mnie, jak widać, Święta pełną gębą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i chrupkie, nie za słodkie. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki (na jedną blaszkę): 180 g zimnego masła 230 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru pudru 1 płaska łyżka cynamonu szczypta imbiru w proszku CZAS(...)stopni. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wycinamy różne kształty przy pomocy foremek lub szklanek. Wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 8-15 minut. Należy pilnować, żeby ciasteczka lekko się zarumieniły, ale nie spaliło. Wyciągamy na kratkę do do ostudzenia i.. zajadamy
My Culinary Artdodaję cukier puder. Na sam koniec dodajemy wiórki. W silikonowych foremkach do ciastek (może być i do muffinek) lub na papierze do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta. Pieczemy w 150 stopniach aż się zrumienią ok. 20 minut
prawdziwe jedzenieJabłka są naszym "owocem narodowym". Najczęściej jemy je same, surowe, ale są też powszechnie wykorzystywane m.in. do deserów, sałatek, mięs. My też pieczemy jabłka przełamując ich smak serowym nadzieniem, dzięki czemu są idealne zarówno na niekonwencjonalny deser jak i przystawkę lub lekką kolację :) Składniki: jabłka pomidory suszone (po jednym na jabłko) min dwa rodzaje serów pleśniowych, np. camembert, gorgonzola(...)noża, uważając przy tym, by nie zrobić prześwitu na zewnątrz owoca, bo wtedy całe nadzienie, jakie do niego włożymy, wypłynie. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy je piec. Do każdego z owoców dodajemy odrobinę otartej z owocu skórki pomarańczy, a następnie wkładamy po kawałku kilku rodzajów sera. Ja użyłam camemberta i lazura. Następnie do każdego jabłka wkładamy gałązkę
Taste Of My Daymigdałami - super przepis od Teściowej :) Kruche ciasto, jabłka, do tego migdały - niebo w gębie .... SKŁADNIKI (blaszka 36x24 cm) Ciasto: 450g mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 kostka masła 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka amoniaku 1 op. cukru waniliowego Jabłka: 6 kwaskowych jabłek sok z 1 cytryny(...)cukrem waniliowym. Wykładamy na ciasto i posypujemy kaszką manną. Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe i doprowadzamy do wrzenia. Wykładamy masę na jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę
Moje Kuchenne Rewelacjepapierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni, wstawić blachę z bułkami i piec około 15 minut do zrumienienia. Są pyszne nawet z samym, świeżym masłem
Walijskie Pichceniemniejsze części. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą i czosnkiem granulowanym. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i układamy ją również na blasze. Warzywa pieczemy w 180 stopniach aż będą miękkie ( u mnie trwało to około godziny). Z papryki można spróbować zdjąć skórkę, jeśli porządnie ją przypieczemy (aż skórka będzie czarna). Ja tego nie robiłam, ponieważ
Czerwona PorzeczkaCiepły bochenek, co dopiero wyjęty z pieca, już zniknął praktycznie w połowie. Nikt mu się nie oprze, kiedy tak czeka, czeka, aż wystygnie, wołając do Ciebie: "zjedź mnie!". Zbliżasz się uzbrojony w nóż, czaisz się, wahasz i nagle już! Ukradkiem wcinasz, by nikt nie dojrzał Twojej słabości. Nie posiadam "ręki" do chlebów na zakwasie. Nie nie mam i już. Każdy(...)minut aż wyrośnie, przykryte folią spożywczą. Następnie ponownie wyrabiam, odstawiam na 25 minut w foremce, uprzednio wysypanej odrobiną mąki. Po tym czasie wstawiam chleb do nagrzanego pieca, piekę 20 minut w 220 stopniach, po czym 10-15 w 160 stopniach, dla chrupiącej skorupki. Studzę po wyjęciu na kratce. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkihansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 5 śliwek suszonych garść orzechów włoskich 3 jabłka Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując dolewamy po trochu olej. Do osobnej(...)proszkiem i cynamonem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo po łyżce mąki i łączymy delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy orzechy, śliwki i jabłka. Przekładamy do keksówki o wymiarach 12x32. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiprzygotowane bułeczki układamy w odstępach na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. 6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, bułeczki pieczemy na złoty kolor przez ok. 20 minut
Apetyczna babeczkaNigdy dotąd nie piekłam babki serowej, ani nawet nie jadłam. Ale miałam akurat w lodówce zmielony twaróg i ochotę na ... babkę. Postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i poszperałam w internecie, znajdując przepis. Także jest to mój debiut :) Babka wyszła pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku. Nie mocno słodka - taka jakie lubię. Polecam gorąco! Składniki(...)kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny 40 dag twarogu trzykrotnie zmielonego aromat cytrynowy skórka pomarańczowa Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami
Walijskie Pichceniepomyślałam, że może facet i ma rację (chociaż nie lubię przyznawać racji facetom!). Tak więc dziś (przed pracą troszkę na chybcika, co niestety nie jest wskazane przy pieczeniu) postanowiłam upiec coś "nie słodkiego". Przyszły mi na myśl.... stare , dobre, polskie hot-dogi z pieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum. Niestety na szybko(...)farszu. Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików. Piekarnik rozgrzać do ok 185st. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem połączonym z wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25min. Jeść na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło są zdecydowanie lepsze
Walijskie Pichceniedługie paseczki. Każdy pasek nawijamy na foremkę do rurek,rozpoczynając od jej wąskiej części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy w temperaturze 200st ok 15 min (do zezłocenia się). Po wystudzeniu napełniamy naszym wystudzonym budyniem bądź np. bitą śmietaną
Walijskie Pichceniegniazda z pestkami), posypujemy natką, solimy i pieprzymy. Zwijamy tak jak na załączonym obrazku. Po zrolowaniu ucinamy 1,5cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp.195-200st ok 15 minut
Walijskie PichcenieSzybkie ciasto bez pieczenia. Nie wymaga dużego nakładu pracy, skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :)) Składniki: 1 litrowy słoik prażonych jabłek 1 galaretka dowolna (ja użyłam brzoskwiniowej) 1 galaretka morelowa (na wierzch) puszka moreli herbatniki lub biszkopty Wykonanie: Prażone jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy aż będą gorące. Do gorących jabłek
Walijskie Pichceniekruszonka pyszna. Polecam! Kruche ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki) 250 gram margaryny 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 - 3 łyżki śmietany Masa wiśniowa: Słoik wiśni drylowanych (800g) 2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu. Piana z białek: 3 białka(...)budyń bez cukru, dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli z cukrem - nie słodzimy. Odcedzone wiśnie wykładamy na ciasto, posypujemy lekko mąka ziemniaczaną i wylewamy na nie gorący budyń. Pieczemy w temperaturze 175 st ok 45 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę i pianę z białek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Czas
Walijskie Pichcenie