owinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz. Następnie wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 27 cm (może być mniejsza, bo ciasto wyszło dość niskie), nakłuć widelcem i piec 10-15 min w temp. 200st. Masa serowa: 750 g twarogu półtłustego, 4 jajka, 200 g cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego, 1/2 kg śliwek węgierek(...)waniliowym, dodać do twarogu, krótko zmiksować. Delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę oraz proszek budyniowy. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie. Polewa: 100g białej czekolady, 150 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Śmietankę zagotować z cukrem pudrem, zdjąć z ognia, dodać
Z miłości do słodkościzaznaczania swojej obecności - zawsze to lepiej pisze się dla kogoś lub z kimś niż w puste internety! W odcinku pierwszym będzie... sernik czekoladowy z malinami! Tak na zakończenie, do pieczenia i biegania po kuchni polecam
sama złodyczczegoś z zupełnie innej bajki - tym razem były to płatki kokosowe. Całość wyszła fantastycznie! Ciasto: dwie szklanki mąki pół szklanki cukru (niekoniecznie) 100 gram masła pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do środka: 6-7 dużych śliwek pół szklanki płatków/wiórków kokosowych szklanka kwaśnej śmietany 3/4 szklanki cukru łyżka mąki Zaczynamy od przygotowania ciasta
sama złodyczaromatu migdałowego i znowu mieszamy - równie dobrze nada się tutaj mikser, o ile ktoś akurat nie wyrwał od swojego kabla i posiada sprawny. [*] Wylewamy na posmarowaną masłem blachę i pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut. Jak wynika ze zdjęcia poniżej w piekarniku może pojawić się obcy, który przejmie jakąś część ciasta. Uspakajam - po wystudzeniu wszystko(...)wraca do należytego porządku :) Kiedy nasze ciasto się piecze, możemy się zabrać za przygotowanie karmelu, co wcale nie jest aż tak skomplikowane, jak się wydaje. Cukier wysypujemy równo na dno w miarę wysokiego garnka, włączamy średni ogień i zostawiamy w spokoju, znaczy się nie mieszamy, nie przesypujemy, nie gmeramy. Po kilku minutach kryształki powinny
sama złodyczżurawinę, wyrabiamy jak ciasto. Powinna wyjść zbita, twarda kula. Albo coś jakby kula. Masę batonikową przekładamy do keksówki lub innego prostokątnego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, co ułatwi nam potem jej wyjęcie. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, żeby masa stwardniała. Kroimy na kawałki według uznania, jemy i lecimy na siłownię robić rzeźbę - po poprzednich
sama złodyczdodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z wanilią pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu 3 łyżki oliwy Krem: pół szklanki kremówki opakowanie mascarpone (250g) opakowanie Toblerone Rozkręcanie bałaganu zaczynamy od przygotowania
sama złodyczżytniej szklanka brązowego cukru pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki mleka jajko 2 duże łyżki startego cynamonu/opakowanie gotowego 2 jabłka 100 g orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, orzechy laskowe rozgniatamy płaską powierzchnią noża na drobniejsze kawałki, nie starając się jakoś specjalnie
sama złodyczwersji. Od siebie dodałam do niej sos z moich ukochanych lekko kwaśnych wrześniowych malin. Deser ma aksamitną konsystencję i waniliowy, delikatny smak. Robi się go bez jajek i bez pieczenia. Polecam! Panna cotta z sosem malinowym na ok. 8 małych kokilek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 4 godz. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 l tłustej śmietany
Chilli Czosnek i Oliwalodówce i ponownie w temp. pokojowej ok 1 - 2 godz.). Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Chleb naciąć i przełożyć na blachę lub kamień do pizzy. Piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 25 - 30 minut. Wystudzić na kratce
Sto kolorów kuchnigotujemy w osolonej wodzie 2 razy tak aby je dokładnie oczyścić - ostudzamy. Ciasto zagniatamy, owijamy folią i na 30 minut wsadzamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tartę, pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 C - ostudzamy. Na patelni smażymy na maśle indyka pokrojonego w kostkę, dodajemy grzyby, tymianek, cebulę, pietruszkę i doprawiamy do smaku - smażymy(...)ściągamy z ognia i w tym czasie w miseczce bełtamy jajko z mlekiem, wlewamy jajko na patelnie , szybkimi ruchami mieszamy i wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze 160 C przez 40 minut. Smacznego
Niezły Młynekjednocześnie poznawać ciekawe przepisy na innych blogach. Podsumowując podaję najpopularniejsze przepisy z tego pierwszego tygodnia,które miały powyżej 100 wyświetleń. Ciasto bananowe Metrowiec makowo- owocowy Ciasto bez pieczenia Tort,który zachwyci Placek amerykański Torcik tiramisu Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie EwyPrzypominam przepisy do ciast, które cieszyły się dużą popularnością: Pyszne ciasto bananowe Ciasto bez pieczenia
W kuchennym oknie EwyUwielbiam, gdy w domu unosi się mieszanka zapachów ciasta drożdżowego, oregano i pieczonych pomidorów. Dlatego domowa pizza dosyć często gości na naszym stole. Ciasto zawsze się udaje, można wykorzystać je zarówno do pizzy na grubym, jak i na cienkim, a dobór reszty składników zależy już tylko i wyłącznie od Waszej fantazji :) Składniki (na 3 średnie pizze): * na ciasto: pół(...)części i rozwałkowałam dosyć cienko. Powstałe okrągłe blaty rozłożyłam na blaszki, wysmarowałam sosem i ułożyłam dodatki - najpierw mozzarellę, potem cebulę, szynkę, paprykę, pieczarki i plastry żółtego sera. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kulinarny PamiętnikWlewamy olejek pomarańczowy. Pod koniec dodajemy obie mąki. Całość przelewamy do miski. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki lub pokrojone brzoskwinie. Pieczemy w prodiżu (z górną grzałką) wysmarowanym masłem i bułką tartą przez 38 minut. Pozostawiamy w prodiżu jeszcze przez 15 minut i dopiero wyciągamy. W piekarniku pieczemy
Moje Kuchenne Rewelacjestopni wkładamy foremkę do lodówki. Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę, aby ciasto po środku nie wybrzuszyło si. Pieczemy w ten sposób przez 15 min z termoobiegiem. Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut, aż ciasto się zrumieni. Studzimy ciasto
Moje Kuchenne Rewelacje