pieczenie - 19054 przepisów (strona:655/1271)

C - Mini torciki bezowe 223

blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie nakładać pianę na blaszkę formując z niej niewielkie kółka , łyżeczką robiąc zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę). Wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. Po wyłączeniu piekarnika bezy powinny w nim pozostać aż całkowicie wystygną. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem. Napełnić zimne bezy i udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami lub innymi owocami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Schab pod chrzanową pierzynką 193

posypać oregano, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego bądź rekawa do pieczenia, podlać oliwą z oliwek i piec ok. 1 godziny w temp. 200 stopni. Upieczony i wystudzony schab przekroić w plastry o grubości około 1 cm. Każdy naciąć od góry do połowy tworząc kieszonkę do której włożyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C- Kwiaty cukinii z serkiem i suszonym pomidorem 160

Dziś coś specjalnego - pieczone kwiaty cukinii:) Samych kwiatów chyba próżno szukać w sklepach, trzeba by je upolować u jakiś zaprzyjaźnionych ogrodników, a ze swej strony zachęcę przyszłych "plantatorów";) pisząc, że cukinia jest bardzo wdzięczna w uprawie i można ją "zaprosić" nawet na balkon! Poniższa propozycja jest banalnie prosta w przygotowaniu a podzielicie chyba moją opinię, że prezentuje się intrygująco....:) Pieczone(...)Cukinie i deliktanie kwiaty smarujemy zalewą z suszonych pomidorów, cukinie dodatkowo posypujemy czosnkiem (jeśli go lubimy:). Wkładamy w żaroodpornym naczyniu bądź blaszcze do nagrzanego do 180 stopni piekanika i pieczemy około 15-20 minut (tak by zielone części miały szansę się upiec

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Najłatwiejsze ciasto w świecie! 207

świecie? Dziś na wspólne "mieszanie w garach" zapraszam śpiewająco:)) Najłatwiejsze ciasto w świecie       "Szklankę mąki, cukru szklankę, Zaraz wsypię do miseczki, Potem proszku do pieczenia, Dodam jeszcze dwie łyżeczki, I dwa jajka i na koniec Roztopionej margaryny I zamieszam tylko tyle, By się razem połączyły. Najłatwiejsze ciasto w świecie(...)gniecie, tak, tak, tak, Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak, Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.   Teraz śliwki poukładam, W natłuszczonej tortownicy I do pieca włożę ciasto Na około pół godziny, A gdy będzie już gotowe, Znaczy chrupkie i rumiane, To zaproszę koleżanki, Babcię, dziadka, tatę, mamę. "       do kompletu zaserwuję jeszcze link, gdzie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chrupiący i pachnący chleb z kminkiem - gotowy w niecałe 3 godziny! 205

mąką podłużnej foremki typu keksówka,wierzch smarujemy mlekiem i wstawiamy do zimnego piekarnika (przeczytałam, że dzięki temu chleb nie pęka podczas pieczenia). Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce (musi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:) 205

tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podłużną blaszkę z papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po przestudzeniu kroić w plastry, podawać z chrzanem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Szybkie, proste i pyszne rogaliki z ciasta francuskiego 756

rogaliki - w ekpresowej wersji do popołudniowej kawy - z gotowego ciasta francuskiego i banana. Zobaczcie jakie to proste! Składniki: ciasto francuskie (u mnie w wersji chłodzonej, zwijanej na papierze do pieczenia 50x25cm) 2 banany cukier puder (opcjonalnie) tabliczka czekolady (opcjonalnie) Ciasto rozwinąć. Przyłożyć duży, okrągły talerz(...)odrysować dwa koła. Każde z nich podzielić na 8 równych części. Na brzegu każdego kawałka ułożyć cząstkę banana. Na niej można położyć kostkę czekolady. Zwinąć w kształt rogalika. Piec w nagrzanym do 200 stopni około 10-15 minut (do zrumienienia ciasta). Gotowe posypać cukrem pudrem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Odchudzona szarlotka 233

Odchudzona szarlotka Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg obranych, słodkich jabłek 3 łyżki wody 2 łyżki cynamonu Pianka: 3 białka 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać(...)podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka i pokryć je pianą z białka. Szarlotkę piec jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch będzie rumiany. Gotową można posypać wiórkami kokosowymi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Słodki Cwaniak czyli sekret Szwagra:) 233

słodki cwaniak" odda charakter tego jabłkowego ciasta. Smacznego! Słodki Cwaniak Składniki (na dużą blachę: 25x35cm): grupa I 3 szklanki mąki 0,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu grupa II 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 5 jaj dodatkowo: 7-8 jabłek Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Składniki(...)utrzeć/zmiksować a następnie dodawać stopniowo przygotowaną mieszankę składników z grupy I stale ucierając. Gotowe ciasto połączyć z jabłkami, wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 45-50 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort bezowy z bitą śmietaną i malinami na I urodziny bloga 323

kwasu do bezy sprawi, że będzie ona krucha z wierzchu i ciągnąca w środku, z kolei dodanie mąki ziemniaczanej ustabilizuje pianę z białek. Wyłożyć masę na papier  do pieczenia, w formie koła (wielkość płaskiego, obiadowego talerza(...)przy pomocy łyżki uformować bezę tak, aby w środku było zagłębienie, a boki były podniesione. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć grzanie piekarnika a bezę pozostawić w nim do wysuszenia. Ja suszę przy włączonym termoobiegu przez 2 godziny - można również bez termoobiegu pozostawić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Mini torciki bezowe z bitą śmietaną i mrożonymi owocami aronii 211

chcemy podawać bezy bez piętra, porcjujemy łyżką a łyżeczką robimy zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę). Czas pieczenia można skrócić do 1 godziny - mniejsze krążki szybciej się pieką. Czas suszenia w piekarniku to około 2 godzin. Przekładając bezowe krążki bitą śmietana, poza owocami aronii w środek włożyłam plastry bananów. Mniam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto jogurtowe 215

składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 mały jogurt naturalny (150 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli truskawki ok 300 g Do miski wbić jajka,  dodać cukier oraz szczyptę soli.Wymieszać mikserem (nie trzeba długo ubijać).Potem(...)dodawać porcjami resztę składników,dokładnie wymieszać aby uzyskać gładką konsystencję.Masę przelać do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy.Na wierzchu ułożyć truskawki.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok 40 minut.Po wystudzeniu  posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Jagodowe muffinki 165

składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju rzepakowego 2  jajka 2 szklanki jagód Przygotować dwie miski(...)jednej misce dokładnie wymieszać składniki mokre a w drugiej suche. Potem połączyć zawartość obu misek. Do masy dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok 30-40 minut na 175 C. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Migdałowa rolada z poziomkami 174

cytryny i tarte migdały. Masę wyłożyć na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować ją dokładnie, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty kolor. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę stroną posypaną migdałami i delikatnie zawinąć, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i wymieszać z maskarpone. Wystudzone

Monia miesza i gotuje
Muffinki z cukinią 198

składniki: 400 g  startej na tarce cukinii 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody  4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju Rapso 1/3 szklanki mleka 1 aromat cytrynowy 2 łyżki tartych migdałów Back Mit 1 jajko Cukinię oczyścić z miąższu i pestek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki, ciasta powinno być na wysokość 3/4 foremki. Na wierzchu posypać tartymi migdałami. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 30 -40 minut

Monia miesza i gotuje