pieczenie - 19054 przepisów (strona:736/1271)

Oponki 151

Oponki Składniki na ciasto : ************************** * 0/5 kg sera białego 1/2 szkl cukru 2 cukry waniliowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 3 jajka 3 szklanki mąki Sposób przygotowania Wykonanie ********************* 1. Z wyżej podanych składników zagnieść ciasto . 2. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty oponków z dziurką w środku . 3 . Smażyć w dobrze

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche z budyniową pianką 133

lodówki na 30 minut. Wykonanie pianki ; Białka ubić z cukrem pudrem , dodać budynie i wymieszać. Nadal mieszając wlewamy cienką stróżką olej. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy. Piec w temp 180 st około 30/35 minut na złoty kolor. Ciasto odstawić do przestygnięcia. Na zimne ciasto wyłożyć piankę . Na piankę wyłożyć borówki Na borówki zetrzeć resztę ciasta. Piec

Sama słodycz i szczypta chili
RYŻOWE PĄCZKI PIECZONE (BEZGLUTENOWE) 204

spolszczyć i odchudzić, aby brzuchy domowników wytrzymały. Chodziły za nami pączki, ale wizja smażonej pyszności musiała skłonić nas do głębszych refleksji na dany temat. Postawiłyśmy, więc na pączki pieczone, ale... teraz ponieważ nie mogłyśmy się zdecydować, czy uderzyć w stronę tradycji (mocno nadzianej), czy w stronę serowych oponek - zaczęłyśmy kombinować. I tak oto powstały, inspirowane chińską tradycją Pączki Ryżowe(...)czołowym deserem! Robi się je na dwa sposoby - smażone na głębokim tłuszczu lub gotowane w lekko osolonej wodzie. Nadziewa się je fasolową marmoladą! My odnalazłyśmy ich trzecią odsłonę - PIECZONE PĄCZKI RYŻOWE NADZIANE MARMOLADĄ WIELOOWOCOWĄ Z KARMELIZOWANYM SEZAMEM.  SKŁADNIKI: /ciasto: - mąka ryżowa, 200 gram, - mąka bezglutenowa, 100 gram, - ciepła woda, 150 ml - masło, 2 łyżki, - cukier trzcinowy, 2 łyżki /nadzienie

Wypisz Wymaluj
Pyszna przekąska na cieście francuskim 155

czarnych oliwek 2 plasterki polędwicy łososiowej 12 kostek 1x1 cm sera feta Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nie wałkujemy ciasta francuskiego! Kwadraciki rozkładamy na papierze do pieczenia, a papier na kratce. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Farsz kładziemy na środek kwadratów, zostawiając wolne miejsce po bokach. Jeżeli chodzi o farsz z cebuli to przepis

cooklife
Pralinki 196

weekend pralinki , czekoladki zagoszczą w domu w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..ja z braku czasu i nadmiaru pokruszonych herbatników zrobiłam ekspresowe pralinki -bajaderki...mam w planach zrobić czekoladki...foremki czekają przyszykowane..tylko czasu i chęci brak..ale do poniedziałku się wyrobię...i Was też zapraszam..  okruchy różnych ciast, herbatników dżem wiórki kokosowe Ciasto pokruszyć

Moje domowe kucharzenie
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 155

konfitury malinowej, własnej roboty, z dodatkiem płatków migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorące bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam formować wraz z tatą ludziki z ciasta drożdżowego, dolepiać ręce, nogi, oczy i guziki

SMYKWKUCHNI
Miodowe ciasto z jabłkami 237

można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak trwa, do dzieła! Proporcje na 1 blat miodowy. Będą potrzebne dwa. 300 g mąki

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z dorsza z nadzieniem serowym 209

Bardzo lubimy ryby, jednak by się nam nie znudziły staram się podawać je pod różną postacią. Tym razem przyrządziłam rybkę w lżejszej, pieczonej wersji z delikatnym serowym nadzieniem pełnym aromatycznych ziół. Danie okazało się naprawdę bardzo smaczne a do tego mało kaloryczne:) Składniki: 700g filetu z dorsza, sok z 1/2 cytryny,  100g serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami(...)Dodać starty ser, doprawić odrobiną soli i pieprzu.  Masę rozsmarowywać na filetach, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać stopionym masłem, posypać płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut w temp. 180st.  Przed podaniem oprószyć odrobiną posiekanego koperku

Z miłości do słodkości
Pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami 238

Piekliśmy już  buraki ,  awokado , pomidory , jabłka  i  śliwki , więc najwyższy czas by upiec też gruszki :) Składniki: gruszki orzechy włoskie ser pleśniowy miód ew. tymianek Wykonanie: Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne, a w miejsce po nich wkładamy ser pleśniowy i orzech. Możemy doprawić świeżymi ziołami, dla wzbogacenia smaku. Owoce pieczemy w piekarniku

Taste Of My Day
Ciasteczka orzechowe 185

syropu z agawy (lub miodu lub klonowego) 1 łyżeczka masła lub oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego   Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Orzechy wyłożyć na blachę i piec przez około 8 minut.  Uważać, aby ich nie przypalić.  Wyjąć i ostudzić.  Można potrzeć nimi aby pozbyć się skórek.   Orzechy zmielić blenderem.  Dodać jajko(...)Wycinać ciasteczka.  Resztki ciasta zagniatać i rozwałkowywać ponownie.  Wycięte ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Piec przez 12-14 minut, aż będą lekko brązowe

Sto kolorów kuchni
Ciasto orzechowo - budyniowe 312

dodać cukier. Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa orzechowa:  250g orzechów włoskich,  75g masła,  2 łyżki miodu,  5 łyżek cukru.   Orzechy drobno posiekać. Masło stopić(...)wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem budyniowy: 3 szklanki mleka,  szklanka cukru,  2 budynie śmietankowe bez cukru,  250g masła.  W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem, na gotujące się mleko wlać

Z miłości do słodkości
Lunch'owa sałatka ;) 519

oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny Kurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę. Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju

Czerwona Porzeczka
Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami 522

szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burak dwie łyżki miodu szczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku   Pieczona pierś kaczki  Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw od strony skóry 4-5 minut a następnie(...)majerankiem i tymiankiem. Dodajemy łyżkę tłuszczu wytopionego ze smażenia piersi kaczki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (można równocześnie z kaczką piec). Ostatni szlif... Upieczonego buraczka ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Upieczoną, pokrojoną pierś kaczki podaję z upieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym oraz startymi warzywami. Gotowe

Mango Papaja
Gęś po polsku w kapuście 164

koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Gęsinę podać z  ziemniakami z wody ,posypaną  natką pietruszki

Kulinarny karnet Christophera
Dietetyczna tarta z jogurtem naturalnym, gruszkami i czekoladą 163

waniliowy. W innym pojemniku ubijamy białka na sztywno. Do masy jogurtowej powoli dodajemy ubite białka. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałujemy ciasto dość cienko i układamy w formie do tarty, pieczemy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wlewamy masę jogurtową, układamy niej pokrojone w cienkie plastry gruszki i pieczemy całość 40 minut w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja