pieczenie - 19054 przepisów (strona:721/1271)

Leniwe poduszeczki 173

smaku.Dokładnie mieszamy.                           Farsz gotowy.   Wykorzystujemy ciasto przygotowane jak na pierogi z pieca.   Kroimy kwadraty. Na jednym układamy farsz.   Przykrywamy drugim i dociskamy brzegi.   Na poduszeczce robimy wzorek.Możemy jeszcze zawiązać wstążeczkę z ciasta.   Smarujemy jajkiem(...)pieca na 15 minut w 180 st. C.   Jak to smakuje? Rewelacja!Świetnym uzupełnieniem jest czerwony barszczyk.Smacznego

Maminek kulinarny
Karczek w warzywach 191

marchewkę do czasu zeszklenia cebuli,a następnie paprykę i suszone pomidory.   Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.   Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C.   Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką wielowarzywną (w wersjiz olejem) lub inną

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z pieczarkami 202

razem.   Z mięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lubmarchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego.   Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przezok. 25 minut w temp. 180 st. C.   Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.Smacznego

Maminek kulinarny
Klops babci Zosi 170

Klops to wspomnienie z dzieciństwa i zawsze będzie się kojarzył ze ŚwiętamiBożego Narodzenia. Pieczony był tylko wtedy a smakował najbardziej z ćwikłą z chrzanem.Składniki to:-4 ćwiartki z kurczaka-1 kg łopatki-3 marchewki-3 jajka-3 czerstwe bułki-pieprz-warzywko-przyprawa do kurczaka-sól-bułka tarta do panierowania-2-3 ząbki czosnku   Ćwiartki i marchewkę gotujemy(...)stolnicę wysypujemy bułkę tartą.Masę dzielimy na 2 części i na bułce formujemy klopsy.   Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C z termoobiegiem  przez 50 minut.Gotowe.Zapachniało Świętami...Smacznego

Maminek kulinarny
Klopsy w skórkach 152

marchewkę.Uzupełniamy farszem.   Składamy brzegi skórki i zszywamy je. Tak wypełniamy wszystkie skórki.Skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do mięs i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut.    Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia.Gdy są już wystudzone - usuwamy nitki.Kroimy w plastry

Maminek kulinarny
Golonka w warzywach 155

golonki były odkryte.Dolewamy 1/2 szklanki wody.   Przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 st. C.Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 60 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut.   Po upieczeniu golonki są piękne, rumiane i soczyste.Smacznego

Maminek kulinarny
Kruche serduszka z wiśniowym nadzieniem 127

szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg masła lub margaryny-1 jajko do ciasta i 1 jajko do smarowania-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowy lub wanilinowy-drylowane wiśnie z syropu   Z mąki, cukru, margaryny, jajka, proszku i aromatu zagniatamy ciasto.   Ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy i przy

Maminek kulinarny
Faworki z piekarnika 158

Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.   Radełkiem lub nożem tniemy ciasto na paski, w każdym robimy nacięcie i przekręcamy.   Faworki układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 10 minut.   Gotowe posypujemy cukrem pudrem.   Kruche, pękające, smaczne a do tego

Maminek kulinarny
Drożdżówka bez zagniatania 173

agrest, w zależności od upodobańi stanu spiżarni.   Przepis na kruszonkę:-1/2 szklanki mąki-1/4 szklanki cukru-10 dkg margaryny-2 żółtka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę.   Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach

Maminek kulinarny
Mazurek jabłkowo-orzechowy 118

Składniki na ciasto miodowe:-2 szklanki mąki-1/4 kostki margaryny-1 jajko-1/2 szklanki cukru-1 łyżka płynnego miodu-1 łyżka kwaśnej śmietany-1 łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowy  Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.Potrzebne nam będzie też ok. 10 jabłek z syropu ( szukaj na naszym blogu ). Składniki na ciasto

Maminek kulinarny
Ciasto z rabarbarem 122

Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromatZ podanych składników zagniatamy ciasto.   Składniki na biszkopt:-3 jajka-3 łyżki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki oleju-aromatDo tego oczywiście kilka pędów rabarbaru.    Rabarbar obieramy

Maminek kulinarny
Boczek - warkoczyk, zapiekany w cebuli 162

Warkoczyki posypujemy przyprawami, dodajemy czosnek i skrapiamy delikatnie olejem.Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.   Tak przygotowane nadają się już do upieczenia na grillu.Jeśli mają być pieczone w piekarniku przygotowujemy cebulę, którą dowolnie kroimyi posypujemy delikatnie przyprawą warzywną.   Boczek podsmażamy na patelni z olejem.   Po podsmażeniu boczku na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę a kiedy(...)temperatury 160 st. C na 60 minut.Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut.   Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki.Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego

Maminek kulinarny
Ptysie 144

dolewamy wymieszany proszek budyniowy.Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.   Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy minimum 5 minut.   Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm,zachowując spore odstępy.   Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut.   W tym czasie

Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 158

zrumienienia.   Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy.    Wycinamy prostokąty.   Nakładamy farsz  i zwijamy paszteciki.Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.   Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C.Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut.   Smakują wybornie z czerwonym barszczem.Smacznego

Maminek kulinarny
Bliny 148

Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.   Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niejpapier do pieczenia posmarowany olejem.   Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki.   Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.   Na talerzu układamy dekorację

Maminek kulinarny