popołudniowej kawy. Przyznam jednak, że kiedy temperatura za oknem nas nie rozpieszcza – a właśnie weszliśmy w sezon letni – nie zawsze mam ochotę na to, aby coś piec, a potem studzić na szybko, aby było co zjeść do kawy. W takich sytuacjach ratuję się najprostszym z ciast – sernikiem na zimno. Tym razem jednak chciałem zrobić coś innego. Wykorzystać(...)mąki i cukru i tak, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Gotową masę wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 15-20 minut. Biszkopt jest gotowy, kiedy jego brzegi odchodzą od krawędzi. Gotowy biszkopt zrzucam wraz z blaszką z wysokości około 30 cm na podłogę i odstawiam
Jacob Tastespołno łeżeczka to jedyn windbojtel i pamiyntejcie, żeby ich niy kłajś 13 za gynsto, bo jak zacznōm rojś, to sie Wōm posklejajōm. Te blachy nojlepi piyc osobno. Wkłodejcie do pieca na 20 minut, a potyn mogecie trocha uchylić dwiyrze 14 łod bratruły i je posuszić 15 . Pamiyntejcie, że czas pieczynia zależy łod pieca. Jak już te piyrsze bydōm upieczōne
Chop w kuchniSoczysty kawałek łososia pieczony w piekarniku. Wyjątkowości dodają mu płatki migdałowe, którymi jest posypany. Podałam go z pieczonymi warzywami- marchewką, pietruszką i selerem. Składniki: Dla dwóch osób: 2 kawałki łososia (ok 150g każdy) 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki płatków migdałów sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Łososia delikatnie myjemy, usuwamy ości pęsetą
Kuchnia w czekoladziewłaśnie taki był na weselu. Bardzo lekki, mało słodki torcik, przepyszna warstwa z gorzkiej czekolady, do tego słodki mus z białej czekolady, ostatnia warstwa to mus truskawkowy. Torcik bez pieczenia, troszkę czasochłonny, ale zdecydowanie warto. Przepis autorski. Składniki na tortownicę 20-23 cm: Mus z gorzkiej czekolady: 100 g gorzkiej czekolady, min 70 % kakao 200 ml śmietany
moj przepis nanieco suche, dlatego polecam je zjeść np. z jogurtem, domową konfiturą czy mnóstwem owoców :) Składniki: 50 g mąki pełnoziarnistej ryżowej (PRO-BIO) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml napoju roślinnego, u mnie ryżowo-kokosowe (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki
Zdrowie na języku :Porzechowe oraz olej kokosowy i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wymieszać z otrębami, migdałami, wiórkami i dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę przełożyć np. do jakiegoś pojemniczka wyłożonego papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na min godzinę. Przed podaniem skruszyć. Przygotowanie musu: Truskawki zblendować z ksylitolem. Pudding chia nakładać warstwami: łyżka chia, mus, kolejna porcja chia
Zgrabne Gotowaniegałązki, porządkujemy ogród i podwórko, tata struga kije na kiełbaski. Wszyscy bez wyjątku czekają na ten moment, a ja chyba najbardziej – bo to kolejna okazja, aby posiedzieć dłużej. Pieczemy jabłka zerwane prosto z drzewa, kiełbaski i kromki chleba. Te dobrze przypieczone, lekko zwęglone są najlepsze. Ukradkiem wrzucamy z bratem do ogniska orzechy włoskie z naszego drzewa, a one wybuchają(...)wysoko nad horyzontem, biesiadowanie dobiega końca. Ognisko powoli wygasa. Tata z bratem w jeszcze rozżarzony popiół zagrzebują ziemniaki. Zasypiam z myślą o poranku i gorącym śniadaniu w postaci pachnących, pieczonych ziemniaków. Pamiętacie te przypalone skórki i parę unoszącą się z gorących kartofli? W połączeniu z solą smakowały cudownie. Na samą myśl, aż cieknie mi ślinka. Całe wieki ich nie jadłam
Wędrówki po kuchniKiełbasa pieczona w piwie to żadna nowość. Nowością nie jest też dodanie do kiełbasy musztardy czy cebuli. Ale jeśli kiełbasiane dania i sposoby podania rozłożymy na czynniki pierwsze, zrobimy z nimi trochę zamieszania… Na cebuli duszonej w imbirowym piwie wyląduje kiełbasa w skorupce z musztardy i miodu. Inaczej, ale dalej pysznie! Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Cebule obieramy, kroimy(...)Powstałą glazurą dokładnie i dosyć grubo smarujemy kiełbaski, najlepiej używając do tego pędzelka. Podlewamy całość imbirowym piwem, tak żeby nie spłukać glazury i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy przez 30 minut, po 30 minutach włączamy w piekarniku dodatkowo termoobieg – kiełbasa powinna się mocno zezłocić, glazura skarmelizować i przypiec. Pilnujcie kiełbasek, bo może to potrwać zarówno
Karo in the KitchenUpał… A na takie dni najlepsze są… domowe lody! Dlatego dziś chciałabym się z Wami podzielić prostym przepisem na śmietankowo-jogurtowe lody domowe z
Słodkie okruszkinich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. I gotowe! Teraz formujemy z ciasta dowolny kształt, pieczemy w temperaturze ok. 200-220°C i wcinamy. Powodzenia w poszukiwaniach pomysłów na wykorzystanie tego ciasta! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest bardzo uniwersalny. Nie musimy zapamiętywać kilku przepisów
Proste-przepisy.plUwielbiam ryż… w towarzystwie owocowych dodatków zawsze przywołuje wspaniałe wspomnienia. Smak leniwych weekendów, dzieciństwa… Po dość długim dniu, gdy zmęczenie nie pozwala już na
Słodkie okruszkiTARTA BEZ PIECZENIA Składniki (8 porcji): 130 g słonecznika łuskanego 70 g siemienia lnianego 150 g daktyli 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej suchej 150 g namoczonych daktyli 40 g czekolady gorzkiej (o zawartości minimum 70% kakao) - rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego 1-2 łyżki wody
Powiedz dietom niebyła ciągnąca należy dobrze ubić cukier z białkami. Źródło : blog poezja-smaku Ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Różowa pianka z rabarbarem: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 budynie malinowe (sam proszek) 3 łyżki
Kubki smakukońcu nie codziennie je jemy Składniki na placki: 2 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżki mąki łyżka cukru pudru 1 jajko łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie placków: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, nakładamy po łyżce ciasta, na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy z obu stron aż się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu
NiePieprz.pltrochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Pieczemy 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut. Enjoy
Lajtkraft food intolerance