Układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą naciąć dwa razy i odstawić na kilka minut (10-15). Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy 20 minut na programie góra-dół. Następnie przełączamy piekarnik na termoobieg i dopiekamy jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze. Tak by lekko się przyrumieniły. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy
Smaczne Zdrowebidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Szarlotka :) Oto prosty przepis na przepyszną szarlotkę Składniki: 3szkl mąki 1 kostka masła 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1kg jabłek 1 cukier waniliowy 1szkl cukru Jasny suchy kisiel Wykonanie: Mąkę, masło, 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku zagnieść w kulkę i podzielić na 60% i 40%, gdzie(...)cukru i suchy kisiel oraz znów wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto, a na jabłka ubite białko. Zmrożone 40% ciasta wyjąć i zetrzeć na tarce oraz dokładnie posypać nim białka. Piec 40min w 180 stopniach Bon appetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMtheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jabłka z ciastem i cynamonem :) Coś prostego i szybkiego dla fanów jabłek :D Składniki: 1 ½ szkl mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia 3zółtka jaj ½ kostki masła 10 jabłek Cynamon mielony Cukier Wykonanie: Mąkę, żółtka, proszek, masło i 2 łyżki cukru wymieszać Uformować ciasto w kulkę i włożyć na 1godz do zamrażalki(...)zetrzeć na tarce Blaszę wysmarować masłem Wysypać ciasto i podpiec w 180 stopniach przez 15min Do środka jabłek włożyć ciasto Cynamon wymieszać z 2łyżkami cukru i posypać tym jabłka Piec w 180 stopniach przez 20 min Bon apetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMfareast-language:EN-US;} Ciasto ze śliwkami Proste, szybkie, smaczne. W sam raz na wakacyjne spotkanie z przyjaciółmi ! :) Składniki: ½ kostki masła 1/2 szkl kwaśnej śmietany 2łyżeczki proszku do pieczenia Bułka tarta ½ szkl cukru Trochę śliwek 2 jaja 2szkl mąki Wykonanie: Jajka utrzeć z masłem i cukrem Potem dodać mąkę(...)proszek i śmietanę Blaszę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą Na blaszę wylać ciasto Śliwki przekroić na pół wyjąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki Śliwki poutykać w ciasto Piec w 180 stopniach przez 35min Bon appetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMnastępnie każdy klopsik owijamy plastrem boczku wędzonego. W razie potrzeby spinamy wykałaczką. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 25-30 minut
Przysmaki KarolkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Biszkopt genueński to biszkopt pieczony z dodatkiem masła. Po upieczeniu trzeba go rzucić w formie na podłogę, dzięki temu biszkopt nie opadnie i będzie płaski. W swoim składzie nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie dzięki ubitym jajkom, które wcześniej muszą być ogrzane w ciepłej wodzie. Jest
Marta GotujeKawy pić nie lubię, jednak ciasta z kawą owszem:)) Pokusiłam się ostatnio na ciasto prawie bez pieczenia, na herbatnikowym spodzie z masą kawowo-kukurydzianą. Całość pokrywa lekka bezowa chmurka, delikatnie tylko przypieczona, w środku zaś czeka nas bananowa niespodzianka;) Ciasto bardzo smaczne, tylko jakoś nie chciało współpracować z moim aparatem:))) Spód: 200g herbatników maślanych, łyżka cappuccino(...)ciasteczkowym spodzie. Na wierzchu wylać masę kukurydzianą. Beza: 2 białka, 50g cukru. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, łyżką tworząc "języczki". Piec około 10 minut w temp. 190st. Ostudzić. Inspiracja: Pin-up cake
Z miłości do słodkościDomowe pieczenie wciąga niesamowicie. Wbrew pozorom ani nie wymaga wiele wysiłku, ani nie zajmuje dużo czasu. A przysięgam Wam nic nie zastąpi zapachu świeżego pieczywa, który wypełnia cały dom i na długo w nim pozostaje. Przez mój piekarnik przewinęły się już najróżniejsze wypieki, ale najbardziej cenię sobie te naprawdę naprawdę ekspresowe. Takie jak np. ten chleb razowy
Okolice Palnikastopniowo dodajemy do masy, lekko ją rozluźniając. Poszerzoną keksówkę lub inną formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę i wyrównujemy. Na wierzchu możemy ułożyć kilka liści laurowych. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180°C z termoobiegiem lub 190°C bez tej funkcji. Przed wyjęciem z formy całkowicie studzimy. * Do pasztetu najlepiej użyć cukinii młodych i nie wyrośniętych
Poezja smakuaparat fotograficzny i uwieczniałam moje kulinarne poczynania. I wtedy właśnie zrodził się pomysł założenia bloga. Poprzez niego chciałabym podzielić się swoją pasją a także udowodnić, że gotowanie i pieczenie nie tylko może być proste ale i całkiem przyjemne. Długo mi zajeło przełamanie się by zacząć, ale w końcu się zmobilizowalam i oto jestem. Witam `w mojej holenderskiej kuchni
W mojej holenderskiej kuchnilepimy kulki o średnicy 3-4 cm. Następnie układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pamietajmy jednak by zachować kilkucentymetrowe odstępy miedzy kulkami. Pod wpływem ciepła "rozpłaszczą się". Pieczemy około 15 minut. Ciasteczka mają lekko się zbrązowić. Przechowujemy w blaszanej puszce. Smacznego!!! Źródło: Nigella Lawson "Kuchnia, przepisy z serca domu
W mojej holenderskiej kuchnifilety z łososia (po około 150 g) - słoiczek czerwonego pesto (około 80 g) * ewentualnie jajko do posmaraowania ciasta Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy ciasto na papierze do pieczenia. Wzdłuż jego krótszej częsci (mniej wiecej po środku) układamy warstwę czerwonego pesto, starając się by była podobnej szerokości co nasz filet z łososia. Na pesto wkładziemy łososia(...)ciasto było z każdej strony dobrze zamknięte). Smarujemy wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu kroimy na 5-6 kawałków. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!!! Inspiracja: Kwestia Smaku
W mojej holenderskiej kuchnibyłam małą dziewczynką, mama w każdy weekend piekła ciasto. Wydaje mi się zresztą, że działo się tak w większości typowych polskich domów. Ciasto było czymś ekstra, czymś na co czekało sie cały tydzień. Wypiekiem, który najbardziej zapadł mi w pamięć jest sernik. Sernik mojej mamy jest bardzo smaczny, i za każdym razem zajadam się nim ze smakiem. Jest też(...)ciężki" - podobnie jak więkość tego typu ciast rodem z naszej ojczyzny, i po jednej porcji czujemy, jakbyśmy zjedli conajmniej pół blachy tego ciasta. Dlatego też w moim domu piekę najczęściej wersję serniczka, w którym ciężki twaróg zastępuję lekką, kremową ricottą. Potrzebujemy: Na spód: - 125 g mąki pszennej - pół łyżeczki soli - 50 g ricotty - 50 g miękkiego masła
W mojej holenderskiej kuchnipiekłam go trzy razy w tygodniu :) Znika po prostu błyskawicznie... Syn, tu dodam, że niejadek, który na wszystkie ciasta z owocami ma długie zęby, zjada naraz jeden cały rządek :) o innych rekordach nie będę się rozpisywać... spróbujcie sami :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (typ 550), 200 g masła, 1 szklanka cukru, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki
Delicious Titbitsprzez 15 minut na małym ogniu doprawiając do smaku. Gotowym farszem wypełnij łódeczki, posyp serem mozzarellą i serem gouda. Czas pieczenia: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 minut. Smacznego
Niezły Młynek