należy zastąpić 1/3 lub 1/2 część margaryny podanej w przepisie smalcem. Zarówno margaryna jak i smalec powinny mieć pokojową temperaturę , trzeba wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem. Tak przygotowane ciasto na pewno nie będzie nam się kruszyć podczas wałkowania i nie będzie w nim grudek z tłuszczu, a po upieczeniu będzie kruchutkie i pulchne
Przepisy i porady kulinarneKrzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby makowce podczas pieczenia nie popękały. Życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarnewyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Mięso można zastąpić rybą, np. łososiem. Inspiracja: przepisy.pl Domowy dip czosnkowy każdy doprawi sobie tak, jak lubi
w mojej kuchniodłożoną łyżką kremówki roztopić w kąpieli wodnej. Wyjąc maliny, obtoczyć w polewie czekoladowej (pojedynczo wkładałam całą malinę do garnuszka z polewą i łyżką 'wyławiałam'), ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić do lodówki do zastygnięcia polewy czekoladowej (ja niestety nie czekałam zbytnio i polewa była lekko płynna, dlatego wyszły trochę 'rozciapane', następnym razem się postaram bardziej ;)) Dodatkowo można posypać
Kraina Miodem Płynącawlewa się wodę). Dodajemy mleko lub śmietankę i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu czekoladę i wrzucamy pojedynczo wiśnie, obtaczamy je w czekoladzie i wyciągamy łyżką. Układamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady- możemy schować je do lodówki lub w chłodniejsze miejsce, wtedy przyspieszy nam to ten proces. U mnie zastygały sobie całą noc na kuchennym blacie
Aga w kuchnimnie oklejony folią spożywczą) podsypany lekko mąką, delikatnie rozwałkować lub rozpłaszczyć dłońmi na grubość ok.0,5-1cm. Wycinać serca metalową obręczą i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wycięte krążki przykryć ręcznikiem i odstawić na ok.30-40 minut do napuszenia. Smażyć na tłuszczu rozgrzanym do 175*C, na niezbyt dużym ogniu, kilka minut pod przykryciem, do zrumienienia spodu
Smaczne ZdroweOLITALIA od INDEXFOOD -pomidorki koktailowe -ser rycki wędzony Ramzes -ser topiony Gouda LACTIMA -pieczarki marynowane -listki bazylii poszarpane Rozwałkuj ciasto i połóż na blasze z papierem do pieczenia. Rozsmaruj oliwe z oliwek i dodaj sos pomidorowy. Na wierzch wszystkie pokrojone składniki „jak popadnie”. Polej serem topionym. Pokrój w kawałki ryckiego Ramzesa i daj na wierzch
Z Kuchni Do KuchniJak wiadomo Raffaello wyraża więcej niż tysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami
Z Majeczką w kuchniJutro walentynki, moja propozycja to pierogi z pieczonym burakiem, fetą nutą tymianku i soku z limonki. Pieczony burak słodkawy z nutą tajemniczości do tego słona feta, która nada też kremowej konsystencji i nuta świeżego tymianku z jego charakterystycznym posmakiem a to skroplone kilkoma kroplami limonki do podkręcenia smaku .... seksownie ... niech każdy sam jeśli ma ochotę sobie sprawdzi i odpowie
Basia w kuchnipodzielić na 12 części i każdą rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 10 cm. Formę na muffiny wysmarować masłem. Wyłożyć foremki ciastem, palcami przygniatając do ścianek i nakłuwając widelcem. Piec 10 minut na górnej półce w 220 stopniach. Przez ten czas zrumienić boczek na patelni. Bez dodatkowego tłuszczu, wytopi się z boczku. Przygotować masę jajeczną, mieszając wszystkie składniki w misce(...)podpieczonych tartaletek włożyć boczek i zalać masą jajeczną. Wychodzi jakaś łyżka boczku na tartaletkę. Piec ok. 15 minut w 220 stopniach. Masa urośnie i się zarumieni. Po ostudzeniu trochę opadnie. Podawać z sałatą skropioną dressingiem z oliwy, cytryny i ziół
W kuchni wieczoremBardzo lubię robić tarty zarówno wytrawne, jak i na słodko. Niesamowicie szybko się piecze, a farsz można wykonać na tysiąc sposobów z tego co akurat znajduje się w lodówce. Moim absolutnym numer 1 jest tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie(...)spód wkładam do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 15 minut. Następnie do farszu dodaję pomieszane białko z jogurtem, łączę dokładnie, wykładam na podpieczony spód, posypuję serem feta (kostka) i piekę jeszcze niecałe 15 minut. Gotowe ! Oczywiście najlepiej zjeść na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna ! SMACZNEGO ! MIŁEGO WEEKENDOWANIA
Życie na widelcupotrawę niepowtarzalną historią. Czasami miałam wrażenie, że pomiędzy swoimi słowami ukryła zapach i delikatny smak każdego dania. Jest taka dobra! Ta granola to naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika i nie podkraść trochę. Jest zdrowa, jest chrupiąca, jest słodkawa, jest... po prostu IDEALNA(...)muszkatołową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Dużą blachę natłuść olejem kokosowym. Suche składniki wymieszaj z mokrymi i wsyp do blachy, wygładź szpatułką. Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 min, cały czas uważając na granolę. Kiedy zacznie się rumienić, przemieszaj ją, by przypiekła się równo z każdej strony. Kiedy ostygnie, wmieszaj suszone morele. Trzymaj w słoiczku
Gotowanie to kochanieoliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek do dekoracji: rzeżucha lub gałązki tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak, aby nie dostawała się do środka woda. Ser umieszczamy w garnku z woda i gotujemy na małej mocy prze około 30 minut
Pyry na GazJeżeli boczek nie jest gotowy pokrojony, to należy go pokroić w plastry i poukładać na dnie natłuszczonej blachy. Wyłożyć na to masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny 20 minut w temperaturze 180 stopni. Uwagi: Nie wiem , ale pewnie to zależy od ziemniaków bo czasami kartoflak piecze się półtorej godziny, a czasami godzinę. Najlepiej pilnować samemu
Na słodko lub wytrawnieBardzo lubię te słodkie maleństwa. Piekę je dość często, za każdym razem kombinując z innym smakiem. Dziś są mocno cytrynowe, z cudownie kremową bezą. Wyglądają bajecznie i smakują tak jak wyglądają :) Zaczynając od nich dzień, wszystko dziś musi się udać. SKŁADNIKI: na muffiny 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 jajko(...)misek. Mokre wlać do suchego i wymieszać. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, i do każdej nakładamy ciasta do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut. Beza. W rondelku zagotować wodę z cukrem. Podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę 125-135 stopni (zaczyna się wtedy
Kuchnia w opałach