rokui farmaceuta nazwiskiem Scoville (1865-1942), skonstruował tzw. skalę Scoville'a mierzącą ostrość różnych papryk chili. Skala ta, mierzy koncentrację związku chemicznego kapsaicyny – aktywnego składnika, który powoduje odczuwanie „pieczenia” przez ludzi. Scoville dokonał swojego odkrycia pracując w firmie farmaceutycznej Parke Davis. Roztwór kapsaicyny rozcieńczał w słodkiej wodzie, dopóty „ostrość” nie była już odczuwalna dla osób. Stopień
NaKońcuJęzykaOstatnio zauważyłam że wszyscy pieką serniki, więc posiadając dwa kawałki białego serka postanowiłam że upiekę i ja.... Bezglutenowe mini bananowe serniczki..Moje serniczki nie są bardzo słodkie więc jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta zwiększcie ilość cukru... Składniki: 2 kostki białego sera każda po 200g 3 jajka 2 łyżki cukru 1 banan 1 budyń waniliowy 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 serek(...)blenderze razem z serkiem homogenizowanym by go bardziej rozdrobnić, następnie dodajemy żółtka, budyń i mąkę... Białka ubijamy na pianę razem z cukrem.. I dodajemy do masy serowej Pieczemy około 30-40 min w tem. 160-180 st Dekorujemy ubitą śmietaną i czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej... Z podanych składników wyszło mi 13 mini serniczków w typowych silikonowych foremkach
NaKońcuJęzykaKocham serniki te pieczone i te na zimno, z owocami czy tez bez....WSZYSTKIE ;) Wczoraj miałam nie odpartą ochotę na sernik i masę kajmakową dlatego trzeba było wszystko razem połączyć, by móc zaspokoić swoje żądze ;) do tego orzechy i wyszedł serniczek a'la snickers... Składniki: 1 kg twarogu sernikowego 1 opakowanie cukru waniliowego 3 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie budyniu(...)oraz cukier waniliowy ucieramy z jajkami.Dodajemy śmietanę, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy ser...Budyń, mąkę mieszamy razem a następnie dodajemy do sera i chwilę miksujemy... A na koniec aromat waniliowy... Pieczemy 10 minut w temp. 200 stopni i 45 minut w temp. około 160 st Ostudzony sernik smarujemy masa kajmakową . Na patelnię wsypujemy orzeszki i chwile prażymy. A następnie posypujemy sernik
NaKońcuJęzykajako dziecko uwielbiałam maczać w cukrze i jeść...teraz już bez cukru ale smakuje równie dobrze... A co wiemy na temat rabarbaru?!... Działa przeczyszczająco i przeciwzapalnie. Naukowcy odkryli, że pieczony rabarbar jest źródłem rapontygeniny. To polifenol, który ma zdolność zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych. Badacze twierdzą, że oprócz tych właściwości, rapontygenina ma działanie antyalergiczne, antyoksydacyjne i wspomaga układ krążenia. Rzewień(...)olej, jajka, cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu. Przelewamy ciasto i pieczemy w tem 180 st. 45 min. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą z cukrem i gotujemy do miękkości. Jeszcze gorący kompot miksujemy dosypujemy galaretki oraz żelatynę. Miksujemy raz jeszcze
NaKońcuJęzykadzisiejszy piękny dzień spędziliśmy na spacerach i oczywiście w wolnej chwili która zawsze pojawia się w sobotę, nie była bym sobą gdybym czegoś nie przyrządziła.. A ponieważ ostatnio piekłam ciasto bezglutenowe z kaszy jaglanej przepis znajdziecie TU specjalnie dla siebie to dziś specjalnie dla J. przyrządziłam Galette czyli prościej mówiąc tarta na kruchym cieście z rabarbarem, twarogiem(...)nasze ciasto konfiturą z rabarbaru układamy pokrojony w kostki świeży rabarbar oraz zalewamy masą sernikową a na wierzch układamy plasterki gruszki. Boki ciasta nakładamy na ciasto i lekko przyciskamy. Pieczemy około
NaKońcuJęzykazioła – rozmaryn, oregano, bazylia sól pieprz czarny mielony ocet balsamiczny olej rzepakowy Pomidory kroimy wzdłuż na połówki. Układamy ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wyszło mi dwie blaszki.) Oprószamy solą, pieprzem, ziołami, skrapiamy octem balsamicznym i odrobiną oleju. Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, ustawiamy termoobieg i uchylamy lekko drzwiczki
Czerwona Porzeczkamiskę w zlewozmywaku wypełnionym ciepłą wodą. Gdy pokrywka „wyskoczy”, należy zamknąć ją ponownie i odessać powietrze. Czynność należy powtórzyć 2- 3 razy, a ciasto będzie wyrośnięte i gotowe do pieczenia. Na Fb wywiązała się dyskusja na temat takich misek..jedni mieli pozytywne zdanie, byli zadowoleni i zachwalali produkty Tupperware..inni zaś mieli negatywne opinie na taki produkt.Niektórzy twierdzili
Moje domowe kucharzeniezmiksowałam z cukrem. Dalej kolejno wlałam masło, czekoladę. Połączyłam na jednolitą masę. Na koniec partiami i delikatnie dodawałam ubite białka. Wymieszałam i przelałam do formy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 18 cm). Zapiekałam 50 min. w 150st.. Wystudziłam. W czasie wystudzania ciasto standardowo pięknie opadło. Powstałą dziurę wypełniłam bitą śmietaną, a górę "obsypałam" kostkami kolorowych
bastalenakawałki, małe można w całości, średnim zostawiam choćby cały łebek. Tak przygotowane, czyste grzyby (po wysuszeniu, zabrudzeń już nie usuniemy...) wykładam na blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Niezbyt grubą warstwą ale też nie układam ich jakoś specjalnie, po prostu rzucam jak popadnie. Blaszki wstawiam do piekarnika (na 3 poziomy od razu), ustawiam na ok.70-80*C, termoobieg, drzwiczki
Smaczne Zdrowedodajemy przyprawy i czosnek. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Masło można przechowywać w miseczce, lub nadać mu dowolny kształt i zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkałyżki mleka 1 łyżeczka cukru (do ciasta) + 1,5 łyżeczki do posypania ok. 4 łyżki (45 g) mąki (tu: szymanowskiej) pół łyżeczki aromatu pomarańczowego czubek łyżeczki (1/3) proszku do pieczenia szczypta soli + mała łyżeczka (5 g) masła (do smażenia) Przygotowanie: 1. Jabłka ścieramy na tarce - grube oczka. 2. Z reszty podanych składników miksujemy ciasto. 3. Dodajemy jabłka. Mieszamy
Malowane smakiemCiasto podwoi swoją objętość. Uformuj z małych kuleczek bułeczki i ułóż na blaszce. Odstaw na 20 minut. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Temp. 220 stopni C. Czas pieczenia 35- 40 minut. Pięknego dnia! Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
SMYKWKUCHNIkaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył(...)Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze 160 C przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Smacznego! KROKUS wyposaża Niezły Młynek w powidła
Niezły Młynekpozostałą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy do momentu uzyskania okęgu o wielkości ciut większym niż dno naszej tornownicy. Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy rozwałkowane ciasto do tortownicy, dokładnie wylepiamy nim boki. Do tak przygotowanej formy wykładamy nadzienie jabłkowe. Ciasto, które nam zostało wałkujemy na cienki placek, z którego następnie wycinamy paski, mające
W mojej holenderskiej kuchniwodnej lub kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się cukierków, powstałą masę ostudzić - jajko i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - schłodzone tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia ciasta - podpieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić, temperaturę piekarnika obniżyć do 180 stopni - jajko roztrzepać, dodać jogurt oraz przesianą mąkę(...)każdej znalazło się sporo orzeszków oraz kawałków krówek, masa ma wypełnić całe babeczki - na wierzchu każdej tartaletki ułożyć gęsto pozostawione orzeszki - babeczki wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 30 minut - upieczone tartaletki pozostawić na krótko w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć je na blat i pozostawić do całkowitego ostudzenia
Smakołyki Bereniki