pieczenie - 19054 przepisów (strona:665/1271)

Babeczki kruche z kremem waniliowym 388

składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut. Można rozwałkować wyciąć i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki  i wygnieść w foremkach. Ja piekę je w temperaturze ok 15-180 stopni. Czas pieczenia....na oko, czyli patrzymy na kolor i sprawdzamy wykałaczką . KREM: 250 ml śmietany kremówki 36 % ( schłodzonej min.dobę) 250 ml serka maskarpone 1/4 szkl

Blondynka Gotuje
Muffinki cytrynowe -przepis podstawowy 150

SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 185 ml maślanki 2 łyżki startej skórki cytrynowej 1 łyżka soku(...)cytryny 2 jajka 110 g stopionego masła Suche składniki wymieszać w misce, osobno wymieszać mokre, zwykłą trzepaczką. Następnie mokre wlać do suchych. Napełniać foremki do max. 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni, 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. UWAGI: Zawsze wychodzą. Czasami daję pokrojona w kostkę czekoladę, czasami do środka wkładam całą kostkę.  Pyszne jak na koniec

Blondynka Gotuje
Muffiny z pomidorem i serem feta 248

SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 100 g masła (rozpuszczonego, wystudzonego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 pomidor niewielki (bez skórki) ok. 80 g sera feta Pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystkie składniki(...)jednej miski (oprócz pomidora i fety) i mieszam łyżką. Na końcu dodajemy pomidora i ser. Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut. Polecam sprawdzić patyczkiem czy są już suche i upieczone. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Mój pierwszy przepis na muffinki 152

już nie to! Jednak przepis warty do przetestowania!  Czarne, mocno czekoladowe i w środku kawałki białej czekolady ....mmmm! Składniki suche: 250 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Składniki mokre: 250 ml mleka lub maślanki 90 ml oleju 1 łyżeczka(...)być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jak wymieszamy dokładnie na gładką masę, będą ciężkie i twarde. Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wysokości. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Mi wychodzi około 21 muffinek. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Ciasto czekoladowe z gruszkami 182

programu Nigelli Lawson. Składniki: 2 puszki gruszek w zalewie (lub kompot) 125 g mąki pszennej 125 g cukru (może być cukier puder) 25 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g masła miękkiego 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Ustaw piekarnik na 220°C. Gruszki odsącz z zalewy. Formę wysmaruj  masłem. Gruszki(...)zapiekania wypukłą stroną do góry. Składniki ciasta wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj z sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Babka jogurtowa z nutą cytrynową 179

dwóch cytryn 200 g drobnego cukru 3 jajka 45 g wiórków kokosowych 30 g zmielonych migdałów 2 łyżki soku z cytryny 375 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g jogurtu naturalnego Wykonanie: Masło utrzeć mikserem na jasny puch, dodać cukier i zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dobrze miskując po każdym dodaniu(...)proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera. Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka ( w tym 15 minut w 160°C i 35 minut w 180°C). Po upieczeniu lekko przestudzić

Blondynka Gotuje
Ziemniaczki z parmezanową skórką 142

oliwy i delikatnie wymieszać dłońmi. Posypać parmezanem i jeszcze raz przemieszać tak, aby większość posypki znalazła się na ziemniakach. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35-45 minut, aż ziemniaki będą ładnie zrumienione. W trakcie pieczenia ziemniaczki raz przewrócić na drugą stronę. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Metrowiec 161

mnie w domu, ale również w domach znajomych:) Składniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy placek - przepis jak wyżej(...)trzeba ująć 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników i zmiksować szybko do połączenia składników. Piec w dwóch keksówkach. 30 minut w temperaturze 180-200°C. MASA BUDYNIOWA 1/2 l mleka 1 szklanka cukru+2 cukry waniliowe 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Blondynka Gotuje
Czekoladowe Cupcakes z Daktylami i Limonkowym Frostingiem 137

Gruszka z Fartuszka  . Składniki na 36 sztuk średnich muffinek: 2 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżeczka soli 150 g suszonych daktyli Jajka(...)dodajemy mleko i olej. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do płynnych. Na końcu dodajemy wrzątek, a potem daktyle.Papilotki do muffinek wypełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.  Składniki na Frosting: 250 g serka śmietankowego 100 g masła 600 g cukru pudru 1 łyżka soku z limonki odrobina zielonego

Blondynka Gotuje
Ciasteczka w Piegi 135

smakiem pałaszował swoje dzieło:) Składniki na ok 32 ciasteczka: 300 g mąki pszennej 150 g masła 150 g cukru 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukierków, np.m&m Wykonanie: Mąkę, sodę i cukier waniliowy wrzucamy do jednej miski. Do drugiej miski wkładamy masło w temperaturze pokojowej i cukier i miksujemy razem(...)minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta lepimy małe kuleczki, które spłaszczamy dłonią. Na powstałe ciasteczka układamy cukierki, lekko je wgniatając w ciasto. Ciasteczka pieczemy do 15 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Fałszywy "Sernik na Zimno", czyli deser grysikowy! 226

Petit Beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka kaszy manny truskawki 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą, na której układamy ciastka. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i pozostawiamy do ostudzenia. Do garnka wlewamy mleko i gotujemy, do ciepłego leka wsypujemy cukry

Blondynka Gotuje
Kokoski 682

szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: ok. 2 opakowania wiórek kokosowych Wykonanie: Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników i zmiksować szybko do połączenia składników. Piec keksówce, podłużnej formie 30 minut w temperaturze 180-200°C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto pokroić w grubą kostkę, którą obtaczamy w ganache czekoladowym, a na końcu w wiórkach kokosowych

Blondynka Gotuje
Niebiańskie Cupcakes 146

zjedzonej się nie skończy ;) Składniki na 36 sztuk średnich muffinek: 2 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżeczka soli 150 g suszonych daktyli Jajka(...)dodajemy mleko i olej. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do płynnych. Na końcu dodajemy wrzątek, a potem daktyle.Papilotki do muffinek wypełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.  KREM: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% ok. 1/2 szklanki cukru pudru barwnik z żelu niebieski Dodatkowo

Blondynka Gotuje
Kruche Gwiazdki Czekoladowo - Pomarańczowe 348

lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm i foremką wycinamy niewielkie gwiazdki. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je około 10-12 minut. Studzimy na kratce. Wystudzone ciastka ozdabiamy stopiona czekoladą. SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Pomarańczowe Ciasteczka z Kaszą Manną 173

kaszy manny lub polenty sok z pomarańczy ok.2 łyżek 150 g mąki pszennej Dodatkowo: 50 g czekolady gorzkiej Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. W misce miksujemy masło z cukrem pudrem, skórką i sokiem z pomarańczy, do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy kaszę mannę i przesianą mąkę. Mieszamy i wyrabiamy ciasto metalową łyżką(...)minut do lodówki. Dobrze schłodzone ciasto kroimy ostrym nożem na 1 cm plastry lub wyciskamy ciastka przez maszynkę do ciastek. Układamy na blasze zostawiając 2 cm  odstępy. Pieczemy 14 minut. Po wyjęciu ciastek z piekarnika są nadal miękkie i musimy odczekać około 5 minut. Po tym czasie przekładamy je na kratkę kuchenną. Po całkowitym wystudzeniu albo zanurzamy do połowy

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania