ciasto na pół i skleić krawędzie, dociskając je widelcem. Ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać na wierzchu cukrem. Ciastka wyłożyć na wyścielaną papierem do pieczenia blachę. Piec około 25-30 minut w 190 stopniach, aż paszteciki lekko zbrązowieją. Ostudzić. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmargines nie mniejszy niż 4 cm. Placek delikatnie zrolować, zaklejając brzegi i włożyć "szwem" do dołu na spodzie keksówki lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać kruszonką. Piec w temp. 180 stopni przez ok godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość i być rumiane. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówspalić urządzenia (ja robiłam w blenderze po 150 g sezamu). Osłodzić miodem. Formować dowolne kształty – u mnie koło. Foremkę, naczynie – u mnie kokilka, wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę sezamową. Wstawić do lodówki na min. 2 h, a najlepiej na całą noc, by się masa „ścięła”. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku. Wymieszać. Ciasto podzielić na kilka części w zależności jakiej wielkości chcecie mieć pide. 1 część rozwałkować. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku placka kładziemy farsz, pozostawiając kilka cm od brzegu w celu zwinięcia. Następnie formułujemy kształt łódki i sklejamy(...)boki (patrz zdjęcie). Następnie wierzch posypujemy startym serem żółtym lub polewamy łyżką rozmąconym jajkiem. Krawędzie smarujemy za pomocą pędzla również rozmąconym jajkiem. Z pozostałym ciastem postępujemy w analogiczny sposób. Piec w 250 stopniach na brązowy kolor. Podawać pokrojone w grube paski. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówkażdą kokilkę masą jajeczną, a na koniec lekko docisnąć całość. Tak przygotowane naczynka odstawić na mniej więcej 10 minut, aby wchłonęły część masy jajecznej. Puddingi piec przez 25-30 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia puddingi mocno podrosną, później lekko opadną. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów200g co kto lubi: pestki dyni, słonecznik, rodzynki czekolada 0.5 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej masło 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)Wykonanie: Ucieramy mikserem masło + cukier+ jajka +mąka, soda i proszek. Dodajemy resztę składników. Ciasto wychodzi dosyć gęste, więc proszę się nie przerażać :) Formujemy małe ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Smacznego
Czerwona PorzeczkaSkładniki suche: 300 g mąki pszennej 0.5 szklanki cukru pudru ( można mniej jak ktoś lubi mniej słodkie) 6 sztuk Princessy kokosowej ( 1 batonik -33g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. Wykonanie: Batony Princessa kruszymy na drobniutkie kawałki. Mieszamy wszystkie suche składniki razem(...)drugiej misce dokładnie mieszamy składniki mokre. Następnie łączymy składniki suche i mokre. Mieszamy energicznie do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremek do 3/4 wysokości i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut. (Do suchego patyczka). Z przepisu wychodzi około 10-12 muffinek :) Oryginalny przepis mamy tu--> Ostra na słodko
Czerwona PorzeczkaBułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w dosyć dużych odległościach żeby się nie posklejały, jak będą rosły;) Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy 20 minut. Bułeczki można po wierzchu posypać czosnkiem granulowanym, będą jeszcze bardziej aromatyczne :) Z przepisu wychodzi 16 bułeczek. Przepis podpatrzony na stronie Słodkie Fantazje
Czerwona Porzeczkadoprowadzamy do wrzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (w przypadku braku takiej temperatury w piekarniku nastawiamy na możliwie najwyższą.). Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest(...)elastyczne, że ładnie rozciąga się rękami. Powinno mieć grubość około 0,5 cm. Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i układamy wybrane przez siebie składniki. Posypujemy oregano. Pizzę pieczemy około 10-15 minut przy temperaturze 275 stopni lub około 20 minut przy niższej temperaturze
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Muffiny: Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego Nadzienie: 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Wykonanie: Nadzienie: Serek(...)nakładamy najpierw ciasto do 1/3 wysokości ( około 1 łyżka ciasta), następnie 1 łyżeczka nadzienia z mascarpone, na koniec przykrywamy ciastem tak, by foremki były napełnione do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Z przepisu wychodzi około 10-12 niewielkich muffinek :) Przepis zapożyczony i trochę zmodyfikowany --> Kwestia Smaku
Czerwona Porzeczkagodzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy budyniem i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w 2cm paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy posypać cukrem pudrem dla dekoracji :) Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie
Czerwona PorzeczkaSkładniki (blacha 22x33cm): Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 4 łyżki cukru Masa serowa: 1 kg półtłustego sera 5 jajek szklanka cukru pudru cukier waniliowy budyń waniliowy w proszku (40 g) 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: masa makowa w puszce Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w małe(...)ciasta również) ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy łyżką, tak by piana nie opadła. Masę serową wykładamy na masę makową i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę. (aż wierzch ciasta się zarumieni). Rada: Im tłustszy ser tym mniej dajemy oleju, najlepiej gdy masa serowa jest jednolita i kremowa, wtedy wychodzi
Czerwona Porzeczkaprzekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Farsz: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy aż się wszystko zarumieni. Kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy
Czerwona Porzeczkababci ;) Co do nadzienia ślimaczków, można użyć dowolnego dżemu lub marmolady. Pamiętajmy tylko o tym by dżem był dosyć gęsty, w innym wypadku wypłynie na blachę. Zachęcam do pieczenia!:) Składniki: 75g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdż y 5 łyżek cukru szczypta soli dżem cukier puder do posypania Wykonanie: Masło rozpuszczamy, zdejmujemy(...)jednolite, bez pęcherzyków powietrza. Rozwałkowujemy dosyć cienko, smarujemy dżemem i zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki grubości 3-3,5cm. Układamy na blasze. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkazakupione produkty na jutrzejsze pieczenie. Jak sądzicie co z tego powstanie ? Czekamy na wasze propozycje. Serdecznie pozdrawiamy Ada i Patryk
cookpl