chłodne miejsce. Kiedy udka przejdą już marynatą, układamy je na blasze. Jeśli marynata została w naczyniu, w którym marynowaliśmy mięso, wylewamy ją na udka. Na udkach układamy plasterki cytryny. Pieczemy w 180 stopniach C 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Smacznego
kolorowotorcikowotortem, lecz przepysznym kremem z buraków, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Tak szczerze to nie znamy wielu osób, które nie preferują tego przepysznego, barwnego warzywka. Na przykład pieczone buraki! Kto ich nie ubóstwia? Nasza dzisiejsza propozycja na wiosenny obiad to krem delikatny w smaku, ale i z wyczuwalną lekką ostrością, która idealnie przełamuje się ze słodkimi truskawkami(...)termoobieg). W tym czasie buraki obieramy, przekrajamy na ćwiartki, każdą ćwiartkę nakłuwamy widelcem. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i również nakłuwamy powierzchnię w kilku miejscach. Warzywa owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 35 minut aż staną się dość miękkie. Po ok. 25 minutach obrane ząbki czosnku również zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Kolejno
Symfonia Smakówtego sernika. Tak miał być sernik, jednak po wyłuskaniu pistacji okazało się, że pistacji mam za mało, więc łatwo się możecie domyśleć co zrobiłam. Wymyśliłam sobie Mini Serniczki. Takie pieczone w papilotkach. W oryginalnym przepisie wierzch był polany białą czekoladą z kremówką. Ja po upieczeniu spróbowałam jeden serniczek i stwierdziłam, że słodki sernik polany słodką czekoladową polewą będzie dla mnie(...)miski, dodałam kolejno pozostałe składniki, czyli jajko, pastę z wanilii i sery. Masę serową przełożyłam do wcześniej przygotowanych papilotek ze schłodzonym spodem ciasteczkowym. Wyłożyłam do 2/3 wysokości papilotek. Piekłam tak naprawdę na wyczucie, czas był krótszy niż 60 minut. KREM MIĘTOWY: 125 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder ekstrakt miętowy Tu już wiecie
Blondynka GotujeSkładniki: oliwa do smażenia brokuł 1/2 sztuki jajka 2 sztuki sól i pieprz do smaku ricotta 115g tortille (4 sztuki) gotowe lub wg przepisu: mąka pszenna 85g proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki woda 65ml masło do smażenia Wykonanie: Zaczynamy od przygotowani tortilli (jeżeli używamy gotowych to możemy pominąć ten etap). Składniki na tortille mieszamy i zagniatamy ciasto, jeżeli jest
rabarbarowoklik ! Pancakes z Orzechami i Bananami 2 porcje (ok. 6 pankejków; 1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: banan 1 sztuka płatki owsiane 75g mąka pszenna 60g proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki cynamon 1/3 łyżeczki mleko 115ml jajko 1 sztuka olej lub masło do smażenia do podania: banan 1 sztuka orzechy włoskie 10g miód 1 łyżeczka masło 2 łyżeczki
rabarbarowosię masło, wymieszać z pozostałymi składnikami z tej części. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać wody, więcej mleczka kokosowego lub miodu. Wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożona papierem do pieczenia, wstawić do zamrażarki podczas gdy robimy karmel. karmel: daktyle namoczyć na ok 15 minut, zblendować z masłem orzechowym na gładką masę. Wyłożyć na warstwę jasną, przykleić orzechy nerkowca
zdrowa vege kuchniagarnuszku z grubym dnem rozpuszczamy wszystkie pozostałe składniki tworząc nasz karmel. Wyciągamy orzechy mieszamy je razem z karmelem i czekamy aż zastygną. Można je wyłożyć na papier do pieczenia aby przyspieszyć proces tężenia karmelu. W moim przypadku jednak i ciepłe znikały ;) I gotowe :) Polecam bo są mega smaczne
W Moim Magicznym Domudłonią wygładzamy ciasto, oprószamy mąką kokosową i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30-40 minut. Nagrzewamy piekarnik do 175-180 st.C. i pieczemy około 45 minut, do zarumienienia. Po tym czasie chleb wyjmujemy z formy i kładziemy spodem do góry i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Po upieczeniu studzimy na blasze
IzaGotujeKtóż nie zna tego pysznego deseru ! Przepisów na tiramisu jest co niemiara ! Może on przyjmować rożne kształty i rozmiary. Osobiście znałam taki, do którego koniecznie
Taste TherapyDziś przybywam do Was z nowym, wypróbowanym na moich domownikach, przepisem na pieczonego łososia. Tym razem uszlachetniłam jego smak panierką orzechową, dzięki czemu jeszcze bardziej zyskał na smaku. Na Wigilijnym stole na pewno zrobi furorę ;) Składniki: 500 g łososia filet sól,pieprz 3 łyżki musztardy miodowej pół kostki masła 1 łyzka soku z cytryny 1 łyżka miodu 5 łyżek bułki(...)mieszamy. Rybę zanurzamy w tak przygotowanej marynacie na min pół godziny. Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki, mieszamy z bułką tartą. W takiej panierce obtaczamy kawałki ryby, układamy na blasze, pieczemy ok 10 minut
Z Majeczką w kuchniSkładniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 3/4 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 budyń waniliowy + 1,5 szklanki mleka 1 … Czytaj dalej Ciasto pijak
czarrna od kuchniUwielbiam makaron. Ileż on daje kulinarnych możliwości. Dziś zapraszam Was na jego słodką wersję. Zapiekany makaron z miodowo-bakaliowym jabłuszkiem, to idealna propozycja zarówno na drugie
Słodkie okruszkiTradycji pieczenia pierniczków (ani pierników) u mnie w domu nie było... Dopiero ja się tym zajęłam jako już dorosła osoba. W tym zestawieniu przedstawiam moje przepisy i pomysły na jadalne udekorowanie domu - domek z piernika, pierniczki na choinkę, oraz piernik na ostatnią chwilę, pierniczki bez leżakowania i nadziewane marmoladą! Wszystko pyyyszneeee! :) A ten zapach roznoszący się po całym domu
Kolorowy Przepisownikgroch z kapustą w eleganckim wydaniu, czyli pomieszanie z poplątaniem w formie torcika warzywnego. Danie jest trochę pracochłonne, bo trzeba gotować, sparzać, smażyć i piec. Gotowy torcik bardzo ładnie się kroi, ma zwartą, ale delikatną konsystencję, pachnie przyprawami i smakuje kapuściano. Można go podawać na obiad, kolację, eleganckie przyjęcie lub wigilię. Jako(...)wyłożyć na dnie i bokach liśćmi kapusty włoskiej. Do środka nałożyć masę kapuścianą i przykryć liśćmi kapusty. Na wierzch położyć folię aluminiową. – Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez 40 minut
To co kocham