utarte w moździerzu (zostawić z pół łyżeczki przyprawy do posypania). Miód podgrzać z cukrem ( do rozpuszczenia cukru), dodać do bakalii, dobrze wymieszać, wyłożyć nie za grubą warstwą do tortownicy, piec ok. 25-30 min. w 180 C. - trzeba pilnować czasu, aby nie przepiec ciasta będzie wtedy za suche ja piekłam 23 minuty- po upieczeniu wystudzić, posypać resztą przypraw
Basia w kuchnidobrze rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia.- Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując
Basia w kuchnirozpływa się w ustach. Tym razem kwity cukinii zrobiłam z farszem z fety, mięty oraz tymianku upieczone w towarzystwie czosnku oraz czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia - bezcenny!Warto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty cukinii tym bardziej, ze teraz są łatwiej dostępne.SKŁADNIKI :kwiaty cukinii ok 10 szt feta pół kostkitymianek 3 gałązki
Basia w kuchniściereczką i zostawić na 2 godziny (może spokojnie być zostawiona i do 4 godzin)- po tym czasie dokładnie wymieszać, aby nie było grudek- wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- posypać kruszonką ( składniki na kruszonkę połączyć palcami ze sobą tworząc "grudki "kruszonki - włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut (trzeba obserwować wedle swojego
Basia w kuchnisię po kuchni. Więc nie pozostało mi nic innego jak go upiec.Piekłam go 30 minut a zapach unoszący się po domu ciepłego chleba - BEZCENNY! po wyjęciu z pieca nie czekałam ani minuty dłużej, aby ugryźć pierwszy kęs, moje podniebienie szczęśliwe moje obawy kuminu bezpodstawne ! Chleb jest przepyszny a najlepszą recenzją jest , że moje małe córki wcinały(...)około 1 godzinkę. Wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na części i wkładamy do foremek (keksówek). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi wypełnić foremki.Wyrośnięte ciasto pieczemy w 200 stopniach C około 1 godzinę.Gorące chlebki studzimy na kratce. Chleb jest przepyszny !! i ta nuta tajemniczości co daje kumin polecam
Basia w kuchniPodjęłam kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik, tym razem Maria podała przepis na piwny chleb. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie piekł pierwszy raz to bez problemu sobie poradzi.Chleb jest bardzo sprężysty, delikatny posmak słodyczy i jest wyczuwalna nuta ciemnego piwa. Zupełna odmiana od tradycyjnego. Moja mała przepada za tym chlebem. "mamo chleb jest przepyszny(...)mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.- wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi- ja dałam jeszcze ciastu ok 30-40 minut czasu na podrośnięcie- po tym czasie piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 40 minut.Gotowe chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, ma charakterystyczny smak przez co jest niepowtarzalny. A Mari klik dziękuję za super przepis.Zapraszam
Basia w kuchniMuszę przyznać, że to właśnie pasta przypomina mi tę masę, którą kupujemy w sklepach. Masa marcepanowa z tego przepisu jest dość płynna i nadaje się do rozsmarowywania i pieczenia, a nie do formowania. Pasta migdałowa Składniki: 1,5 szklanki migdałów 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (ew. olejku) szczypta soli Wykonanie: Jeżeli używamy
Sto kolorów kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Schab pieczony z śliwą w środku to świetny pomysł na obiad z dodatkiem ulubionego sosu lub jako wędlina na kanapki dla całej rodziny. Idealne danie na świąteczny stół lub imprezę. Pieczony schab jest bardzo smaczny, delikatny i kruchy, a dodatek w postaci suszonej śliwki idealnie podkreśla
Marta GotujeSkładniki :około 0.5 kg ziemniaków ugotowanych3 jajka2 łyżki kwaśnej śmietany1 płaska łyżeczka przyprawy pikantny kurczak Skworcu szczypta zielonego pieprzu Skworcu sól do smaku szczypta proszku do pieczenia Wykonanie :Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać żółtka , śmietanę, szczyptę proszku z mąką i przyprawić do smaku . Wszystko wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli , dodać
Sama słodycz i szczypta chiliCzasami sobotnie i niedzielne poranki rozpoczynamy słodkim śniadaniem w postaci racuchów. Najczęściej robię pankejki na bazie mleka i proszku do pieczenia. Gdy w lodówce mam drożdże, a raczej zawsze staram się je mieć, wówczas robię racuchy z dodatkiem krojonych w plasterki jabłek... Ciasto: ½ kg mąki 30 g drożdży 3 jajka 3 łyżki cukru 2 ½ szklanki mleka szczypta
Czerwień i błękitczęści. Z każdej uformować bochenek. Przełożyć do kosza, nakryć i ponownie odstawić do wyrastania. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Chleb przełożyć na blachę piekarnika (u mnie piekł się na kamieniu) i piec przez około 40 minut. Ostudzić na kratce
Sto kolorów kuchnimąki i wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki.Składniki nadzienia dokładnie wymieszać i po 1 łyżeczce nałożyć na każdy krążek. Dobrze skleić. Posmarować jajkiem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.Roladki na jeden kęs.Składniki.20 dag mąki12 dag margaryny4 dag drożdży5 łyżek mleka1/2 łyżeczki cukrusóljajko do smarowaniapapryka ostra do posypaniaNadzienie.Plastry szynki.Wykonanie.Przesianą mąkę posiekać(...)dodać do mąki i wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość 0,4 cm, pokroić w 3 cm paski, na każdy położyć pasek szynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut.Przekąska selerowo -gruszkowaSkładniki.4 kawałki selera naciowego1 gruszkaMarynata.2 łyżki octu ryżowego4 łyżki oleju sezamowegorozmaryn, melisasólpieprzWykonanieSkładniki marynaty wymieszać.10 cm kawałki selera naciowego, jeżeli są grube
Kulinarny karnet Christopherasię na drodze, bo przewodniczka mówi, że naprawdę chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest pieczone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Smakuje miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami i cynamonem. Sprzedawana jest gorąca. Odrywamy kawałki gorącej bułki i dzielimy się nią. Niebo w gębie. Jeden jej bok jest
Poezja smakuubiegłym tygodniu piekłam bułeczki, Pisałam,że wyszły smaczne ,ale ciasto było za rzadkie, wiec nie urosły. Drugie podejście i korekta przepisu sprawiły ,że pieczywo urosło i jest pyszne. PolecamSKŁADNIKI:3 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru20 g, drożdży świeżychok. 1,5 szklanka mlekaWYKONANIEZ drożdży przygotować rozczyn(...)blat podzielić na 8 części. Uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Można posypać ziarnem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i 180 przez 20 min. Bułeczki pysznie smakują z domową pastą Smaczna pasta z tuńczykaSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewyrozpuszczone drożdże. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować.Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm.Farsz:250g kiełbasy,3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia,6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti,3 łyżki oliwek zielonych Serpis,2 cebule
Z miłości do słodkości