łyżki suszony czosnek niedźwiedzi z Royal Brand, 1/2 łyżeczki soku z cytryny do mleka w rondlu wsypać sól i czosnek niedźwiedzi, mleko podgrzać do 85C - sprawdzić termometrem do pieczenia mięs lub nastawić kuchenkę na taką temperaturę gdy jest temp. 85C wlać maślankę, śmietanę, sok z cytryny zaczną tworzyć się grudki, mieszać z 2 minuty i rondel odstawić do wystudzenia
W Mojej Kuchni Lubięsyropie pokrojone w kosteczkę i odstawić do zastygnięcia gdy kaszka ostygła i zastygła porozkładać śliwki i zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki na kilka godzin ciasto z kaszki bez pieczenia i świeżo zaparzona kawusia Jacobs Crema Gold to doskonała chwila przyjemności...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmarynaty włożyć podudzia i mocno je ponacierać marynatą przykrytą folią miske schować na całą noc do lodówki podudzia przełożyć do garnka, przykryc pokrywką i w piekarniku nagrzanym do 220C piec około 35 minut po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze z 20 minut podudzia sa soczyste z chrupiącą skórką...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlodówki na całą noc opłukaną cukinię pokroić na kawałki, młode obrane marchewki pokroić na talarki kurczaka położyć w naczyniu żaroodpornym i wokoło rozłożyć marchew z cukinią nakryć folią i piec w 220C około 40 minut, folię zdjąć, kurczaka polać sosem i piec jeszcze bez folii z 30 minut, zostawić w piekarniku do przestygnięcia kurczaka wyjąć na talerz i podzielić
W Mojej Kuchni Lubięjabłka ze słoika lub przecier jabłkowy 10 dag masła, cukru, maki krupczatki wyrobić na kruszonkę kruszonką posypać jabłka i zostawić na 10 minut w cieple do podrośnięcia ciasta ciasto piec w 200C około 40 minut i zostawić w foremkach do ostygnięcia - ostudzone posypać pudrem cukrem taka drożdżówkę lubimy na śniadanie do mleka, kawy zbożowej i piekę ją wieczorem
W Mojej Kuchni Lubiękeksówka 22 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką do blaszek dodać ciasto w odpowiedniej ilości do foremek i poukładać gęsto śliwki i posypać je cukrem ciasto piec w 200C około 40 minut i z blaszek dopiero wyjąć jak wystygną ciasto jest lekkie, dzięki sokowi z pieczonych śliwek nie jest suche..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmąki pszennej razowej typ 1850 50 gram mąki pszennej chlebowej typ 750 10 gram drożdży łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka soli 280-300 ml letniej wody jedno żółtko sezam Pieczona polędwiczka wieprzowa: 600 gram polędwiczki wieprzowej 3 łyżki musztardy dijon 1 ząbek czosnku garść świeżego rozmarynu 2 łyżki białego, wytrawnego wina sól pieprz Konfitura cebulowa: 3 duże cebule łyżka cukru(...)marynujemy kilka godzin (ja marynowałam całą noc). Po tym czasie polędwiczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Po upieczeniu polędwiczka powinna odpocząć minimum 10-12 minut zanim zaczniemy ją kroić. Do kanapek polędwiczkę kroimy w cienkie plastry. Każdy plaster dodatkowo smarujemy odrobiną musztardy. Konfitura
Mango PapajaDzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro . Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie " farrotto " :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków(...)czego prawdziwemu risotto potrzeba. Pszenicę farro możecie oczywiście zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto. Jeżeli robicie risotto po raz pierwszy, zajrzyjcie do przepisu na risotto z grzybami i pieczona dynią , gdzie dość szczegółowo opisałam technikę jego przygotowywania. " Farrotto " - risotto z pszenicy farro z grzybami przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 25 g suszonych grzybów
Chilli Czosnek i Oliwaowinąć folią i wstawić do lodówki. Prostokątną blachę posmarować masłem i posypać mąką. Po 30 minutach wyjąć pierwszą część ciasta, rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Ciasto nakłuć widelcem i piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i przesmażyć z cukrem. Do jabłek dodać przyprawy, rodzynki i wymieszać. Podpieczone ciasto posypać bułką(...)tartą i rozłożyć na nim masę jabłkową. Na masę zetrzeć drugą część ciasta na tarce z dużymi otworami i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem
Gorący kąsekrównież bardzo ważne w naszej diecie - zawierają duże ilości cynku i lecytyny. Dynia nie zawiera sodu, pomaga więc leczyć nadciśnienie oraz choroby nerek. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Z miąższu warzywa można przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników ale ciasto i dżem też są pyszne! Możemy dynię zamrozić. Popularne odmiany to : * dynia Muscat
Magiczne Życie Martymój ulubiony chlebek już od bardzo długiego czasu i choć zjem również inne, to ten jest zdecydowanym faworytem. Do ciasta dodaję surową kaszę gryczaną (po upieczeniu jest mięciutka), piekę także na dwóch zakwasach żytnim i orkiszowym ale można dodać również sam żytni. Polecam, jest nie tylko bardzo zdrowy ale meeega smaczny.:-) Przepis na dwie foremki o wym. 24x8cm. Składniki: - 500g(...)najdłużej coś ok.8h (miałam wówczas bardzo stary zakwas). Wyrośnięte chlebki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220*C i zmniejszamy od razu temperaturę do 200*C - pieczemy ok.60 minut. Z form silikonowych wyjmujemy chlebki od razu po upieczeniu, z form metalowych po 10 minutowym odstawieniu i dokładnym okrojeniu boków. Pozostawiamy na desce do wystudzenia. Ja zostawiam chlebki na desce
Smaczne Zdrowesolimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy ręką, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę pozostałego z gotowania rosołu. 4. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, słoninę kroimy na plastry i wykładamy nimi spód i wierzch pasztetu. Pasztet zapiekamy ok. 90 minut przez 160-170 C. Przed krojeniem pozwalamy, aby pasztet ostygł
Apetyczna babeczkasię tu idealnie :) Składniki: - 4 banany - 1/2 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - 1/2 szklanki mleka - 5 dag cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - sok z 1 cytryny Przygotowanie: Banany rozgniatamy i polewamy sokiem z cytryny. Resztę składników przekładamy do miski, łączymy z bananami i ucieramy na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy
Zainspirowana w kuchniJedno z lepszych ciast bez pieczenia jakie jadłam, jest przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Już wiem, że to ciasto zagości w moim domu na stałe :) Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny . SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników
Aga w kuchnicóż, dzień był dzisiaj leniwy, więc kolacja była do tego adekwatna :) "Pizza" bez drożdży, bez pieczenia, gotowa w 15 minut. A do tego bardzo smaczna! Ciekawa alternatywa dla klasycznego omletu na śniadanie lub kolację. Przepis znalazłam na stronie Moje domowe kucharzenie . Zapraszam do smażenia! :) Składniki (na jedną pizzę dla dwóch osób): odrobina oliwy 4 łyżki śmietany
My Culinary Art