pieczenie - 19054 przepisów (strona:675/1271)

Chrupiące młode ziemniaczki 1117

kroimy na połówki. Wszystkie składniki marynaty oraz bułkę tartą łączymy ze sobą. Ziemninaki polewamy marynatą, tak aby dokładnie obtoczyła każdego ziemniaczka. Ziemniaki układam na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.  Ziemniaki są dobre kiedy są złote, bułka zrumieniona, a ich wnętrze mięciutkie. Smacznego

DefinicjaSmaku
Kurczak pieczony 215

Pieczony kurczak to najlepsze danie o każdej porze i każdego dnia. Wystarczy dobra marynata, zioła, dodatki i może być pyszny obiad. A jaki to będzie smak zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja do zwykłego kurczaka zagrodowego dobrałam czosnek, tymianek i cytrynę. Klasyka. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dietetyczny indyk zapiekany z mozarellą - 306 kcal 224

szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy łyżeczka oliwy z oliwek  można dodać dowolne zioła takie jak lubisz Co robić? 1. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach. 2. Nagrzać piec do 170C w opcji góra dół. 3. Ziemniaka obrać i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pokroić w kostkę. 4. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i ułożyć plastry ziemniaków, posolić, następnie(...)dodać kolejno mięso z indyka, paprykę, pomidorki i ser. 5. Piec pod przykryciem 20 - 30 minut. Czekam na Wasze wrażenia w komentarzach

Matka Żywicielka
Schab nadziewany polędwiczką 111

Blueberry Corner by "jagodzianka" Schab pieczony, nadziany polędwiczką pierwszy raz przygotowałam na komunię najstarszego syna. Od razu zrobił furorę. Składniki: ok. 1200 g schabu … Przeczytaj cały artykuł Post Schab nadziewany polędwiczką pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
SCHAB KRESOWY Z ORZECHAMI I ŚLIWKAMI 400

względu na pochodzenie mojego Taty kuchnia kresowa jest mi szczególnie bliska, więc lubię wyszukiwać ciekawe przepisy właśnie z tamtych regionów. Dzisiaj przedstawiam pieczony schab, który pięknie wygląda na stole, a do tego kryje w sobie typowo polskie smaki. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Policzki wołowe w winie 233

piekarnika na 3 i1/2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest już gotowe - nakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością  to znaczy ,że mięso jest gotowe. Jeśli nie - piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłowić z sosu kawałki pomarańczy i tymianek. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakowa  na podgrzany półmisek policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek(...)Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z zielonymi warzywami i np puree ze słodkich ziemniaków. Smacznego!Uwagi: piekłam policzki 4 godziny. Po 2 godzinach były jeszcze bardzo twarde, przestraszyłam się, że takie może zostaną. Na szczęście końcowy rezultat był wspaniały

Stare Gary
Dyniowy sernik i krótka przerwa 170

dyniowym puree, mlekiem, śmietaną, budyniem, cynamonem, ekstraktem i skórką pomarańczową. Na końcu po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Masę serową wyłożyć na upieczony spód.Piec w 175 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec przez 1,5-2,5 godziny.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Czekoladę rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 120

dawno temu, a jeszcze nie napisałam o wszystkich urodzinowych ciastach.Pisałam za to, że mieliśmy cudownych gości. Postanowiłam, poza oczywiście tortem, przygotować coś jeszcze. Coś, co zaskoczy Duńczyków - sernik. Pieczony. Hmm...Najpierw pomyślałam o takim z rodzynkami, ale C. stwierdził, że może lepiej nie... I ciężko go za to winić - sernik z rodzynkami jest ryzykowny nawet na spotkaniu Polaków(...)kremówką i cukrem. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Na spód wyłożyć maliny, na nich równomiernie rozprowadzić masę serową.Piec w 160 st. C. przez 40 minut.Ostudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.Przed podaniem wstawić do lodówki na całą noc.Przed podaniem udekorować wierzch startą czekoladą.Smacznego!Jeszcze raptem jeden letni przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedświąteczne zabieganie, brak czasu i mini serniczki 139

sernik. A raczej urocze mini serniczki, które kusiły mnie już od dawna.W zeszłym roku przygotowałam bajeczny sernik z żurawiną na zimno, w tym roku przyszła kolej na pieczony. W Cheesecakes baked and chilled The Australian women's weekly znalazłam pomysł idealny - połączenie świeżej żurawiny i białej czekolady to po prostu ideał. Słodko-kwaśne, delikatne, rozpływające się w ustach serniczki zrobią(...)cukier i skórkę pomarańczową krótko zmiksować. Dodać czekoladę, zmiksować tylko do połączenia składników.Masę serową wyłożyć na przygotowane wcześniej spody. Na wierzchu równomiernie rozsypać żurawinę, delikatnie wcisnąć w masę.Piec w 150 st. C. przez 30 minut.Ostudzić w zakmniętym piekarniku, następnie schłodzić przez noc w lodówce.Pozostałą czekoladę rozpuścić i przestudzić. Wyjąć serniki z foremek, polać czekoladą, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak z musem jabłkowym 195

Drób pieczony z jabłkami każdy z nas jadł pewnie w wielu wersjach - ja proponuję dzisiaj kurczaka z ... musem jabłkowym :)SKŁADNIKI4 kawałki kurczaka (u mnie ćwiartki)5 jabłek1 cebula2 łyżki miodu2 łyżki majerankusól, pieprzpapryka słodkaoliwa PRZYGOTOWANIE  Cebulę podsmażamy na oliwie. Dodajemy jabłka (ze skórką) pokrojone w ósemki. Smażymy razem 2-3 minuty. Dodajemy majeranek i miód - mieszamy(...)Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy jabłkami i cebulą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez około godzinę. Wytopiony tłuszcz (lub jeśli jest go dużo - część), cebulę i połowę jabłek miksujemy na mus. Podajemy kurczaka z musem i kawałkami jabłek. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Kolby kukurydzy - co z tym fantem zrobić? 191

twarde. Podobnie jest z czasem gotowania: kwadrans w zupełności wystarczy. Dłuższe gotowanie sprawi, że kukurydza z powrotem stwardnieje. Można również do gotującej się kukurydzy dolać odrobinę mleka.…lub pieczemy!Przygotowane kolby kukurydzy smarujemy masłem ziołowym, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około 30 - 40 minut. Masło ziołowe(...)idealny dodatek do kukurydzy gotowanej i pieczonej!Nad morzem kukurydzę w kolbach jadłam posypaną odrobiną soli. Wam proponuję dodatkowo wzbogacić jej smak masłem, a najlepiej masłem smakowym! :)100 g miękkiego masłakilka gałązek natki pietruszki1 mała papryczka chili½ ząbka czosnkusól, pieprz do smakuNatkę pietruszki, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Mieszamy z miękkim masłem, doprawiamy solą i pieprzem.Kukurydzę można

W kuchni Katie
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 200

był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka w celu poglazurowania. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190 °C, piecz w niej 20 minut (do czasu uzyskania przez skórkę pięknego brązowego koloru), przykryj chlebek folią aluminiową, aby skórka się zbytnio nie spiekła i zmniejsz temperaturę do 180 °C. Piecz jeszcze

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong 183

glazurą, gdyż pod wpływem temperatury glazura roztopi się i dokładnie pokryje powierzchnię chleba. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190 °C, piecz w niej 20 minut (do czasu uzyskania przez skórkę pięknego brązowego koloru), przykryj chlebek folią aluminiową, aby skórka się zbytnio nie spiekła i zmniejsz temperaturę do 180 °C. Piecz jeszcze

Grahamka, weka i kajzerka
Aromatyczne udka kurczaka (Gai Yang) i ziemniaki z woka 302

Moje dzisiejsze obiadowe twory: Pieczone udka kurczaka marynowane w trawie cytrynowej, imbirze, szalotce, kolendrze i czosnku podawane z ziemniaczkami z woka. Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i soczysty, a ziemniaczki są dosyć nietypowe, ale biją na głowę klasyczne frytki, czy ziemniaki z wody :) Potrawa inspirowana jest przepisami ze stron Kuchnia Azjatycka i Słodko - Kwaśny. Gai Yang (dla 2 osób): 2 udka(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy udka z obu stron, aż się zarumieni (ok. 4 minuty z każdej strony). Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 45 minut. 4. Ziemniaki kroimy w plastry, a następnie w słupki. Wrzucamy je do zimnej osolonej wody na kilka minut (3-4) i przecedzamy. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy ziemniaki

Tajskie smaki
Ryba po grecku 243

jadłam i zachwycałam się sama sobą, jak wyjątkowo pyszną rybę po grecku zrobiłam. Potrzebujesz: włoszczyzna cebula kawałek ryby (dorsz super pasuje) masło, oliwa z oliwek, sól Co robić? 1. Piec nagrzać do 180 C góra-dół. 2. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. 3. Cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki. 4. Na patelni(...)oliwie podsmażyć cebulę i pora, dodać resztę warzyw, podlać minimalnie wodą dołożyć łyżkę (lub dwie) masła. Posolić i poddusić 5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć osoloną rybę na oliwie i piec 30 minut pod przykryciem. 6. Podawać rybę przykrytą duszonymi warzywami. (Jeśli chcesz być bliżej oryginalnego przepisu dodaj do warzyw pomidory np. z puszki lub passatę

Matka Żywicielka

Proponowane wyszukiwania