zew.Do środka każdej ryby wkładamy po plastrze cytryny. Wkładamy też po gałązce rozmarynu. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek. Podgotowujemy ok 10 minut. Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na warzywa układamy ryby, obkładamy świeżym rozmarynem.Skrapiamy olejem. Do przygotowania ryby użyłam fasolki zółtej szparagowej i marchewki mini od Iglotex-u.Zapraszam na stronę firmy gdzie znjadziecie
Z Majeczką w kuchnimego planu... Czego użyłem? Do placuszków: -3/4 szklanki semoliny (kasza manna) -jajko -łyżeczka cukru pudru -skórka pomarańczowa, pół łyżeczki -mleko 1/2 szklanki -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -mała szczypta soli -łyżeczka oleju rzepakowego -olej do posmarowania patelni Wszystkie składniki mieszamy razem trzepaczką do jednolitej masy. Smażymy do zrumienienia na patelni. Do serka: -homegonizowany naturalny serek; dwie łyżki
BaRepassposób narobił mi smaku na racuchy. Droga powrotna do domu, szybkie zakupy i obiad na dziś gotowy :) Pierwszy raz próbowałem zrobić racuchy drożdżowe, a nie na proszku do pieczenia czy sodzie. Wyszły zaskakująco puszyste i smaczne. Składniki: 300 g mąki 300 ml mleka 25-30 g drożdży łyżka cukru jajko 2 średnie jabłka szczypta soli Drożdże wymieszać
Konrad Gotujemleka 2 % 10 łyżek mąki kukurydzianej (myślę, że razowa pszenna też by się nieźle sprawdziła) 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego (do ciasta, nie smażenia) ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól Nadzienie szpinakowe na 6 naleśników 300 g szpinaku w liściach 6 ząbków czosnku 100 g fety pieprz Nadzienie kurczak z pieczarkami – 6 naleśników 250 filetu z piersi kurczaka
Powiedz dietom nieMimo że ostatnio mamy letnie klimaty ze sporą ilością słońca, zamarzyły mi się pachnące jesienią jabłka. Jako, że piekłam je pierwszy raz, przygotowałam je w wersji dość prostej i klasycznej. Następnym razem na pewno skuszę się na bardziej eksperymentalny przepis. Składniki: 3 jabłka, najlepiej słodkie 150 g serka homogenizowanego naturalnego łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki rodzynek opcjonalnie miód, wanilia, kardamon, orzechy(...)wydrążamy środek tak, aby zostawić ścianki grubości mniej więcej 1,5 cm. Serek mieszamy z rodzynkami i przyprawami. Jeśli ktoś woli słodsze jabłka, może dodać miód. Nadziewamy nasze owoce. Pieczemy od 25 do 40 minut (w zależności od wielkości jabłek) w 180 stopniach. 1 jabłko (bez miodu) zawiera: 188 kcal, 3,5 g białka, 3 g tłuszcze
Powiedz dietom niejuż startej Przygotowanie: kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, marynujemy w soli i pieprzu, zostawiamy na noc, obtaczamy w bułce tartej i startej mozzarelli na dno foremki do pieczenia kilka kropli oliwy z oliwek potem warstwa pomidorków na to Mozzarella, pokrojone filety, a na wierzch znów pomidory i starty ser:) całość wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika
Luźna Kuchniapozostałym cukrem mąkę i cukier waniliowy dosypujemy do masy serowej Ciastem wyklejamy spód foremki, może być prostokątna, może być tortownica, wkładamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy około 20 minut Delikatnie dokładamy pianę z białek 1/3 masy przekładamy do mniejszej miski i dokładamy masę makową. Połowę masy serowej wylewamy na podpieczony spód, na masę serową- masę makową(...)oraz pozostałą serową. Pieczemy około 50 minut w temp 175*C Polewamy czekoladą:) Smacznego
Luźna Kuchniawybraliśmy chyba najgorszy możliwy czas na zwiedzanie (w poniedziałek na dworze było -17 stopni!) udało mi się wstąpić do kilku sklepów z babeczkami i jednego z akcesoriami do pieczenia :) W Nowym Jorku zdecydowanie jest w czym wybierać, podobno właśnie tutaj narodziła się moda na cupcake'i czyli babeczki z dużą porcją kremu, najlepiej posypane sprinkles tzn. naszymi cukrowymi perełkami
Ciastkozercysera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni. Farsz II: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy farsz pieczarkowy i zwijamy jak roladę. Następnie zwiniętą roladę kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy je na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni. Smacznego
Salonik smakówustach. A do tego przygotowanie ich zajmuje kilka minut. SKŁADNIKI: (na ok 6 placuszków) 1 serek homogenizowany waniliowy (ok. 175g) 1 jajko 3 łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Wszystkie składniki rozbełtać w dużym kubku (ja robię to widelcem), kłaść łyżką na rozgrzany olej i usmażyć na niezbyt dużym ogniu. Podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie z dżemem truskawkowym
Kto ugości moich gości?Sernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji
Poezja smakuwystygną dodaję łyżkę lub dwie oleju, wsypuję sporo mielonej papryki, bo nadaje fajnego koloru ziemniakom i na koniec dodaję także rozmaryn. Mieszam wszystko dokładnie i wykładam na papier do pieczenia. Zapiekam w 200 stopniach aż do zarumienienia się ziemniaków. Ja lubię kiedy są chrupkie
upichciczostać tyle wody, żeby prawie ją zakrywała. Do fasoli ponownie dodać marchewkę, pokrojoną golonkę, zmiksowaną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą do smaku. W żaroodpornym naczyniu, w którym będziemy piec ułożyć na dnie 1/3 porcji fasoli z dodatkami, na to wyłożyć 1/2 kaczki i kiełbaski, ponownie 1/3 fasoli z dodatkami, polać wodą z gotowania tak żeby fasola był w niej lekko(...)położyć drugą część kaczki i kiełbasy. Na koniec ostatni 1/3 fasoli z dodatkami. Zalać wodą z gotowania, tak jak poprzednio. Bułkę tartą wymieszać z olejem. Posypać nią zapiekankę. Całość piec bez przykrycia 1 godzinę w 160 stopniach, a następnie 2,5 w 120 stopniach. Kiedy danie ostygnie można je przechowywać w lodówce pod przykryciem. Odgrzewać porcjami w mikrofalówce lub całość
W kuchni wieczoremprzykryciem, podlaną połową wina aż nieco zmięknie (około 5-8 minut). W naczyniu żaroodpornym, układam warstwę kapusty, ryby i przykrywam pozostałą kapustą. Wlewam resztę wina i wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 20-25 minut. Podaję z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPieczony kurczak w całości chyba nigdy mi się nie znudzi, dlatego też zawsze staram się inaczej go doprawiać, inaczej podawać, żeby wszystkim smakowało i nie było nudno Składniki: tuszka kurczak ok 1,5 kg sól,pieprz słodka papryka zioła prowansalskie 1 szkl bulionu Wykonanie: Kurczaka myjemy, suszymy, dobrze nacieramy solą i pieprzem wewnątrz i zewnątrz . Następnie tak samo wcieramy słodką(...)paprykę i zioła prowansalskie. Kurczaka zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień układamy w naczyniu żarodopornym, pieczemy ok 1 godz co jakiś czas polewając bulionem. Po godzinie odkrywamy, zrumieniamy skórkę piekąc jeszcze z 20 minut okrytego. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, kroimy dopiero po ok 20 minutach, jesli zrobimy to wcesniej, krojenie sprawi ze kurczak pusci soki i będzie
Z Majeczką w kuchni