pieczenie - 19054 przepisów (strona:697/1271)

PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 203

mój popisowy sos, który jest tak pyszny, że zawsze wyjadam go łyżką w ilościach hurtowych z rondla nim trafi na pizzę:) I jeszcze jedno - ja swoją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, dzięki czemu jest chrupiąca od dołu, ale jeśli nie macie kamienia, możecie użyć zwykłej blachy. Pizza przecież niekoniecznie musi mieć okrągły kształt:) Byleby po bokach były(...)mozzarellą wymieszaną z serem morskim. Ułóż salami, cebulę, oliwki i pomidorki (lub inne ulubione składniki). Paluszki zaś skrop od góry lekko wodą i posyp posypkami według uznania. Pizzę piecz około 10-12 minut aż do zrumienienia wierzchu.Do paluszków możesz przygotować czosnkowy sos jogurtowy lub majonezowy. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak z rożna! 262

octu winnego- 3 łyżki oleju- 1 łyżka przyprawy do kurczaka- 1 łyżka sosu sojowego- imbir- sok z cytryny- sproszkowane chiliKurczaka nacieramy mieszanką przypraw i marynujemy 3 godziny w lodówce. Pieczemy na rożnie (ten ważył 2 kg) piekłam 1,5 godziny w temp. 215 stopni C. Smcznego!PS. Taki obiad można robić codziennie raz dwa i gotowe ;-)))Buuuuziaki

SMYKWKUCHNI
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą 331

solą i pieprzem. Na połowę kotleta układamy pokrojonego w paski suszonego pomidora, i łyżkę pokruszonego sera feta, zwijamy w roladę i zakończeniem do dołu układamy w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Roladki układamy obok siebie.Pomidory blendujemy na gładką masę, mieszamy z pozostałymi składnikami doprawiając do smaku. Sosem zalewamy roladki.Pieczemy w 190 C przez 50-60 minut.Smacznego

Niezły Młynek
Papryki faszerowane kaszą bulgur 224

pomidory z sokiem  wymieszać z 1/2 szklanki bulionu i 1/3 szklanki oliwy , dodać sól, pieprz, ewentualnie pull biber. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Folię po godzinie usunąć. Jeżeli chcemy aby nasze papryki bardziej się

Stare Gary
Tarta z brukselką i brokułami 213

porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką i porami.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.Smacznego

Moniki Smakołyki
Ciastka serowo-cebulowe 206

części,cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm.Paski dzielimy na połówki.   Formujemy dowolny kształt ciastek i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.   Smarujemy roztrzepanym białkiem z dodatkiem papryki.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna ok. 7-10 minut.   Blaszki wyjmujemy z piekarnika

Maminek kulinarny
CIASTO JAGLANE Z MANDARYNKAMI 200

soli i gotujemy na wolnym ogniu aż wchłonie całą wodę.Do ugotowanej dodajemy mleko, jajka , cukier , sodę oraz olej – wszystko razem dokładnie miksujemy.Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na górze  układamy obrane mandarynki i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 55-60 minut.Odstawiamy do całkowitego wystudzenia!Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto bananowe 243

sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 35 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do „suchego patyczka”).Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia po czym nasączamy kawą.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno

Mienta blog
Przegrzebki zapiekane w panierce 158

zaostrzenie apetytu.Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej  bardzo dokładnie je umyć i przygotować wszystkie składniki, a tuż przed pieczeniem wymieszać i podpiec w piekarniku.   Jeśli macie przegrzebki mrożone( wraz z muszlami) to wystarczy je rozmrozić i postępować wg przepisu. Natomiast gdy kupicie swieże należy się z nimi

Mia Cucina Sofieta
Śmieciuchy 180

nakładać na połówki bułek, bagietki lub kromeczki chleba.Na bułki nałożyć farsz, a następnie posypać serem.Zapiekać w mikrofalówce aż do rozpuszczenia się sera. Pod zapiekankę koniecznie podłożyć papier do pieczenia wtedy bułka nie zrobi się mokra od spodu!Lepsza lecz dłuższa wersja to zapiekanie w piekarniku, też do rozpuszczenia się sera.Najlepsze z ulubionym ketchupem

Mix smaku
Racuszki 179

składniki* 300g serki homogenizowane* 3 szklanki mąki pszennej* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* cukier wanilinowy* 3 łyżki cukru* 5 jajek* 1 litr oleju do smażeniaSposób wykonaniaWszystkie składniki dokładnie wymieszać.Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.Smażyć na delikatnym ogniu.Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.Na koniec posypać cukrem

Mix smaku
Babka pomarańczowo-kakaowa 189

składniki* 375 g mąki pszennej* 300 g cukru* 1 duży cukier wanilinowy* 5 jajek* 180 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego* 180 ml oleju* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* 1-2 łyżki kakao* starta skórka 1-2 pomarańczy* łyżeczka olejku pomarańczowegoSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę.Do jajek wlać sok pomarańczowy, olejek i olej

Mix smaku
Kostka ryżowo-czekoladowa 190

ryzu preparowanegona warstwę z ciemnej czekolady* 55 g margaryny* 2 łyżki płynnego miodu* 150 g czekolady deserowej lub mlecznej* 90 g ryżu preparowanegoSposób wykonaniaPosmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.Dla przygotowania warstwy z białej czekolady, należy roztopić margarynę, miód i białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą

Mix smaku
Babka adwokatowa 225

składniki* 300 g mąki pszennej* 5 jajek* 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)* 200 g cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 250 ml adwokatu* 250 ml oleju* 2 łyżki kakao* szczypta soliSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Następnie powoli wlewać adwokat delikatnie mieszając, wlać olej i również delikatnie wymieszać.Na koniec połączyć

Mix smaku
Domowe bounty 184

podgrzewać, aż się masło rozpuści, następnie przelać do wiórków i cukru, wymieszać.Z powstałej masy formować dłońmi kulki lub jajeczka wielkości włoskiego orzecha i układać na papierze do pieczenia. Odstawić przykryte folią w chłodne miejsce na 1-2 godziny lub wstawić do zamrażalki na ok.20 min.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.Każdą kulkę zanurzać w czekoladzie

Mix smaku