proszkuziarenka z 1 laski waniliiczarny barwnik spożywczydodatkowo:50 g cukierków o smaku lukrecjiCiastka pokruszyć.Masło rozpuścić i przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść na dnie.Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszkodzi. Fantastycznie było pojechać do domu, i już planuję następną wyprawę, choć dopiero co się rozpakowałam, a góry prania piętrzą się w łazience. Miałam wielkie plany co do pieczenia - oczywiście, nic z tego nie wyszło. Ani mazurka, ani paschy, ani nawet chleba z Tatą nie upiekłam. No nic - w wakacje spędzę w domu całe trzy tygodnie, więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzewlać do cydru, dodać cukier, masło i sól. Gotować bez mieszania, aż masa osiągnie temperaturę 125 st. C.Zdjąć z palnika, przelać do formy (11x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia.Zastygniętą masę pokroić na kawałki, każdy kawałek zawinąć w papier do pieczenia.Smacznego!Ja tymczasem zbieram się w sobie, bo ostatnie przygotowania do popołudniowej imprezy poczynić należy
Pożeraczka, czyli raz adobrzekońcu odkopałam stary przepis na babkę drożdżową, na samych żółtkach właśnie. Tamta była z czterech, z dodatkiem olejku arakowego, nie wyszła zbyt imponująca, bo w za dużej formie pieczona. Taka troszkę naleśnikowa. Smakowała jednak wspaniale; pamiętam, bo piekłam ją w domu, i Tata się zachwycił (on pewnie nie pamięta, ale to nie szkodzi. Będzie motywacja, żeby znów ją w domu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoliwą. Dobrze wyrobić - ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać wyrośnięte ciasto, odstawić na 30 minut.Wierzch chleba skropić wodą.Piec w 220 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze przez 30-35 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A już w niedzielę impreza urodzinowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUłożyć je na blacie oprószonym mąką, odgazować wciskając kilka razy palec w obie bułki.Zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.Po tym czasie przełożyć ciabatty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odwracając je do góry spodem.Piec w 230 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dostałam nową orchideę. Jest cudna - ma drobne kwiatki, w fioletowy wzór
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżelatynywierzch:400 g jeżynsok z 1/2 cytryny100 g cukru3 listki żelatynyCiastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Jeżyny zagotować z cukrem, dusić kilka minut pod przykryciem, aż cukier się rozpuści. Gorące
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku do pieczenia5 g świeżych drożdżyDrożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Odsatwić na 15 minut.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio najlepiej piecze mi się drożdżowe. Choć przy ciepłej, słonecznej pogodzie wyrastają najlepiej, to teraz wspaniale poprawiają humor. Bo czyż można być nieszczęśliwym, gdy z piekarnika wydobywa się niebiański zapach...? Kusi i wodzi za nosy, nie pozwalając się skupić na niczym innym. Chodzę wtedy wokół piekarnika, zaglądam przez szybkę uważając, żeby nie zakłócić przytulnego, cieplutkiego miejsca. Ciasto odwdzięcza się podwojeniem(...)pieczenia.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować kruszonkę - wymieszać mąkę, mleko i cukier, dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść.Wyrośniętą chałkę posmarować mlekiem, posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dzisiaj drugi, a jednocześnie ostatni dzień mojego ulubionego, średniowiecznego festiwalu. Pełna wrażeń po dniu wczorajszym, nie mogę doczekać się kolejnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznaczenie pierwszego dnia września. Trochę się ostatnio u mnie dzieje, planuję kilka różnych rzeczy, lub powierzając planowanie innym, zajmuję się tylko przyjemną stroną zagadnienia, czyli przygotowywaniem słodyczy. W ferworze pieczenia tych wszystkich przeszłych, przyszłych i obecnych ciast, zapomniałam, że wczoraj był pierwszy dzień szkoły. Na swoje usprawiedliwienie mam fakt, że szkołę jako taką, czyli liceum, ukończyłam szczęśliwie dziewięć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepudru3 łyżki mocnej kawyMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podzielić na 3 równe części.Do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać tylko do połączenia składników.Do drugiej dodać kawę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąką. Posmarować masłem, obsypać cukrem z cynamonem. Pokroić na niezbyt szerokie paski. Na blacie układać w wieżę na przemian ciasto i plasterki jabłek. Ułożyć poziomo w wyłożonej papiere do pieczenia keksówce.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem.Piec w 180 st. C. przez 40 minut.Ostudzić w formie.Smacznego!Po zabieganym weekendzie dzisiaj odpoczywamy. Będziemy oglądać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości.Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka.Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut.Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy.Curd zmiksować z mascarpone
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i likier, połączyć.Partiami dodawać mąkę na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Równomiernie rozłożyć żurawiny, delikatnie wciskając je w ciasto.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka.Wystudzić.Cukier puder przesiać, dodać sok z pomarańczy, utrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepółka), przez około 15 - 20 minut.Podawać z surówką jako zastępnik ziemniaków do dania głównego lub jako samodzielne danie.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 15 kulek.Podczas pieczenia należy pilnować kulek, aby nie były w piekarniku zbyt długo, gdyż wówczas mogą stracić swój kształt.Do słodkiej papryki można dodać szczyptę ostrej lub chili, aby danie nabrało bardziej pikantnego
Gospodyni Miejska