pieczenie - 19054 przepisów (strona:680/1271)

Domowa konfitura z borówki amerykańskiej – idealna do świątecznych wypieków, idealna na co dzień 218

Uwielbiam borówki. W sezonie potrafię ich zjeść naprawdę dużo. Wybornie smakują od tak, w słodkim cieście, w formie koktajlu, jako dodatek do śniadania i innych potraw

Słodkie okruszki
Szybka sałatka w lekkim sosie czosnkowym (z pestkami dyni) 159

  Uwielbiam szybkie, improwizowane sałatki. Mam czasem wrażenie, że takie są najlepsze. Dziś zapraszam Was na sałatkę w lekkim czosnkowym sosie, którą dodatkowo wzbogaciłam pestkami dyni

Słodkie okruszki
Suszone płatki kokosa 178

ktoś nie chce marnować energii na suszenie to można je krótko obsuszyć w piekarniku i dosuszyć w temperaturze pokojowej. Ja dość często suszę różne owoce wykorzystując nagrzany piekarnik po pieczeniu ciasta lub chleba. Czytaj więcej

Wiem co jem
Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym 145

mnie średnica 26cm), ale z zakładkami, czyli robimy trochę większy okrąg (chociaż możecie użyć także kwadratowej czy prostokątnej blaszki), taki, aby formę wyłożyć nim aż po brzegi (w trakcie pieczenia troszkę się "skurczy"). Wykładamy ciastem formę, gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Pozostały kawałek ciasta także rozwałkowujemy przez folię i wycinamy

Kolorowy Przepisownik
KARP PIECZONY CYTRYNOWY 120

głowę, pozbawiamy łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Tniemy na dzwonka, grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Następnie pieczemy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż lekko się zarumieni.  Kawałki ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez

Kulinarne Fantazje Marioli
Lekkie obiady - polecam na lato 208

troszkę sobie) zebrałam kilka sprawdzonych letnich propozycji. W sam raz na obiad, czy obiado-kolację. Bez długiego stania w kuchni, nieskomplikowane, ale smaczne. Życzę smacznego :) Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placuszki z płatkami owsianymi na owocowym jogurcie 195

Uwielbiam takie śniadania. Delikatne, szybkie i łatwe w wykonaniu placuszki skąpane w daktylowym sosie. Nic tylko jeść i… z radością „budzić się do życia

Słodkie okruszki
Mąka jaglana z kaszy (domowa) 175

gorącą) wodą. (Płukać do momentu, aż ściekająca woda będzie całkowicie przezroczysta.)  Następnie całość sparzyć wrzątkiem i zostawić do odcieknięcia. Kaszę przełożyć (równomiernie) na dużą blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego (do 120 stopni) piekarnika. (Posiadam piekarnik gazowy, ale jeśli macie elektryczny - to warto włączyć termoobieg.) Należy zostawić uchylone drzwiczki. Kaszę co jakiś czas przemieszać

Di gotuje
.1226. najlepsza pasta z ciecierzycy 107

Uwielbiam hummus i robie go praktycznie non stop! Tym razem postanowiłam nieco zaszaleć ze smakiem i dodałam do niego pieczoną paprykę oraz slodką paprykę w proszku. Wyszło idealnie! ♥ PRZEPIS /ok. 400g hummusu/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (użyłam ciecierzycy z BioIndygo.pl ) ~średnia czerwona papryka, ok. 200g ~4 łyżki tahini ~2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ~sok z 1/2 cytryny ~łyżeczka słodkiej papryki(...)proszku ~kumin, sól, pieprz do smaku Paprykę kroimy na kilka części i pieczemy ok. 20-30 minut w 200*C. Następnie wszystkie składniki oprócz przypraw blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do słoiczka/zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce max. tydzień. Smacznego

breakfast of dreams
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem 134

miski, dodajemy jajka, kaszę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Cukinie napełniamy farszem i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok 40 min w 180 C, 10 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem

e-PrzepisyKulinarne
Tata, tata jest frittata!!! 116

rozłożyć w miarę równomiernie na patelni, wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego piekarnika, ew. można ją odwrócić przy użyciu pokrywki, ja zostawiam cosi come e, czyli taką jaka jest, tylko obserwuję, czy jajka

I tu będę miała takie te
Tortillas na wigilię dnia następnego 179

placki tortilli pszennej lub pszenno-kukurydzianej - 3 rodzaje twardych serów, najlepiej, aby jeden z nich był wędzony - dużą garść posiekanej zielonej części dymki - kilka plastrów wędliny lub mięso z pieczeni rozdrobione - tymianek - opcjonalnie fasolę czerwoną z puszki Na sos typu dip: - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka keczupu - ew. ząbek czosnku lub inna Wasza wersja Konieczna jest

I tu będę miała takie te
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 123

solą. Kiedy wygląda jak drobna kruszonka, zagniatam szybko rękami, by uzyskać jednolite ciasto.  Rozwałkowuję dość cienko i wykładam nim tortownicę. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę na złoto około 15 minut. Teraz warto też stopić masło, by miało czas przestygnąć. Po włożeniu do piekarnika spodu przygotowuję masę odpowiedzialną za pyszny smak torcika. Orzechy mielę, łączę(...)świetnie pasuje. Mieszam do połączenia składników. Rozprowadzam masę na PRZESTUDZONYM spodzie. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, ale UWAGA - już po 5 minutach zmniejszam do 170 stopni i piekę ok. 40 minut. Trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Patyczek wyjęty z masy musi być suchy . Lekko wystudzony torcik polewam polewą, ale nie jest to niezbędne, jest bardzo

I tu będę miała takie te
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 129

dowolnie, u nas świderkowa maczuga. Przykrywam ściereczką na około pół godziny Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję odrobinkę grubą solą i ziołami ( tymianek i oregano) Jeżeli nie możecie od razu piec pizzeryjek, można je okryć i na czas do kilku godzin umieścić w lodówce. Piekę 30 minut, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, ale kiedy skończy się czas pozostawicie

I tu będę miała takie te
Kremowe jaglane ciasto z truskawkami. Bez glutenu, bez dodatku cukru, bez pieczenia, wegańskie 499

przyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. A w upał nie trzeba włączać piekarnika.  Ciasto nie przypomina ani tarty, ani tradycyjnego pieczonego ciasta. Jeśli miałabym go jakoś scharakteryzować, najbardziej pasują tu określenia: kremowe, delikatne i rozpływające się w ustach. Zapraszam :)  Składniki (u mnie forma 20 cm): SPÓD: - 1 szklanka płatków jaglanych (szklanka

Smakuje zdrowo

Proponowane wyszukiwania