pieczenie - 19054 przepisów (strona:569/1271)

Z cyklu do plecaka: rogale czekoladowo-orzechowe 148

część trójkąta.Brzegi trójkątów zwilżamy wodą, żeby lepiej się sklejały i zwijamy rogaliki zaczynając od części z nadzieniem.Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczeniaPieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Z cyklu do plecaka: szybkie rogaliki z wiśniami 152

Nie ma nic lepszego niż słodki domowy dodatek do drugiego śniadania. Co jednak, kiedy nie ma za bardzo czasu, żeby go przygotować? Odpowiedzią są rogaliki z

Ciastkozercy
Drożdżowe ślimaczki 364

żeby dało się je skleić. Prostokąty składamy wzdłuż, przyciskamy palcami brzegi, żeby zabezpieczyć nadzienie przed wypływaniem i zawijamy w ślimaczka. Ślimaczki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath 232

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na przepyszny deser, który na pewno każdemu poprawi nastrój w te ponure dni. Puszysty i słodki wieniec drożdżowy z dużą ilością nutelli

karmelowy
BUŁKI ŻYTNIE Z ZIARNAMI 263

wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godziny.Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej z nich formować bułkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut, by bułki lekko się podrosły. Bułki posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Ziarenka lekko przycisnąć do ciasta.Piekarnik rozgrzać do 190st. Bułeczki piec około 25 minut, po czym wystudzić na kratce

Walijskie Pichcenie
Owsiane placuszki otrębowe z sosem malinowym 139

jajka. wszystko dobrze mieszamy tak, by składniki się połączyły.Piekarnik ustawiamy na termoobieg 150 stopni. jeśli nie ma to 180. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy masę, formując kształt placków. Pieczemy w termoobiegu ok 20 min.Przygotowujemy sos z malin. Jeśli  wcześniej nie rozmroziliśmy malin , to nie szkodzi. Wystarczy wrzucić do garnka i lekko podgrzać , następnie zblendować. Dodać słodzik, jogurt wymieszać

W kuchennym oknie Ewy
Piernik staropolski dojrzewający cz.1 286

wigilijnym stole przygotowujemy raptem z kilkudniowym wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto to musi mianowicie sfermentować. W tym celu szykujemy je na jakis miesiąc przed planowanym pieczeniem. W tym czasie leżakuje sobie w chłodnym miejscu, np. lodówce.Ja w tym roku postanowiłam upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą(...)końce związujemy gumkami, i odstawiamy na 4-5 tygodni w chłodne miejsce (np. do lodówki).W tym czasie ciasto na piernik stężeje i będzie się nadawało do rozwałkowania.Piernik/pierniczki pieczemy na kilka dni przed świętami.C.D.N.Źródło: Moje wypieki

W mojej holenderskiej kuchni
Kokosanki. 2498

mieszamy delikatnie.Białka łączymy z zimnymi wiórkami kokosowymi. Formując łyżką ciasteczka kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i pieczemy ok 15 min, do uzyskania złotego koloru.Polecam bo są pyszne

Malinowe Pocałunki
Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach 201

już wyrośnięte i gotowe do pieczenia jest pełna foremka. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować wodą i posypać odrobiną siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 50-60 minut, opcja góra-dól. Po upieczeniu chlebki wyjąć z foremek, wierzch ponownie posmarować wodą i ułożyć na kratce do wystudzenia

Monia miesza i gotuje
Domowe bezy 145

się je kiedyś suszyło w piecu chlebowym calutką noc. A rano ... chrupało i kruszyło dookoła ;)Składniki:* 5 białek* 1,5 szklanki drobnego cukruWykonanie: Białka podbić, dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż piana stanie się gęsta szklista, a cukier zupełnie się rozpuści. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  wyciskać, przy pomocy rękawa cukierniczego, małe bezy.Bezy suszyć

kolorowotorcikowo
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 378

sypkie składniki do mokrych, mieszając dokładnie. Na samym końcu wrzucam dżem.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam do piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka".Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia.Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę (lub specjalne groszki czekoladowe) i dodaję mleko. Ciągle mieszając podgrzewam

W kuchni Karmel-itki
Chipsy z jarmużu ^^ 145

przyprawy ( u mnie papryka/czosnek)Jarmuż dokładnie myjemy i wykrawamy twarde łodyżki. Lekko zwilżone liście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą oraz resztą przypraw przypraw. Pieczemy 5-10 minut w 150* Trzeba mieć je ciągle na oku aby się nie przypaliły

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasteczka dyniowe z cynamonem 802

koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi- ciasto zafoliować i schłodzić- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia- schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego- kuleczki obtaczać(...)mieszance cukrowo-cynamonowejobtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach- kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm- uformowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut, upieczone ciasteczka będą miały wyrośnięty środek, a włożony w ciastko patyczek, po wyjęciu będzie suchy- ciasteczka delikatnie zdjąć z blachy- przechowywać w szczelnym pojemnikuZ powyższego przepisu upiekłam

Smakołyki Bereniki
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 215

Ciąg dalszy przepisów kuchni gruzińskiej - Chaczapuri - danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku. Farsz składa się z różnych rodzajów sera, a całe danie, wbrew pozorom, nie jest zbytnio skomplikowane, a pachnie, wygląda i smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania dania użyłem:100 gram sera koziego,100 gram sera żółtego(...)tworząc coś w rodzaju pierogów. Istotnym jest, aby farszu na cieście nie było zbyt dużo i aby nie dotykał on miejsce sklejenia ciasta, gdyż wówczas może wypłynąć w czasie pieczenia. Gotowe faszerowane ciasto ułożyłem na wyłożonej pergaminem blaszce i posmarowałem z góry delikatnie roztopionym masłem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni w włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim ciasto

Wyprawy kulinarne
Kurczak, gruszka, cukinia = PYSZNIE! 231

Świetny pomysł na pyszny i niskokaloryczny obiad. Rolada z piersi kurczaka, z gruszką konferencją, młodą cukinią i pieczonym czosnkiem. Co tu dużo pisać zróbcie dzisiaj na obiadek! Serdecznie zapraszam!SKŁADNIKI:- 1 szt. podwójnej piersi z kurczaka- 2 gruszki konferencje- 1 młoda cukinia- czosnek- oliwa z oliwek- sól himalajska- łyżeczka miodu- pieprz kolorowyPierś z kurczaka rozetnij wzdłuż, oprósz solą(...)obieramy i na łyżce oliwy podsmażamy wraz z cukinią przez 3 minutki.Wykładamy na pierś z kurczaka, polewamy miodem, rolujemy. Możecie spiąć patyczkami. Polewamy sosem z podsmażenia i oliwą, pieczemy pod przykryciem z foli aluminiowej, przez około 30-40 minut w nagrzanym piecu!Smakowało?;-))))Pięknej niedzieli Wam życzę!Buuuuuuuuziaki!Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!Karola

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania