papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien
Ciastkozercyośmiu kawałków masy na macki. Z masy cukrowej robimy osiem cienkich wałeczków, zawijamy trochę na końcach i sklejamy razem spłaszczając końce w środku. Całość zostawiamy na kawałku papieru do pieczenia, żeby łatwo było przenieść gotową figurkę i odstawić do wyschnięcia. Poszczególne kawałki masy cukrowej sklejamy ze sobą odrobiną wody.Do zrobienia rozgwiazdy potrzeba niedużej foremki w kształcie gwiazdki. Kawałek żółtej
Ciastkozercykwadratowego kawałka masy cukrowej i dwóch wałeczków. Dobrze jest odcisnąć sobie w masie wykałaczką miejsce gdzie chcemy przykleić rączkę łopatki. Gotowe ozdoby układamy na płasko na kawałku papieru do pieczenia, żeby wyschły.Odrobinę kremu (w zupełności wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) farbujemy na niebiesko i odkładamy.Resztę kremu nakładamy na babeczki, rozsmarowujemy i "maczamy" w pokruszonych herbatnikach
CiastkozercyPaczkę niespodziankę z akcesoriami do pieczenia (i nie tylko ;)) wygrywa Marta Filipiak! Serdeczne gratulacje :) Dane do wysyłki proszę przesłać na kontakt@ciastkozercy.plKonkurs ciastkozercy.pl
CiastkozercySernik z borówkami na zimnoW ogrodzie mojej mamy pojawiły się już pierwsze borówki. Wyglądały tak zachęcająco, że szkoda by było ich nie wykorzystać, z drugiej strony
CiastkozercyKiedy jestem na zakupach w jakimś nowym miejscu, obowiązkowym punktem programu jest dział z dodatkami do pieczenia - zawsze kupuję ciekawe cukierki i posypki, bo "nigdy nie wiadomo, co się może przydać". W rezultacie jedna półka na słodkie drobiazgi już dawno przestała wystarczać i zajmuję powoli następne kawałki kuchni. Z tegorocznych wakacji też udało mi się przywieźć kilka nowych paczek
Ciastkozercywiększe jeże. Spłaszczamy je nieco w dłoniach z jednej strony, tak żeby uzyskać kształt łezki. Czubek łezki lekko wyginamy do góry. Tak przygotowane korpusy jeży odkładamy na papier do pieczenia. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce roztapiamy czekoladę.Każdego jeża zamaczamy w czekoladzie (trzymając za czubek łezki - czyli pyszczek) następnie obsypujemy czekoladową posypką.Dodajemy nosy i oczy. Można
CiastkozercyWykonanie tej dekoracji zajmie dosłownie kilka sekund, więc będzie idealna, jeśli po pieczeniu nie zostało nam już dużo czasu. Potrzebna będzie końcówka do szprycy z dużym okrągłym otworem, trochę czarnej masy cukrowej (lub ciemnych cukrowych koralików), krem i babeczki.Składniki na babeczki czekoladowe lub dynioweSkładniki na kremSkładniki na masę cukrową Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia.Końcówkę z dużym
Ciastkozercymniej więcej połowę mniejszą od pająka, jakiego chcemy zrobić. Nie musi być specjalnie równa i tak przyczepimy na nią czekoladową sierść. Kulkę odkładamy na kawałek pergaminu lub papieru do pieczenia. Wkładamy kulkę czekolady do wyciskacza do czosnku. Wyciskamy czekoladowe włoski o długości około 0,5 cm. i odcinamy nożykiem. Kępki włosków przyklejamy do czekoladowej kulki. Z czekolady formujemy długie
Ciastkozercyprezentuje na talerzu, a do tego smakuje wspaniale! :) Jako dodatek mamy do niej słodko-ostry sos, który idealnie wpasowuje się w klimat dania.Polecam! :)Roladę podawałam na ciepło w towarzystwie pieczonych ziemniaków i karmelizowanej marchewki.Na samo wspomnienie zrobiłam się głodna ! :D Składniki:Mięso: 1kg schabusól, pieprz ziołowypapryka słodka4 ząbki czosnkuczosnek granulowanyprzyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowejcebulatymianek(...)minuty na każdą stronę.Przekładamy do naczynia żaroodpornego.Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, aż się ładnie połączą.Zalewamy mięso sosem, wierzch posypujemy rozmarynem, zamykamy naczynie i pieczemy 90minut w 180 stopniach. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkajest łatwy ale wymaga cierpliwości i czasu. Chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity.Wilgotny, chrupiący z zewnątrz. Możecie dodać do niego ziarna jakie lubicie.Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecamy ten przepis ...Składniki; 1 kg mąki żytniej,650 ml ciepłej wody,zakwasszczypta soliWykonanie;Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy(...)cipłej wody. Mieszamy i odstawiamy na noc. Rano dodajemy sól oraz resztę maki i wody. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, nacinamy nożem i odstawiamy na 2 godziny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50-60 minut. /źródło "Rewolucje na talerzu
Anioły w kuchnimuszę mieć pewność, że wyjdzie i że jak się zapomnę, to się nie spali.Wymieszaj ładnie , polej oliwą z oliwek i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piecz, aż zmiękną ziemniaki i marchewka. Pierś z kurczaka szybko się piecze. Podawaj z salatą lodową i nie zapomnij posypać ziarenkami Sloneczne Pola od Ziarenkowo!Przed samym podaniem posyp serem tartym Grana Padano.Pyszne
Z Kuchni Do Kuchnikwiatów czarnego bzu Nalewka z czarnych porzeczek i 3 malin Kakaowe powidła śliwkowe Dżem z czarnej porzeczki Puszka ręcznie dekorowana Papierowe foremki do pieczenia muffinek Ikea Snökul 200 szt.Konkurs będzie trwał od dzisiaj do 10 grudnia, a zasady udziału podaję poniżej. Losowanie zestawu odbędzie się 16 grudnia - równo w rocznicę założenia bloga, więc
Delicious Titbits700g herbatników- 600g kajmaku- 600ml śmietany 36%- 3 łyżki cukru pudru- fix do ubijania śmietany- 100g mlecznej czekolady- 2 opakowania kremu karpatkaSposób przygotowania:Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy pierwszą warstwę herbatników, miksujemy kajmak, aby zmiękł. Wylewamy kajmak na przygotowane w formie herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Masę karpatkową przygotowujemy zgodnie z instrukcją
Mentor Smakudłużej niż godzinę, bo to pomysł i ulubiony smak mojego syna, więc ja zdążyłam zjeść tylko mały kawałek, ale to dobrze, przynajmniej ta czekolada w biodra mi nie poszła :) Pieczone orzechy świetnie wzbogaciły lekko gorzką czekoladę. Roboty kilka chwil, a radość dziecka ogromna! W sumie radości mojego dziecka przysłużyła się firma Iglotex - orzechy!Iglotex do niedawna kojarzył mi się wyłącznie(...)Wykonanie:Orzechy wyłożyłam na małą blaszkę i wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i lekko je podpiekłam, potem ściągnęłam z nich brązową skórkę. Lubię zapach i smak pieczonych orzechów. Czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej. Przy okazji szlifowałam umiejętność temperowania czekolady. Tym razem wyszło mi świetnie, bo jak widać na zdjęciu tafla czekoladowa cała się szkli, nie rozpuszcza się
Blondynka Gotuje