pieczenie - 19054 przepisów (strona:759/1271)

SUSZENIE I PRZECHOWYWANIE GRZYBÓW 157

kawałki, małe można w całości, średnim zostawiam choćby cały łebek. Tak przygotowane, czyste grzyby (po wysuszeniu, zabrudzeń już nie usuniemy...) wykładam na blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Niezbyt grubą warstwą ale też nie układam ich jakoś specjalnie, po prostu rzucam jak popadnie. Blaszki wstawiam do piekarnika (na 3 poziomy od razu), ustawiam na ok.70-80*C, termoobieg, drzwiczki

Smaczne Zdrowe
Masełko czosnkowo-ziołowe 272

dodajemy przyprawy i czosnek. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Masło można przechowywać w miseczce, lub nadać mu dowolny kształt i zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Placki z jabłkiem (porcja 430 kcal) 183

łyżki mleka 1 łyżeczka cukru (do ciasta) + 1,5 łyżeczki do posypania ok. 4 łyżki (45 g) mąki (tu: szymanowskiej) pół łyżeczki aromatu pomarańczowego czubek łyżeczki (1/3) proszku do pieczenia szczypta soli + mała łyżeczka (5 g) masła (do smażenia) Przygotowanie: 1. Jabłka ścieramy na tarce - grube oczka. 2. Z reszty podanych składników miksujemy ciasto. 3. Dodajemy jabłka. Mieszamy

Malowane smakiem
Bułki pszenne z miodem! 151

Ciasto podwoi swoją objętość. Uformuj z małych kuleczek bułeczki i ułóż na blaszce.  Odstaw na 20 minut.  Wstaw do nagrzanego piekarnika.  Temp. 220 stopni C. Czas pieczenia 35- 40 minut. Pięknego dnia! Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

SMYKWKUCHNI
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 145

kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył(...)Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze 160 C przez 10-15 minut, aż się zarumienią.  Smacznego! KROKUS  wyposaża Niezły Młynek w powidła

Niezły Młynek
Appeltaart 211

pozostałą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie.  Wałkujemy do momentu uzyskania okęgu o wielkości ciut większym niż dno naszej tornownicy. Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy rozwałkowane ciasto do tortownicy, dokładnie wylepiamy nim boki. Do tak przygotowanej formy wykładamy nadzienie jabłkowe. Ciasto, które nam zostało wałkujemy na cienki placek, z którego następnie wycinamy paski, mające

W mojej holenderskiej kuchni
Tartaletki krówkowe z orzechami 590

wodnej lub kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się cukierków, powstałą masę ostudzić - jajko i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - schłodzone tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia ciasta - podpieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić, temperaturę piekarnika obniżyć do 180 stopni - jajko roztrzepać, dodać jogurt oraz przesianą mąkę(...)każdej znalazło się sporo orzeszków oraz kawałków krówek, masa ma wypełnić całe babeczki - na wierzchu każdej tartaletki ułożyć gęsto pozostawione orzeszki - babeczki wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 30 minut - upieczone tartaletki pozostawić na krótko w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć je na blat i pozostawić do całkowitego ostudzenia

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe z mascarpone i owocami 362

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki i proszku do pieczenia. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i miękkie w środku. Po upieczeniu środek ciasta opada dzięki czemu powstaje miejsce na wypełnienie kremem z mascarpone i śmietanki kremówki. Całość posypana owocami, u mnie akurat z borówką (można użyć również

Marta Gotuje
Razowa tarta z jabłkami 224

około 30 minut. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te na plasterki. Dodać cynamon i łyżkę cukru, wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć w pokrytej papierem do pieczenia formie na tartę lub w tortownicy o średnicy około 20 cm. Podziurkować widelcem boki i spód. Na dnie wysypać równomiernie bułkę tartą, a następnie ułożyć plasterki jabłek. Piekarnik nagrzać

wyzwania kuchenne
Limonkowe tartaletki z bezą 128

kształt krążków, trochę większych niż średnica foremek (moje miały średnicę 8 cm). Gotowymi krążkami ciasta dokładnie wylepić natłuszczone foremki, a dna nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić. Przygotować bezę: ubić białka ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie szklista(...)stopni. Tartaletki napełnić 2 łyżkami limonkowego kremu, a na wierzch nałożyć gotową bezę. Można to zrobić łyżką lub rękawem cukierniczym z ozdobną tylką. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, aż beza będzie lekko zarumieniona

wyzwania kuchenne
Panna Cotta 110

Znany, klasyczny włoski deser na bazie śmietanki, który podaje się z owocowym musem - najczęściej truskawkowym. Nie wymaga pieczenia i jest szybki w przygotowaniu :) Składniki: 300 ml śmietany kremówki 30 % 200 ml mleka 3,2 % 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 70 g cukru łyżka żelatyny sos: szklanka truskawek świeżych lub mrożonych

wyzwania kuchenne
Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką 196

puder oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec ok. 15min w temp. 180st. Masa owocowa: 1/2 kg jabłek, 1/2 kg rabarbaru, 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków, czubata łyżka mąki pszennej, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu. Jabłka(...)płatków owsianych, 1/4 szkl. cukru, 60g masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki cynamonu. Masło stopić, wraz z cukrem, płatkami cynamonem przełożyć do blendera i zmiksować. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40-25min w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Drożdżowe z czekoladą i owocami 158

Bardzo lubimy ciasta drożdżowe, jednak po raz pierwszy piekłam je w czekoladowej wersji. muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne, mocno czekoladowe a dzięki owocom soczyste;) Ja użyłam czereśni i resztki truskawek, jakie jeszcze znalazłam w ogródku, ale możecie użyć dowolnych owoców, a nawet dać ich troszkę więcej- około 800g. Podałam z ubitą kremówką... Inspiracja Ciasto: 750g mąki pszennej, 100g masła(...)cukru, 110g mąki pszennej, 2 łyżki kakao.        Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec ok. 50 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Tarta z jagodami 181

Wlać mleko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej formy na tartę, nakłuć widelcem. Przykryć papierem i piec ok. 10min w temp. 180st, zdjąć papier i piec jeszcze ok. 10-15minut. Ostudzić. Nadzienie: 250g serka mascarpone, 330ml śmietanki 30%, 100g białej czekolady, 3 łyżki likieru jajecznego

Z miłości do słodkości
Porzeczkowa fantazja z serem 180

przesiać, dodać cukry, masło, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć i włożyć na 30minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 200st.       Mus porzeczkowy: 1/2 kg czerwonych porzeczek, 250ml soku z czarnej porzeczki  rozrobionego z wodą, 20g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru(...)minut. Dodać skórkę z cytryny oraz kolejno dodawać jajka. Dodać serek oraz sproszkowany budyń. Masę rozsmarować na musie. Resztę porzeczek posiekać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 45min w temp. 190st. Ostudzić, udekorować stopioną czekoladą

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania