pieczenie - 19054 przepisów (strona:691/1271)

Jesienne drożdżowce z kasztanami 175

porę roku za kolory jakimi nas obdarowała, a także za rydze, dynie i kasztany :D Od niedawna kasztany na dobre zagościły w moim menu...  Kasztany najlepsze są pieczone, jednak dzisiaj chciałabym poczęstować Was drożdżowcami z kasztanami :)  Jesienne drożdżowce z kasztanami  SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g drożdży  1 łyżka oleju  łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki(...)plastry, obgotowujemy, odcedzamy. Kasztany obieramy, kroimy w kostkę.  Foremkę dużą smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem,  uzupełniamy ugotowanymi pieczarkami oraz kasztanami  a na wierzch wkrawamy mozzarelle.  Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-17 minut. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - jajko w grahamce zapiekane 172

górę, a następnie wydrążamy delikatnie środek. Do tak przygotowanej grahamki wbijamy jajko. Z wierzchu oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Bułkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni i pieczemy tak długo aż jajko się zetnie, ok 15 minut. Górną część bułki również wkładamy do piekarnika, ale pieczemy ją krócej aby się nie przypaliła, a tylko zrobiła chrupiąca. Podajemy posypane

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaczane szaszłyki z nutą oregano 146

kroimy w dość cienkie talarki.  Całość oprószamy solą, nabijamy na patyczki do szaszłyków (ja wybrałam te dłuższe). Po nabiciu całość posypujemy dość obficie oregano. Układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Paluchy ziemniaczano-serowe 250

suszoną bazylię oraz czosnek granulowany       Wszystko duklanie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.      Za pomocą szprycy do kremów formujemy na papierze do pieczenia paluchy     Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika do 200 stopnia na 17 minut.  Podajemy z dowolnym sosem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - jabłka w kokosowej panierce 150

roztrzepujemy widelcem (opcjonalnie dodajemy cukier) i maczamy w nim każdy plaster jabłka,    a następnie obtaczamy wiórkami kokosowymi.     Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.  Gotowe plastry układamy jeden na drugim

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie Środy - karnawałowe gniazdka 175

ostygnięcia.  Następnie wbijamy kolejno jajka i miksujemy do połączenia się składników.  Z powstałego ciasta przy pomocy szprycy formujemy gniazdka - najlepiej formować na kwadratach wyciętych z papieru do pieczenia i delikatnie natłuszczonych.  Powstałe gniazdka smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z dwóch stron. Podajemy dekorując cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Róże naleśnikowe na walentynki 174

pewnością taki deser naleśnikowy ucieszy osobę, której kwiatki w takiej formie podacie... Róże naleśnikowe SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki 1,5 szklanka mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej  szczypta cynamonu czerwony barwnik spożywczy 200 g śmietany kremówki 2 duże łyżki sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru  Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, proszek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym 199

Danie to ma wiele nazw i można spotkać je w różnych formach, np upieczone w keksówce. Ja piekę w foremce silikonowej do babki, więc tak też je nazywam. Jest to punkt obowiązkowy na moim świątecznym stole . Babka mięsna jest prosta do wykonania, a smakuje każdemu... Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki(...)masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka    i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pozostałym koperkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy babkę przed podaniem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przekąski z pomidorkami koktajlowymi lub zwykłym pomidorem 207

układamy na nim w niedużych odległościach połówki pomidorków. Część robię z listkami natki pod pomidorem. Następnie kroimy ciasto między pomidorkami.  Całość posypujemy delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia. Przekąski z pomidorem Przekąski z pomidorem SKŁADNIKI: 1/2 opakowania ciasta francuskiego 2 pomidory 1 jajko kilka liści szpinaku sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciasto(...)jajkiem. Pomidora kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście, pod każdy plasterek wkładamy liść szpinaku. Kroimy ciasto na kwadraty pomiędzy plastrami pomidorów. Posypujemy z wierzchu solą i pieprzem. Pieczemy piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 242

centymetra i przeznaczamy na głowę, w którą wbijamy ziarenka pieprzu jako oczy. Z pozostałych 3 części wycinamy ogonki.    Tak przygotowane żółwiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut.      Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 301

dekoracji PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy naleśniki. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek.  Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony.  Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy je naleśnikami,  upieczoną stroną do zewnątrz.  Przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy je z masłem,  dodajemy mąkę(...)mieszamy, na koniec dodajemy żółty ser.  Podgrzewamy do roztopienia sera.  Naczynie do zapiekania polewamy 1/3 sosu, układamy naleśniki z parówkami, zalewamy pozostałym sosem, oprószamy bułką tartą.   Pieczemy w nagrzanym do około 190 stopni piekarniku przez 30 minut do zarumienienia bułki tartej.  Podajemy posypując żółtym serem oraz układając plastry pomidorków i posypując szczypiorkiem. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach 164

pomidorach, którą przygotowywała moja mama. Myślę, że jest ona znana wielu osobom. Przygotowanie jej jest bardzo szybkie, a efekt zawsze smaczny. Pastę tę podałam z  Hebżykami, chlebkiem lnianym niepieczonym z dodatkiem pomidorów i bazylii, które były jedną z trzech wariacji smakowych otrzymanych przez Nas do przetestowania. Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach  SKŁADNIKI: 120 g twarogu białego chudego(...)Jakiś czas temu otrzymałyśmy paczuszkę chlebków lnianych Habżyki w trzech kompozycjach smakowych, mianowicie: siemię lniane i słonecznik, pomidory i bazylia i cebula z czosnkiem.  Jest to chleb lniany, niepieczony - żywy z nisko przetworzonych warzyw i siemienia lnianego. W 100% przygotowany z naturalnych składników o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika. Skład chlebków jest świetny, z pewnością są bardzo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pstrąg z cytryną pieczony w folii w piekarniku 169

Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb, szczególnie lubię ją z grilla lub z piekarnika, właśnie taką pieczoną w folii. Rybka ta wychodzi bardzo mięciutka i delikatna. Moim ulubionym dodatkiem do pstrąga jest cytryna, wykorzystuję do przyprawiania jego zarówno świeżą cytrynę jak i pieprz cytrynowy. Pstrąg z cytryną SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone pstrągi 1 cebula 1 cytryna pieprz cytrynowy natka(...)Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Na rybach układamy plasterki cytryny i kawałki cebuli.      Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
884. Omlet z piekarnika. 243

Pieczony omlet z karmelizowanymi jabłkami*; jogurt naturalny  *potem reszta Już dawno chodził za mną pieczony omlet, bo dawno takiego nie jadłam, a pamiętam, że kiedyś je uwielbiałam, dzisiaj padło na wersję z jabłkiem, żałuję, że na tak długo o nim zapomniałam :) Noc. Na zegarze widzę 2.00. I nie to, że nie mogę spać, mogę. Ale czasami lubię tak posiedzieć

More food, love and dreams
Pizza z miłością 215

smacznie. Polecamy na co dzień, dla każdego :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.   Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut + 1 godz rośnięcia ciasta + ok. 15 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170g wody 8g świeżych drożdży Na sos: 4 łyżki ketchupy Łyżeczka oregano Łyżeczka bazylii Szczypta chili Farsz

Kolizje Smaków