pieczenie - 19054 przepisów (strona:749/1271)

Fotorelacja z I Targów Książki Kulinarnej w Warszawie, 19-21.07.13 129

możemy też zapytać w bookoff, czy jej dla nas nie sprowadzą. W ofercie księgarni można było znaleźć szeroki wachlarz tytułów, od kuchni wegetariańskiej, przez kuchnie narodowe, na pieczeniu chleba i deserach kończąc. Ja upodobałam sobie wiele pięknie wydanych tytułów dotyczących kuchni śródziemnomorskiej, ale ze względu na chwilowy brak funduszy, musiałam ograniczyć się do jednej książki, która zmieści się

Chilli Czosnek i Oliwa
Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi 228

przypraw i właśnie orzechów włoskich. Jak już wspomniałam, zapach grillowanych bakłażanów jest niesamowity, taki dymny , podoba mi się też ich wygląd. Takie bakłażany są o niebo fajniejsze od tych pieczonych (jak np. do ajwaru ). Swoje bakłażany grillowałam po prostu na suchej patelni grillowej na średnim ogniu , odwracając je od czasu do czasu ( zajęło to ok. 20 minut ). Alternatywnie można bakłażany(...)grubo posiekanych ( dla mnie - więcej znaczy smaczniej ) 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego do podania: ciepłe placki pita gotową pastę można również posypać pokruszonym serem feta Przygotowanie: Bakłażany grillujemy lub pieczemy wybraną przez nas techniką ( szczegóły w poście ). Ja grillowałam bakłażany przez 20 minut na suchej patelni grillowej. Gotowe bakłażany są w środku bardzo miękkie, a na zewnątrz mocno przypieczone. Bakłażany

Chilli Czosnek i Oliwa
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 343

Uwagi: Do parmigiany najlepsza jest mozzarella do pizzy. Ja takiej nie mogłam dostać, dlatego wykorzystałam mozzarellę w kulce, co jednak nie jest najlepszym wyborem, gdyż ser w czasie pieczenia oddaje płyn i rozwadnia zapiekankę. Inne włoskie sery mogące zastąpić mozzarellę to ricotta salata lub fontina. Najprościej jest użyć dowolnego żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach. Bibliografia: Wiki

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 372

innych kruchych ciasteczek spory dodatek żółtek . Żółtka mamy w ciasteczkach, żółtkiem smarujemy również ich wierzch, dzięki czemu po upieczeniu powstaje  żółta, błyszcząca glazura. Sablé bardzo szybko się piecze , więc zachęcam Was, abyście upiekli je nie tylko w Święta, bo przecież nie tylko wtedy powinniśmy siebie rozpieszczać :) Takie kruche ciasteczka to doskonałe uzupełnienie popołudniowej herbaty. P.s. Która stylizacja ciasteczek bardziej(...)wypróbowaniem wszystkich moich foremek:) Pozostałe żółtko rozmieszaj z łyżką wody i posmaruj wierzch ciasteczek. Odstaw je, aby wyschły, a następnie posmaruj żółtkiem jeszcze raz. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 12-15 minut. Następnie odstaw je na 5 minut, zanim przełożysz je na kratkę lub talerz, gdyż jeszcze stwardnieją. Smacznego

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z papryki i koziego sera - do wina na jeden gryz 255

dodaj paski papryki i smaż je pod przykryciem ok. 10 minut, aż staną się prawie miękkie. Skórka powinna się w tym czasie przypalić, podobnie jak to się dzieje przy pieczeniu. Gotowe papryki odstaw na patelni, aby przestygły, następnie zdejmij z nich skórkę. Nie wylewaj płynu z patelni - może się dalej przydać. Alternatywnie możesz papryki upiec, metodą opisaną przy ajwarze

Chilli Czosnek i Oliwa
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 387

grubsza podobne do naszych pierogów, przygotowuje się je jednak z innego rodzaju ciasta. Ciasto chlebowe lub proste ciasto z mąki, wody i tłuszczu nadziewa się, a następnie smaży lub piecze , uzyskując chrupiący pieróg kryjący soczyste wnętrze (empanada to liczba pojedyncza od empanadas). Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa " empanar " oznaczającego "zawijać, lub otaczać chlebem". Empanadas stanowią popularne danie w Argentynie(...)empanada gallega (empanada galega po galicyjsku), czyli duże ciasto chlebowe z wytrawnym nadzieniem, np. z tuńczyka, cebuli, papryki, pomidorów, jajka ugotowanego na twardo i papryki pimenton. Empanadę de gallega piecze się w patelni do paelli lub na blasze do pizzy, a następnie kroi w trójkąty. Tutaj możecie zobaczyć przykładowy przepis na empanada gallega .  A wracając do odmian empanadas występujących

Chilli Czosnek i Oliwa
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 194

tureckim. Technika przygotowywania pączków z ciasta parzonego trafiła do tureckich cukierni dopiero w XX wieku, zaś na sułtańskim dworze robiono je z ciasta maślanego aromatyzowanego wodą różaną i pieczono w piecu.  Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki. Do ciasta nie dodaje się cukru, zatem

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 242

dlatego nie bądźcie zaskoczeni, że na liście składników znalazła się 1 szklanka oliwy. W kuchni greckiej podobny sposób przyrządzania nazywa się plaki, z tą różnicą, że odnosi się od pieczenia w pomidorowym sosie, a nie gotowania (stąd gigantes plaki). Również fasolowego pilaki nie ma jednego, gdyż w Turcji przygotowuje się dwie odmiany tego dania. Pierwsza to fasulye pilaki

Chilli Czosnek i Oliwa
Najprostsze grillowane szparagi z parmezanem i oliwą rozmarynową 152

przez 2-3 minuty. Odcedź, zanurz w zimnej wodzie i ponownie odcedź. Wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej grill gazowy lub ogrodowy. Natłuść ruszt. Szparagi ułóż na blasze do pieczenia, polej oliwą i posyp solą. Następnie grilluj przez 1-2 minuty z każdej strony, układając warzywa wszerz rusztu. Możesz je też grillować na aluminiowej tacce, lub na po prostu

Chilli Czosnek i Oliwa
Ladenia, czyli pizza z Grecji 248

rajskich wysp - upieczcie sobie ladenię!:) P.s. Razem ze mną ladenię przygotowały Emilia i Panna Malwinna . Ladenia Pizza z pomidorami i cebulą przepis własny na 1 dużą blachę (tradycyjnie ladenię piecze się w dużej okrągłej formie, ja wykorzystałam blachę prostokątną) czas przygotowania: 1 godz. 15 min. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 niecała szklanka ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży(...)Odstaw na 20-30 min. do wyrośnięcia. Powierzchnię ciasta posyp równomiernie piórkami cebuli, plasterkami pomidorów, ziołami i sezamem. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20-25 min.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Placki ziemniaczane i szaszłyki z papryką! Sielsko - anielsko! 166

ogniu to wyzwanie, daje dużo radości. A plackami mogłabym obdarować jeszcze z jedną rodzinę ;-) SKŁADNIKI NA PLACKI: - 2 kg ziemniaków - 2 cebule - sól - 3 jaja - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - mąka pszenna w zależności od ziemniaków około 1 szklanki Wszystko miksujemy na gładką masę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Smacznego! MIŁEGO DNIA I ZAPRASZAM

SMYKWKUCHNI
Tarta z malinami 357

owoców koło domu więc na pewno sporo przepisów z malinami w roli głównej postaram się zamieścić. Zaczynamy od popularnego przepisu na tarte z malinami. Do tego spód ciasteczkowy bez pieczenia czyli szybko takie ciasto można zrobić.   Składniki 2 opakowania markiz czekoladowych 50g masła 50 g mlecznej czekolady 250 serka mascarpone 250g słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru

zjem to blog kulinarny
Bułki z pieczarkami 192

nadziać pieczarkami i formować bułeczki.Następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące

Moje domowe kucharzenie
Bajeczna tarta z sezonowymi owocami 196

Dokładnie zagniatamy. Chowamy do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy do 180 stopni C piekarnik. Po 30 minutach wałkujemy ciasto i przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zarumienienia (około 20-25 minut). Ostatnie 5 minut możemy piec w 15 stopniach C, by zarumienić mocniej wierzch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia ciasta.  Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem

Sajkofanka smaku
Ciasto z borówkami i kremem budyniowym 301

Szklankę mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy wraz z żółtkami. Wlewamy do gotującego mleka i chwilę gotujemy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Budyń przykrywam papierem do pieczenia, żeby nie powstał kożuch :) Masło (nie zbyt miękkie) wraz z margaryną ucieramy mikserem ok. 2 minut. Następnie dodajemy partiami przestudzony budyń i miksujemy, powstanie puszysta masa. Wcześniej upieczony biszkopt

Delicious Titbits