mąki i wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki.Składniki nadzienia dokładnie wymieszać i po 1 łyżeczce nałożyć na każdy krążek. Dobrze skleić. Posmarować jajkiem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.Roladki na jeden kęs.Składniki.20 dag mąki12 dag margaryny4 dag drożdży5 łyżek mleka1/2 łyżeczki cukrusóljajko do smarowaniapapryka ostra do posypaniaNadzienie.Plastry szynki.Wykonanie.Przesianą mąkę posiekać(...)dodać do mąki i wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość 0,4 cm, pokroić w 3 cm paski, na każdy położyć pasek szynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut.Przekąska selerowo -gruszkowaSkładniki.4 kawałki selera naciowego1 gruszkaMarynata.2 łyżki octu ryżowego4 łyżki oleju sezamowegorozmaryn, melisasólpieprzWykonanieSkładniki marynaty wymieszać.10 cm kawałki selera naciowego, jeżeli są grube
Kulinarny karnet Christopherasię na drodze, bo przewodniczka mówi, że naprawdę chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest pieczone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Smakuje miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami i cynamonem. Sprzedawana jest gorąca. Odrywamy kawałki gorącej bułki i dzielimy się nią. Niebo w gębie. Jeden jej bok jest
Poezja smakuubiegłym tygodniu piekłam bułeczki, Pisałam,że wyszły smaczne ,ale ciasto było za rzadkie, wiec nie urosły. Drugie podejście i korekta przepisu sprawiły ,że pieczywo urosło i jest pyszne. PolecamSKŁADNIKI:3 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru20 g, drożdży świeżychok. 1,5 szklanka mlekaWYKONANIEZ drożdży przygotować rozczyn(...)blat podzielić na 8 części. Uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Można posypać ziarnem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i 180 przez 20 min. Bułeczki pysznie smakują z domową pastą Smaczna pasta z tuńczykaSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewyrozpuszczone drożdże. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować.Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm.Farsz:250g kiełbasy,3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia,6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti,3 łyżki oliwek zielonych Serpis,2 cebule
Z miłości do słodkościoczkach. Por drobno pokroić. Warzywa dusić pod przykryciem na maśle. Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować z warzywami. Dodać siemię lniane, curry, pieprz, sól. Dobrze wymieszać. Masę wlać do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę bez termoobiegu.Podane proporcję są na 2 osób do małego naczynia. Kiedy podwoimy składniki, piec w formie do pasztetów
pieprzny smaczekPure z pieczonej dyni dodaję do zup, sosów, past i warzyw.Składniki:około kilograma dynisól i pieprzDynię kroimy na kilka sporych kawałków razem ze skórką. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 120 stopni. Odcinamy skórkę a miąższ mielimy blenderem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nadmiar przekładam do słoików i pasteryzuję
prawdziwe jedzeniegarści pestek dyniSposób wykonania :Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę dokładnie nasmarować masłem..Po upływie czasu spód i boki dokładnie wylepić ciastem. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni Szpinak przełożyć do garnka i pod przykryciem odmrozić. Po odparowaniu wody dołożyć pokrojone pomidory, pokruszona fetę, czosnek wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko(...)samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, polać sosem. Piec 15 minut do zarumienienia. Jeść!!!! Pyszności
pieprzny smaczekbiałko, stopniowo dodajemy mieszankę cukru i żółtka. Gdy masa będzie dość puszysta, dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy. Łyżką do lodów formujemy ciasteczka i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 170* piekarnika na 12-15 minut(w zależności jakiej wielkości będą nasze ciasteczka). Trzeba uważać, bo kokosanki łatwo się przypalają
Kuchenny Skrawek Niebakąpieli wodnej, dodając olej rzepakowy.Do rozpuszczonej czekolady wsypać popping z amarantusa, dodać żurawinę i mleczko zagęszczone. Całość bardzo dobrze wymieszać.Blaszkę średnicy około 25x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na połowie blachy ułożyć masę i mocno dociskać, przykrywając częścią papieru.Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekać około 15 minut - do zrumienienia. Wystudzić.Po wystudzeniu
kolorowotorcikowoŚwięta coraz bliżej, w ten magiczny czas nie może zabraknąc w moim domu aromatycznego piernika, który na ten szczególny czas piekę wspólnie z synami, razem go dekorujemy a potem cieszymy się wyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie Składniki: 40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki kakao(...)Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy ciasto. Na jeszcze ciepły lukier posypujemy wiórki kokosowe, tworząc niby snieg i ozdabiamy cukiereczkami
Z Majeczką w kuchniZapominamy, że życie jest kruche, delikatne, że nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni.”Pieczony pudding owsiankowy z ricott, podany z truskawkami, borówkami, miodem i masłem orzechowyminspiracjaKocham mamę za te borówki <33Aktualnie szkoła dla mnie jest bez sensu, skoro i tak tam nic nie robimy. A może tak wczorajszy jadłospis? razowo-pszenna drożdżowa pizza(...)ricottą, truskawkami i miodem Pieczona jogurtowa owsianka z musem truskawkowym kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym koktajl truskawkowo-rabarbarowy kasza jęczmienna z sosem pieczarkowym i koperkiemNo i nie wspominajmy o tych kilogramach truskawek, no i chrupiących z wierzchu i mięciutkich w środku skórkach od pizzy których nie lubi mój brat, swoją drogą
More food, love and dreamspotem o nich zapomina.” calzone nadziane domowym budyniem waniliowym, truskawki inspiracjaNałożyłam odrobinę za dużo budyniu i z jednej strony nie mogłam do końca dobrze zlepić przez co podczas pieczenia, trochę budyniu wypłynęło, ale co tam i tak było pyszne <3Kolejny dzień upałów, dzisiaj przynajmniej co jakiś czas owieje nas chłodny wietrzyk pozostały jeszcze po wczorajszym oberwaniu chmury
More food, love and dreamszastawia jej(mój/którego już nie ma) kot. 10. Co ugotowałabyś, jeśli chciałabyś zrobić na kimś wielkie wrażenie?Coś dobrego. Pewnie jednak postawiłabym na coś słodkiego, bo w pieczeniu czuję się pewniej. 11. Czy jest osoba, która jest Twoim kulinarnym autorytetem? Jeśli tak - kto?Nie mam takiej osoby. Do zabawy nominuję:SzkaręMartynęKeralęKateRudzielcaNioolekDarięCzekoladowąGrowingUpOliwięPytania:1. Jakieś plany na wakacje
More food, love and dreamssuchy, ale to pewnie dlatego, że nie dałam żółtka, mądra Natala zaczęła robić serniczek, otwiera lodówkę, a tu surprise nie ma jajek, dobrze, że były jeszcze białka po wczorajszym pieczeniu ciasta :P Zostawiam was z tym śniadaniem na kolejny tydzień. Zaczynam mały maraton.Wesele.Mazury.Wesele. Nie wiem, jak będzie tam z internetem.Bo nawet nie wiem gdzie jadę."Zobaczy się
More food, love and dreamsczekolady gorzka jest dobra, ale sos musi być z mlecznej! Przepis: 60g mąki łyżka kakaa(ok.15-20g) 100g cukinii startej na drobnych oczkach jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok.40ml mleka szczypta cynamonu cukier/miód do smaku ew. aromat Suche składniki mieszam ze sobą w miseczce. Cukinię i mleko łączę w drugiej. Część białka ubijam na sztywną pianę
More food, love and dreams