, wkładamy masę ziemniaczano-dyniową, dociskamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. Pod koniec pieczenia w każdy placek wkładamy małą gałązkę rozmarynu. Można podawać rösti z łyżką gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany. Rösti z dodatkiem dyni to bardzo smaczna propozycja

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami 197

nadal wyrabiać.  Ciasto będzie dość mokre, ale elastyczne.  Odstawić miskę pod przykryciem do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Na wierzchu położyć owoce (śliwki przekrojone, skórką(...)dół).  Z masła i mąki wyrobić palcami kruszonkę.  Dodać cukier i wymieszać.  Gotową kruszonkę wysypać na owoce.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut

Sto kolorów kuchni
Mielone roladki obiadowe 175

słupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 1 godzinę

Praktyczna pl
Jak suszyć pestki dyni? 167

Następnie należy je osuszyć ściereczką.  2. Następnie trzeba nastawić piekarnik na 50 st.C i wstawić do niego blaszkę z rozłożonymi na papierze do pieczenia osuszonymi pestkami dyni. Piec je przez ok. 1 godzinę, a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim pestki do wystygnięcia. W międzyczasie można je jeszcze przemieszać. 3. Po ostygnięciu pestki przełożyć do miski

Pasja Smaku
Normandzki chleb jabłkowy 135

Jakoś mi nie po drodze z piekarnią.  Mam ochotę, ale zawsze weekend wspólnego pieczenia mam zajęty.  Dlatego potem robię sobie sama, moją weekendową piekarnię.  Do chleba mistrza Hamelmana wykorzystałam nasz rodziny cydr.  Musiałam też przygotować chleb na zaczynie drożdżowym, bo zapomniałam odpowiednio wcześniej nakarmić zakwas.   Proporcje zaczynu podejrzałam u Beatki .  Chleb wspaniały(...)połowie czasu złożyć ciasto.  Po 2 godzinach ciasto podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki.   Odstawić ponownie do wyrastania na 1,5- 2 godziny.  Piec w 230 stopniach przez 15 minut a następnie 25 minut w 225 stopniach (ja musiałam zmniejszyć temperaturę do 200 stopni

Sto kolorów kuchni
Na deser. Tarta z makiem, figami i migdałami 199

Chyba stęskniłam się za pieczeniem bo jednego dnia upiekłam dwie tarty. Jedną, tartę z kurkami , już Wam przedstawiłam wiec czas na deser - tartę z figami i makiem. Właściwie to miało być ciasto ze śliwkami , ale kiedy ze straganu uśmiechnęły się do mnie dorodne figi musiałam je wziąć. Postanowiłam, wedle popularnego powiedzenia, połączyć figę z makiem i tylko pasternaku tutaj(...)tarta na kruchym spodzie a Agnieszki na francuskim. Każdy wybierze sobie ten, który bardziej mu się spodoba. Figi nadają się nie tylko do deserów - spróbujcie sałatki z fig i pieczonego kurczaka albo sałatki z figami i wątróbką ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA Z DODATKIEM ORZECHÓW I JAGÓD GOJI, ORKISZOWE, BEZ CUKRU 152

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można przygotować sobie od razu dwie blaszki i tę oczekującą wsunąć do lodówki. Wyjmujemy blaszkę z lodówki bezpośrednio przed wkładaniem do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C z termoobieg ok.15 minut, lub w 200*C program góra-dół.ok.15-20 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Musztardowe bułki 153

lekko zarobić i formować małe bułeczki. Naciąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować ciepłym mlekiem [zapomniałam] i odstawić  na 20 do ponownego wyrośnięcia. Piec przez około 20 - 25 minut, aż bułki wyraźnie się zarumienią

Moje domowe kucharzenie
Tarta figowa z kozim serem 172

Schłodzone ciasto rozwałkować.  Wyłożyć ciasto do formy (26 cm) wysmarowanej masłem.  Nakłuć dno widelcem.  Na ciasto wyłożyć folię lub papier i wysypać grochem do pieczenia.  Wstawić do piekarnika na 10 - 15 minut, aby podpiec spód.  W międzyczasie wymieszać jajka, śmietanę i parmezan.  Doprawić do smaku.  Wyjąć podpieczony spód.  Zdjąć folię(...)grochem.  Wylać na ciasto przygotowaną masę jajeczną.  Na wierzchu położyć rozkrojone figi (ja pokroiłam moje na ćwiartki) i posypać pokruszonym serem.  Wstawić tartę do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut, aż masa się zetnie.  Podawać na ciepło lub zimno

Sto kolorów kuchni
Pasztet z czerwonej soczewicy z dynią 161

jajo i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do formy (najlepiej keksówki o długości 30 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pestkami słonecznika. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut. Po tym czasie odstawiamy pasztet do wystygnięcia na minimum 5 godzin. Po tym czasie idealnie nadaje się do jedzenia. Smacznego

Mango Papaja
Palmiery z suszonymi pomidorami 221

Ostrym nożem pokroić ciasto na plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.  Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą lekko złociste

wyzwania kuchenne
Ciastka owsiane z kajmakiem 384

konsystencje. Wkładamy miskę z ciastem do lodówki na jakieś 15 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i ponownie je miksujemy. 2. Na ciastka przygotowujemy dwie blaszki wyścielone papierem do pieczenia. Do nakładania(...)ciasta najlepszy jest rękaw cukierniczy z końcówką bez ząbków, można też nakładać łyżeczką, ale wyjdą nie foremne. Nakładamy ciasto do rękawa i wyciskamy ciastka o wielkości dużej monety. Ciastka pieczemy w temperaturze 180C około 12min, ale należy je stale pilnować. Wyciągamy ciastka kiedy na środek ciastka już się zarumieni. Po wyciągnięciu ciastek możemy od razy nakładać kajmak z puszki

zjem to blog kulinarny
Migdałowe babeczko-bułeczki ze słodkim serowym nadzieniem 146

serek dodajemy po kilka słupków migdałów i łączymy wystające ciasto tak, aby serek został całkowicie schowany. Babeczki odstawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Babeczki pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Babeczki podajemy z syropem z agawy i prażonymi migdałami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Zapiekana owsianka z borówkami - idealna na śniadanie 160

Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik 180 C. Borówki myjemy i wykładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia, w misce  łączymy pozostałe składniki i wykładamy na borówki. Pieczemy 20-25 minut. Smacznego

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania