Wykładamy nimi spód wyłożonej pergaminem tortownicy (ok. 20 cm) - wygładzamy. Na to wylewamy gotową masę serową z bakaliami i czekoladą. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, pieczemy godzinę po czym wyłączamy piec i trzymamy jeszcze minimum 40 minut.Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy masę śmietanową.Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy likier, cukier puder i kakao. Wykładamy na sernik
Słodka StronaRicottą Nigelli Lawson - Sposób przygotowania:Ricottę, mleko, cukier oraz żółtka ubijamy na gładką masę. Następnie wlewamy olej - mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ubitą z szczyptą soli dodajemy do całości i delikatnie łączymy składniki.Na nagrzaną patelnie wykładamy za pomocą łyżki porcje placuszków. Gdy na ich powierzchni zaczną pojawiać się
Słodka Stronapieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i chwilkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju wraz z przyprawami (koniecznie przez jedynie chwilę - pamiętajmy, że mięso będzie się piekło jeszcze na pizzy i gdy je przesmażymy stanie się twarde i utraci soczystość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka(...)pomidorowy, posypujemy szczyptą soli, pieprzu, czosnku w proszku. Następnie kładziemy cienko pokrojone pieczarki, kawałki kurczaka, "kleksami" wykładamy szpinak i posypujemy drobno pokrojonym serem pleśniowym i żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni. Moje posty
Słodka Stronasoli oraz pieprzu i podsmażamy na maśle, na bardzo małym ogniu. Łosoś nie musi być całkowicie usmażony. Mięso może pozostać miejscami surowe, ponieważ pamiętajmy, że ryba będzie się jeszcze piekła w piekarniku, a zbyt "wysuszony" łosoś nie jest smaczny. Łososia smażymy jedynie do momentu gdy mięso będzie się "rozwarstwiać", tak aby można było je podzielić na kawałki i ułożyć(...)ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli i niewielką ilością pieprzu. Następnie wykładamy kawałki łososia oraz oliwki i kapary. Posypujemy startym żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni. Podajemy z dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka Stronaczekoladę (gdyby masa okazała się zbyt gęsta możemy połączyć z odrobiną kremówki). Przygotowane paluszki z marshmallow maczamy w roztopionej czekoladzie i przekładamy na folie spożywczą lub na papier do pieczenia. "Kości" umieszczamy w zimnym miejscu do całkowitego zastygnięcia czekolady. źródło inspiracji: zszywka.pl Moje posty
Słodka Stronakruche: Mąkę przesiać, cukier puder przesiać i zmieszać razem. Następnie dodać masło i posiekać nożem, bądź łyżką. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na tortownice. Podziabać widelcem, i piec ok. 20 min. Masa serowa: Masło utrzeć na puszek, do masła dodawać kolejno jajka (po jednym, za każdym razem zmiksować), przesiany cukier puder, ser. Wszystko utrzeć starannie. Ubić pianę(...)soli, cukier waniliowy. Wszystko starannie wymieszać, ja tutaj posługiwałam się już drewnianą łyżką. Masę tą wyłożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 60-70 minut. Jeżeli pod koniec wierzch sernika, za bardzo będzie się rumienił, nakryć go folią aluminiową, świecącą strona do góry. Upieczony sernik, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjmujemy
Moje pyszne gotowanieblachę. Tak robić, aż do wykończenia ciasta. Blachę odstawić, aż bułeczki podwoją swoją objętość. Następnie smarujemy je roztrzepanym białkiem. Do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni wkładamy nasze bułeczki i pieczemy jakieś 40 minut. Następnie wcinamy na ciepło lub jak trochę ostygną :). Smacznego :) * ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i mi się trochę spiekły, dlatego obniżę ją następnym razem
Moje pyszne gotowaniefarsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę.Całość zapiekamy ok pół godziny w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia ścieramy żółty ser.Wskazówki:Z dwóch cukinii mamy obiad dla 2-3 osób. Można cukinię schować do lodówki, przykryć folią aluminiową i odgrzać na następny dzień. Danie jest jeszcze
upichcicsosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę na przykład w podłużnej formie do pieczenia ciasta, tylko wtedy porcję na ciasto należy podwoić
upichcicmargaryna też może być) cukier do smaku (jeśli mamy bardzo kwaśny ser, to trzeba go do smaku dosłodzić) duży cukier waniliowy ok. 1/2 kg. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 jajka olej do smażenia Wszystkie składniki zagniatamy i wałkujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy krążki z otworem w środku. Ja użyłam dziś szklanki
Codzienna kuchnia niecodziennaGrześki")Budyń ugotować na mleku, wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń. Ja robiłam to mikserem, jednak na niewielkich obrotach.Śmietanę ubić ze "Śnieżką".Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać warstwowo:- herbatniki,- krówka - najlepiej troszkę w rondelku ją podtopić, żeby była płynniejsza- herbatniki,- masa budyniowa,- herbatniki.- bita śmietana.Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej wafelki.Ciasto włożyć
Codzienna kuchnia niecodziennanaczyniu. Nadmiar wody odlać, cukinię zmiksować, zmielić maszynką (przy dużej ilości sprawdza się) lub przetrzeć przez sito. Z pomidorów wyciąć środek. Ułożyć na blasze wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia lub w dużej brytfannie i upiec (bez przykrycia) w piekarniku. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Dodać do pomidorów i zmiksować wszystko razem
Codzienna kuchnia niecodziennawielu potraw. Oszczędność Naczynia Logic firmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)! Trwałość Specjalna szlachetna powłoka - ceramika tytanowa - zapewnia długą żywotność naczyń. Są one w dużo większym stopniu odporne na ścieranie niż inne markowe naczynia
Codzienna kuchnia niecodziennamądrze kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie,jak wykorzystać niedopite wino,jak kupować mięso w sklepie,jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka,jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz),jak wykorzystać resztki warzyw,jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli,jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone,co zrobić
WojnaNaSmaki.plwypełnienia. Jeśli nie korzystamy z lukru miseczki przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Do rozrzedzenia lukru możemy użyć odrobiny! wody.Do lukrowania możemy wykorzystać szprycę lub własnoręcznie zrobione tutki z papieru do pieczenia, ja jednak najbardziej lubię używać malutkich woreczków strunowych. Przyda się też kilka wykałaczek do małych poprawek.Po przełożeniu lukru do woreczka, obcinamy mały rożek i jesteśmy gotowi do lukrowania.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercy