rogalikach wykorzystałam marmoladę, ale możecie ją zastąpić też czekoladą lub owocami, np. cząstkami jabłka. Trójkąciki zawijamy, formujemy rogaliki i układamy na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut. Po ostudzeniu obficie posypujemy je cukrem pudrem, lukrem lub inną słodką polewą :) Smacznego
Taste Of My DayDzisiaj kolejny wpis dla łasuchów :) Muffiny z białą czekoladą i żurawiną. Składniki: 1,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 85 g masła 200 ml mleka 2 jajka żurawina 100 - 150 g białej czekolady Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Masło roztapiamy(...)ostudzamy, następnie dodajemy czekoladę i mleko. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie łączymy je z masą czekoladowo, maślano mleczną i wyrabiamy ciasto :) Powstałą masą napełniamy foremki i pieczemy w temteraturze ok 180 - 200 stopni przez +/- 30 minut. Upieczone ciasteczka oprószamy cukrem pudrem i jemy :) Smacznego
Taste Of My Daybardzo, a to najzacniejsza dla mnie pochwała :D Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki otrąb pszennych i płatków owsianych garść rodzynek po łyżeczce: cynamonu, sody, proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru - można w zamian dodać słoik konfitur o dowolnym smaku (wówczas już nie dodajemy ani cukru, ani wody) 3/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 4 małe(...)suchymi składnikami dodajemy olej, wodę oraz starte jabłka, to one zapewnią wspaniałą wilgotność i świeżość naszym babeczkom. Całość mieszamy na jednolita masę, którą wypełniamy wcześniej przygotowane foremki. Pieczemy ok 30 minut sprawdzając stopień upieczenia przy pomocy patyczka. Jeśli po wyjęciu jest suchy, muffiny są gotowe. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, posypujemy nasz wypiek cukrem pudrem. Smacznego
Taste Of My Daystopni, w naczyniu żaroodpornym rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim połówki awokado wypełnione jajkiem oraz lekko przesmażony boczek. Jajka posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Pieczemy do ścięcia białka w temperaturze 200 stopni (ok 20 minut). Wyjmujemy z piekarnika i jemy :) Jemy, jak mój "mięsożerny" Najukochańszy, z "chipsem" ze spieczonego boczku
Taste Of My Dayktóre wykorzystałam do wypieku muffinków - Muffiny dyniowe ) wykorzystałam je do wykonania ciasteczek z malin oraz dodatkiem świeżego jabłka. Składniki: 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,3 szkl. cukru jabłko szklanka "pijanych" malin 0,5 szkl. jogurtu naturalnego / kefiru / maślanki 2 jajka(...)szkl. ojeju roślinnego łyżka miodu Wykonanie: W osobnych naczyniach mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Następnie zawartość dwóch naczyń mieszamy na jednolitą masę, którą napełniamy foremki na muffiny. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jedząc muffiny wyczuwalne są w nich pestki z malin, które "chrupią" w zębach, jednak jest to miły deser i dodatek
Taste Of My Daycukru 2 łyżki masła 2,5 łyżeczki drożdży instant 2,5 łyżeczki soli 3,5 szklanki mąki (użyłam pszennej) 1 szklanka wody kropla oleju do nasmarowania miski papier do pieczenia woda do spryskania piekarnika Przygotowanie: Mleko gotujemy. gdy zacznie się gotować, ściągamy z ognia, dodajemy cukier i masło, mieszamy, aż do połączenia się składników. Przelewamy do miski, studzimy(...)podobno ;) Formujemy bagietki, nacinamy je wzdłuż (nie przecinamy!) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Przed zamknięciem drzwi należy spryskać środek piekarnika wodą, co przyczyni się do powstania smacznej, chrupiącej skórki :) pieczemy ok. 35-40min w 200'C. Moje bagietki znalazły się w piekarniku w II turach. Przyznam się, że pierwsza z nich niestety wyszła z małym zakalcem. Podejrzewam
Kitchens Alphabetlodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej dodajemy do niego 100 g mąki żytniej razowej i 100g wody, następnie przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie możemy piec chlebek pamiętając, że znowu musimy do następnego słoika odłożyć 3 łyżki aktywnego zakwasu :) Jeśli nie pieczemy chlebka w tygodniu, bo nie mamy na przykład czasu, to wystarczy dokarmić zakwas, odłożyć(...)łyżki aktywnego zakwasu, a resztę na przykład komuś podarować :) mamie, koleżance lub komuś, kto chce piec chlebek na zakwasie. Jeśli chcecie upiec dwa chlebki dodajcie 200g mąki i 200 g wody. Im dojrzalszy zakwas, tym większą ma moc :) i starczy nam do końca życia :) jeśli oczywiście będziecie o niego dbać. Co nas powinno niepokoić: Gdy w zakwasie pojawi się czarna
Delicious Titbitsjakie są różnice pomiędzy ich ukochanymi antipasti i w menu restauracji stosują te określenia zamiennie. Ale nie czepiam się, daleko mi od kulinarnego puryzmu :) Dzisiejszy przepis na bruschettę z pieczoną papryką pochodzi z książki "Kocham Toskanię" Giulii Scarpaleggia. Gdy brakuje letnich pomidorów, możemy zrobić pyszną sałatkę z pieczonej papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki(...)przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża bazylia, chleb lub bagietka opcjonalnie opieczona w piekarniku lub na patelni grillowej Przygotowanie: Piekarnik ustawiony na opiekanie nagrzej do 190 stopni C. Czerwoną i żółtą paprykę umyj, przekrój
Chilli Czosnek i Oliwamelasy 100 g masła 1/2 szklanki puree z dyni 1 żółtko 1/2 szklanki brązowego cukru duża garść suszonych śliwek Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blachę pokryć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sodę, cynamon i sól. Masło roztopić, dodać do niego melasę i cukier brązowy, przemieszać. Wmieszać żółtko, a następnie puree(...)układać na blaszce w niewielkich odstępach. Można to również zrobić łyżką, wtedy na jedno ciastko przypadają 3 łyżki ciasta. Lekko spłaszczyć dłonią każde ciastko. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, aż ciasta zaczną lekko brązowieć po bokach. Wyjąć i wystudzić
wyzwania kuchennemniejsze. Rozwałkowane ciasto smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo powidłami ze śliwek. Ciasto zwijamy w rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym
prawdziwe jedzeniepierogi, nadziewamy jabłkami i wierzch ciastka sklejamy za pomocą wody lub białka. Ciasteczka układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, ciasteczka pieczemy ok. 25-30 minut, aż się przyrumienią. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Apetyczna babeczkachwaląc się powiem Wam, że lepszej pizzy nie jadłam w żadnej pizzerii. Tak nam z mężem zasmakowała, że przez tydzień piekliśmy ją dzień w dzień :) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 60 ml mleka, 60 ml wody, 10 g drożdży, 1 łyżka oleju, szczypta soli, dwie szczypty cukru. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 80 g sera mozzarella(...)wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Blaszkę smarujemy delikatnie olejem i układamy na niej ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Po tym czasie posypujemy pizzę szynką i pieczemy jeszcze 3 minuty. Wyciągamy pizzę z piekarnika. Posypujemy rukolą, parmezanem i układamy połówki pomidorków
Aga w kuchniZapraszam na pysznego pieczonego kurczaka z warzywami- aromat roznoszący się po całej kuchni w czasie pieczenia, pobudzi z pewnością wszystkie nasze kubki smakowe :) Kurczak jest prosty w wykonaniu, może nie zajmuje przygotowanie obiadu 30 min , ale jest wart by poświecić mu uwagę. Polecam i zaczynamy: Składniki: 6-8 podudzi kurczaka około 1 kg ziemniaków 2-3 marchewki 1 duża
Smaki Edytyodgazować, krótko zagniatając - ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki (ja przygotowałam 2 rodzaje bułek - jedne klasyczne, okrągłe, drugie - kwadratowe) - uformowane bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie - bułki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia(...)minut - piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni - białko wymieszać z mlekiem, mieszanką posmarować z wierzchu wyrośnięte bułki - wierzch bułek posypać wybranymi ziarnami - bułki wstawić do piekarnika, piec 30-35 minut do lekkiego zrumienienia - upieczone bułki wyjąć, całkowicie ostudzić Bułki z powyższego przepisu można przygotować z dowolnymi ziarnami, pamiętając jedynie, by ich ilość w cieście była taka sama. Jeżeli bułki posmarujemy
Smakołyki Bereniki