Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w dosyć dużych odległościach żeby się nie posklejały, jak będą rosły;) Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy 20 minut. Bułeczki można po wierzchu posypać czosnkiem granulowanym, będą jeszcze bardziej aromatyczne :) Z przepisu wychodzi 16 bułeczek. Przepis podpatrzony na stronie Słodkie Fantazje
Czerwona Porzeczkadoprowadzamy do wrzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (w przypadku braku takiej temperatury w piekarniku nastawiamy na możliwie najwyższą.). Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest(...)elastyczne, że ładnie rozciąga się rękami. Powinno mieć grubość około 0,5 cm. Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i układamy wybrane przez siebie składniki. Posypujemy oregano. Pizzę pieczemy około 10-15 minut przy temperaturze 275 stopni lub około 20 minut przy niższej temperaturze
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Muffiny: Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego Nadzienie: 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Wykonanie: Nadzienie: Serek(...)nakładamy najpierw ciasto do 1/3 wysokości ( około 1 łyżka ciasta), następnie 1 łyżeczka nadzienia z mascarpone, na koniec przykrywamy ciastem tak, by foremki były napełnione do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Z przepisu wychodzi około 10-12 niewielkich muffinek :) Przepis zapożyczony i trochę zmodyfikowany --> Kwestia Smaku
Czerwona Porzeczkagodzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy budyniem i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w 2cm paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy posypać cukrem pudrem dla dekoracji :) Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie
Czerwona PorzeczkaSkładniki (blacha 22x33cm): Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 4 łyżki cukru Masa serowa: 1 kg półtłustego sera 5 jajek szklanka cukru pudru cukier waniliowy budyń waniliowy w proszku (40 g) 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: masa makowa w puszce Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w małe(...)ciasta również) ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy łyżką, tak by piana nie opadła. Masę serową wykładamy na masę makową i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę. (aż wierzch ciasta się zarumieni). Rada: Im tłustszy ser tym mniej dajemy oleju, najlepiej gdy masa serowa jest jednolita i kremowa, wtedy wychodzi
Czerwona Porzeczkaprzekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Farsz: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy aż się wszystko zarumieni. Kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy
Czerwona Porzeczkababci ;) Co do nadzienia ślimaczków, można użyć dowolnego dżemu lub marmolady. Pamiętajmy tylko o tym by dżem był dosyć gęsty, w innym wypadku wypłynie na blachę. Zachęcam do pieczenia!:) Składniki: 75g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdż y 5 łyżek cukru szczypta soli dżem cukier puder do posypania Wykonanie: Masło rozpuszczamy, zdejmujemy(...)jednolite, bez pęcherzyków powietrza. Rozwałkowujemy dosyć cienko, smarujemy dżemem i zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki grubości 3-3,5cm. Układamy na blasze. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkazakupione produkty na jutrzejsze pieczenie. Jak sądzicie co z tego powstanie ? Czekamy na wasze propozycje. Serdecznie pozdrawiamy Ada i Patryk
cookplsię z pysznymi rogalami z masą makową. Jest to bardzo stara tradycja dlatego i my zdecydowaliśmy się przedstawić wam przepis na te przepyszne wypieki. Serdecznie zapraszając Was do rodzinnego pieczenia w domu. Dodam jeszcze, że jest to przepis bardzo szybki, łatwy i bez czekania aż drożdże wyrosną z kronik kuchni przedszkolnej. Składniki: 1 kg mąki 200g świeżych drożdży(...)ugniatając ją na ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i kroimy w trójkąty równoramienne. Na każdym przy podstawie układamy odrobinę masy i zwijamy. Gotowe układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 190' przez 20 min. Gotowe rogaliki możemy udekorować lukrem. Smacznego :) PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się
cookplkroimy na grubość około 1,5 cm układamy na blaszce i zostawiamy na 20 minut. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem lub rozmąconym jajkiem, pieczemy w temperaturze 180' C przez 20 minut. Zapach jaki unosi się podczas ich pieczenia rozpływa się po całym domu, który pachnie zbliżającymi się świętami ;). PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego
cookplwakacji, a oto przepis na domowe gofry: Składniki 1 jajko 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki mąki szczypta soli pól opakowania cukru waniliowego olej łyżeczka proszku do pieczenie Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko i dolewamy szklankę mleka. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy, sol i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy w gofrownicy. Gotowe gofry polewamy syropem klonowym
cookpldziś dzień św. Mikołaja, który kojarzy nam się ze słodyczami i jest małą namiastką Świąt Bożego Narodzenia. U nas w domu nie odbywa on się bardzo hucznie, ale planujemy piec dziś świąteczne pierniki. Ten dzień idealnie się do tego nadaje ;) W tym roku wraz z innymi blogerami braliśmy udział w akcji Mikołajkowej organizowanej przez ilovecooking92.blogspot.com . Jakiś czas temu(...)wspaniałej akcji, która serdecznie pozdrawiamy :) W paczce którą od Niej otrzymaliśmy, znaleźliśmy piękne kolorowe foremki do babeczek, wykrawaczki do pierników, które dzięki Niej mogę dziś wykorzystać do pieczenia pierników, chrupiące płatki zbożowe, bardzo dużo pysznych, idealnych na rozgrzanie herbatek, próbki kosmetyków oraz oczywiście słodycze ( nie wszystkie przetrwały próbę czasu ;) Oto paczka którą rozpakowałam Sama akcja naszym
cookplodpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wykrawaj pierniczki. Ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 min w temp. 180'C. Gdy gotowe pierniki wystygną można zabrać się za dekorowanie
cookplmąkę i wbijamy jajko. Wciąż mieszając dodajemy odmierzoną ilość musli. Naszą masę rozkładamy łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na sylikonowej macie (jak w moim przypadku). Pieczemy 15 minut w temp 170' C. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje
cookplWielkimi krokami zbliża się "Tłusty Czwartek", dlatego moja propozycja to oponki drożdżowe. Czas ich przygotowania nieco jest dłuższy od zwykłych robionych na proszku do pieczenia, ale za to te w smaku przypominają amerykańskie doughnutsy. Uwielbiam właśnie takie..., zjadałam jeszcze cieple :) Bazowałam na przepisie ze strony " kotlet tv ". Składniki: 380 g mąki pszennej (ja użyłam typ 550), 7 g drożdży(...)kółeczka, najpierw większą szklanką, później mniejszą. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju w temp. 180 ° C. Ja smażę na kuchni indukcyjnej na mocy 7. Piekę na rumiano i upieczone odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy nasze oponki. Połowę jednak zrobiłam klasycznie z cukrem pudrem
Delicious Titbits