pieczenie - 19054 przepisów (strona:752/1271)

Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 222

wałkujemy dosyć cienko ciasto, wykrawamy z niego okrągłe krążki. Na każdym krążku układamy po 2 łyżeczki farszu, zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Każdy pieróg układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pierogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem i delikatnie posypujemy kminkiem. Blachę z pierogami wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. I czekamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) 10853

Czekoladę lub kuweturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i zanurzamy w niej kulki najlepiej nabijając je na wykałaczki. Czekoladowe kulki pozostawiamy do schłodzenia, najlepiej na papierze do pieczenia. Pralinki możemy trzymając w lodówce do 3 tygodni jeśli wytrzymamy z naszym apetytem.   The post Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jogurtowiec z galaretkami 2585

śmietanką i cukrem, dodajemy napęczniałą żelatynę, podgrzewamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści, mieszamy cały czas trzepaczką, aby nie było grudek. Studzimy. Galaretki kroimy w kostkę. Podłużną formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Chłodną, lekko tężejącą masę mleczną mieszamy z jogurtem również za pomocą trzepaczki, masa stanie się wtedy gładka,wlewamy 1/3 masy do formy wrzucamy kawałki kolorowych galaretek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka guziki 128

dziurki kolorowej nitki, albo dla lepszego efektu nitką zrobioną z plastycznego, kolorowego cienko zrolowanego lukru. A gdy zapakujemy ciasteczka w celofan- satysfakcja obdarowanego będzie gwarantowana :)Takie ciasteczkowe guziki będą piec uczestnicy warsztatów w ramach Akademii Smaku, które poprowadzę, nazwa „Super babki i fajne ciacha” chyba mówi sama za siebie czego można się będzie spodziewać. Polecam również ciasteczka(...)środku ciasteczka (ja za pomocą wieczka od tabletek musujących) wyciskamy okrągłe obwódki guzików. Trzeba jednak uważać, żeby nie przeciąć ciasteczek. Słomką robimy zaś po 4 otwory w każdym ciasteczku. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C przez ok. 10-15 min aż zrobią się złote. Studzimy ciasteczka na kratce. The post Ciasteczka guziki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gniazdka pomarańczowe 171

będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek. Studzimy. Do przestudzonego ciasto dodajemy pojedynczo jajka, oraz łyżkę nalewki cały czas miksując Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, które smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Na każdy kwadrat papieru wyciskamy kółka z ciasta o średnicy ok. 6 cm najlepiej z karbowaną końcówką. Olej rozgrzewamy w rondelku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Churros pomarańczowe 257

jajka, za każdym razem miksując dokładnie. Ciasto powinno być gęste, a jednocześnie gładkie i błyszczące Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki przekładamy ciasto. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, które smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Na każdy kwadrat papieru wyciskamy po 6-7 pasów o długości ok. 10 cm. Olej rozgrzewamy w rondelku. Wkładamy churros partiami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marshmallowa pianka z polewą czekoladową i posypką 242

kolrowa posypka 100 ml mleka zagotowujemy, wrzucamy pianki Marshmallow Party i za pomocą trzepaczki, ubijamy aż się rozpuszczą, nie gotujemy. Masę piankową przekładamy do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzimy masę w lodówce, następnie kroimy w miarę równą kostkę, lekko kostki rozkładamy i w miarę równo polewamy pianki polewą czekoladową. Polewę czekoladową przygotowujemy z rozpuszczonej margaryny z dodatkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe nalewki: Miętówka - nalewka z mięty 4503

Wspominałam już o urodzaju na miętę?;). Poza wykorzystywaniem jej w miętowych sernikach , galaretkach , pieczeniem na chrupko liści w bezowej skorupce , wykorzystywaniu jej do napojów orzeźwiających, przetestowałam ją również w wersji tzw. wyskokowej;) Recepturę znalazłam w kolorowej kuchni Agi , tym razem obyło się bez własnych modyfikacji. Składniki: liście z ok. 10 łodyg mięty 0,5 litra spirytusu 0,75 litra

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 494

mojego jadłospisu to co jeść? Spokojnie! Jest jeszcze cała masa produktów dozwolonych :)  Przykładowo sól wymieniłem na inne przyprawy (np. cynamon, czosnek). Smażenie zastąpiłem duszeniem, "smażeniem" na wodzie, pieczeniem w piekarniku, gotowaniem na parze itp. Powiem szczerze, że nie ma żadnej różnicy, a nawet bardziej - wszystko jest smaczniejsze a przede wszystkim lżejsze.Słodycze zastąpiłem owocami np. truskawkami, jabłkami

All My Fit Life
Łosoś z kozim serem z piekarnika 226

filetów układamy po 3 plastry koziego sera.  W szklance mieszamy sok z połowy cytryny z oliwą i ziołami prowansalskimi i zalewamy nim łososia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i dowolnymi warzywami ugotowanymi na parze. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Appelflap 279

napoju. Oboje mieliśmy ochotę na szarlotkę z kulką lodów śmietankowych i bitą śmietaną (wręcz narodowy deser Holendrów), lecz jak na złość akurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków.  Appelflap to trójkątne ciasteczko z ciasta francuskiego, wypełnione mieszaniną jabłek, rodzynek, cukru i cynamonu. Gdy tak jedliśmy te nasze ciasteczka, Maciek(...)kawałki ciasta francuskiego, po czym zlepiamy ze sobą końce ciasta tworząc trójkąty. Wierzch ciasta lekko zwilżamy wodą (można też posmarować rozkłóconym jajkiem) i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż się appelflap'y pięknie zrumienią. Podajemy z gałką lodów śmietankowych. Smacznego!!! P.S. Gdy spytałam Maćka o werdykt, powiedział: "No dokładnie takie jak w tej restauracji

W mojej holenderskiej kuchni
Tosty z papryką i serem żółtym 233

czerownej papryki - szczypiorek z cebulki dymki - suszona bazylia, sproszkowany czosnek - pomidorek, ogórek (jako dodatek) Sprawa jest niezwykle prosta. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Na blasze (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) układamy kromki chleba. Paprykę kroimy w krążki i układamy po 2-3 na każdej kanapce.  Na papryce kładziemy ser, posypujemy go bazylią, czosnkiem i wstawiamy do piekarnika

W mojej holenderskiej kuchni
Bułeczki belgijskie 162

przepisów do opublikowania cała masa...a teraz zapraszam na wędrówkę  z Formułą 1 i  Darią  .. tym razem na Grand Prix Belgii. Bułeczki przed chwilą pieczone...Ponoć belgijskie...a czy takie są to ja nie wiem, ale wiem jedno, ze są smaczne.. 500 g mąki pszennej 1 ,5 łyżeczki soli 1 opakowanie suszonych drożdży 180ml(...)się przy tym, aby ciasto nie pękło ) [ ja nacięłam ostrym nożem] i odstawić na kolejne 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki z wierzchu lekko spryskać wodą (można pominąć).Piec przez około 20 -30 minut(w zależności od wielkości) w 180*C. Studzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
PIERNICZKI BRUKOWCE 376

ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady lub powidła, zalepiamy, formujemy kuleczkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układamy w 0,5 - 1 cm odległościach od siebie, żeby rosnąc przytuliły się tworząc jakby kształt kostki brukowej. Lukier: Kawę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy, następnie dosypujemy cukier puder

RAROSSA
CIASTKA PONCZOWE 222

obowiązkowo z dodatkiem alkoholu  J .  Pomimo ukrytych w nich % kojarzą mi się ze szkołą podstawową za sprawą cukierni znajdującej się obok niej. Cukiernia kusiła zapachem świeżo pieczonych ciast, nie sposób było obok niej przejść obojętnienie, przy okazji nie wstępując na małe ciasteczko. Moim ulubionym były dwa rodzaje ciastek ptysie z mega wielką ilością najsmaczniejszej na świcie J bitej(...)ciasto wyrosło – powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu przebić ciasto pięścią. Nakładać  do połowy wysokości foremki. Przykryć ściereczka i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 °C Przygotować syrop: W rondlu zagotować wodę z cukrem, aromatem oraz alkoholem gotować aż cukier zupełnie się rozpuści.  Ciastka zanurzać 20 sekund

RAROSSA