pieczenie - 19054 przepisów (strona:754/1271)

Tarta z borówkami amerykańskimi 259

natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Wykonanie masy budyniowej: Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, żeby dobrze(...)rozprowadzić w masie. Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim borówki. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej. Po przestudzeniu ciasta wkładamy je do lodówki na 2 godziny. Podajemy schłodzone

Kulinarne przygody Gatity
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 148

Dawno nie piekłam chleba, upały zdecydowanie mnie do tego zniechęcały, ale Pieczarka Mysia skutecznie mnie zachęciła do odpalenia piekarnika, po tym jak zobaczyłam u niej przepis na  chleb żytni na zakwasie . A przy okazji mogłam także dołączyć mój przepis do listy wypieków  Na zakwasie i na drożdżach  na blogu Zapach chleba. Moje chlebki niestety lekko siadły(...)posmarować woda i obsypać płatkami owsianymi. W przepisie, Mysia zostawiała ciasto do wrośnięcia na  10-12 godzin. U mnie już po pięciu ciasto zaczęło wychodzić z formy. Chleb pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy jest już gotowe wyjmujemy z formy i studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Sezon na dynie... 168

Należy jednak pamiętać, że miąższ ma wysoki indeks glikemiczny (75), dlatego dynię należy łączyć z produktami o niskim IG.  Na moim blogu pojawiły się już przepisy na pieczoną dynię , na zupę krem z pieczonej dyni  i na dyniowe ślimaczki drożdżowe . Mam jeszcze parę dań do przygotowania, na razie kolorowe dynie cieszą moje oko w domu

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą 198

Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki   pieczonej dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Farsz 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki(...)niezbyt ściśle w szklanej natłuszczonej formie i odstawiamy ma godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki posypujemy brązowym cukrem i pieczemy bułeczki około 20 minut. insertCookd("73dcb3877cfabcf34aa39f85e832072f

Kulinarne przygody Gatity
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 151

sporej ilości oliwy. Gdy warzywa będą miękkawe dodajemy pomidora i przyprawiamy. Dusimy jeszcze przez parę minut, aż cebula będzie szklista. Farsz studzimy. Empanadę będę piekła w skalnej formie o średnicy 30 cm. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Najpierw wałkujemy jedną część na okrągły placek o średnicy około(...)dziurkę, aby powietrze miało ujście. Z pozostałego ciasta robimy cieniutki wałek, który dodatkowo uszczelni nam empanadę, a także wykrawamy paseczki, którymi ozdobimy placek. Następnie smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. insertCookd("72396e81f26e5395d26918aaa3bb1a3d

Kulinarne przygody Gatity
Domowa przyprawa do piernika 205

Coraz bliżej Święta, a co za tym idzie szykujemy się do pieczenia aromatycznych  ciast, pierniczków i pierników. Do tych wypieków będzie nam potrzebna korzenna  mieszanka przypraw.W sklepach jest sporo gotowych  mieszanek do piernika, ale ja wolę zrobić swoją domową. Nie potrzebuję dodatkowych składników  postaci mąki pszennej, cukru, uzupełniaczy czy innych zapychaczy

Kulinarne przygody Gatity
Terrina z golonki 192

Dzisiaj przerwa w świątecznych słodkościach, dzisiaj kuchnia serwuje pyszną terrinę z golonki . Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast pieczenia pasztetu, który jest bardzo pracochłonny zdecydujecie się na to danie ? Przepis na terrinę zamieściła Małgosia na swoim    Akacjowym blogu   i stąd czerpałam inspirację. Na marginesie polecam

Kulinarne przygody Gatity
Kandyzowane plasterki pomarańczy 277

kratkach od suszarki do warzyw,  a potem suszę w suszarce 2 razy po 1 godzinie, w odstępach kilkugodzinnych. Możemy też ułożyć plasterki na papierze do pieczenia i podsuszyć w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach w temperaturze 100 stopni. insertCookd("bd766e7b5ebf4add66166780a3abe442

Kulinarne przygody Gatity
Małe pączki z cukrem pudrem 159

minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami 237

Dzisiejszym wpisem i przepisem powracam do mojego ukochanego ciasta, czyli drożdżowego. Zapach pieczonego drożdżowego ciasta w domu jest bezcenny ! Bardzo lubię te chwile, kiedy wkładam drożdżowe ciasto do nagrzanego piekarnika, a po chwili po całym domu rozchodzi się jego zapach. Oczywiście wtedy wszyscy domownicy  niespodziewanie lądują w kuchni :-). Drożdżowe ciasto  to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, doskonały(...)układamy  w niej brioszki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 30-40 minut

Kulinarne przygody Gatity
Pasta twarożkowa z pstrągiem 183

jajka na twardo i żadnych innych intensywnych dodatków, żeby nie zabić smaku ryby. Natomiast zamiast zwykłego białego sera, tym razem wykorzystałam mielony serek z wiaderka, taki jakiego używam do pieczenia sernika. Przy zakupie sera warto sprawdzić na opakowaniu czy jest to w 100% biały ser, bez żadnych niepotrzebnych wypełniaczy. Pasta twarożkowa z pstrągiem Składniki: 250 g  wędzonego pstrąga

Kulinarne przygody Gatity
Polędwica z szynkowara 142

też trochę więcej soli, być może wyszła mało słona, bo nie była nastrzykiwana. A dla chętnych inne sposoby na domową wędlinę:  schab z warkoczem pieczony w majeranku ,  schab karkowy z pończochy ,  schab pieczony w przyprawach ,  schab ze słoika . Polędwica z szynkowara Składniki: 1 -1,2 kg schabu Na zalewę: 2 liście laurowe

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 272

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet(...)miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania chleba. Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut. Gdyby pasztet zbytnio się przypiekał od góry przykrywamy go folią aluminiową

Kulinarne przygody Gatity
Schiacciata, toskański chlebek 176

wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Czubkami palców robimy w cieście dołki co 4 cm. Smarujemy po wierzchu oliwą z rozmarynem i posypujemy solą. Pieczemy około 25 - 30 minut, aż się ładnie przyrumieni. Po upieczeniu skrapiamy dodatkową oliwą i kroimy w kwadraty.  Chlebek piekłyśmy wspólnie: Dobrawka z  Bona apetita Paweł z   Marder

Kulinarne przygody Gatity
Suszony rabarbar 220

Rabarbar układamy w suszarce do suszenia warzyw i suszymy przez około 4 godziny. Jeśli nie posiadamy suszarki, rabarbar układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wysuszony rabarbar przechowujemy w szklanym naczyniu

Kulinarne przygody Gatity