pieczenie - 19054 przepisów (strona:747/1271)

Szarlotka z mango w bezie. 176

słoik musu jabłkowego Wykonanie. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać masło, posiekać i dodać 1/2 szklanki cukru. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30min. Dno tortownicy wyłożyć ciastem, nakłuć. Piec w temp.180 stop. 20 min. Na upieczone ciasto wyłożyć mus jabłkową. Z 3 białek ubić pianę, dodać sok cytrynowy i 150 g cukru i dalej ubijać do rozpuszczenia się cukru(...)Owoc mango pokroić w kostkę i dodać do ubitej piany. Pianę z mango nałożyć na jabłka. Piec do zarumienienia się bezy w temp.150 stop

Kulinarny karnet Christophera
"Vol-au-vent" z ziemniaków i pieczarek 256

smażenia Wykonanie. Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Lekko schłodzić, ubić na puree, dodać natkę pietruszki i żółtko, dobrze wymieszać, nałożyć do rękawa. Na papierze do pieczenia narysować kółka, papier odwrócić, kółka będą widoczne. Lekko natłuścić papier  i wyciskać spiralnie ziemniaki po zaznaczonych liniach. Pieczarki pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle

Kulinarny karnet Christophera
Flądra w gniazdku 171

oleju i położyć  na spód w formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru  do pieczenia. Cukinię i marchew pokroić w plastry, cukinię posolić, posypać tymiankiem i krótko grillować z obu stron na patelni grillowej. Marchew blanszować we wrzącej, osolonej wodzie 2 minuty, odcedzić, wysuszyć

Kulinarny karnet Christophera
21 przepisów na kolację, na ciepło! 23394

oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta

Moja smaczna kuchnia
Kiełbasa z cebulą i sosem 194

Salsa Mexicana Develey smalec Naczynie zaroodporne wysmarowac smalcem, ulozyc kielbase.Cebule obrac i pokroic w polplaserki.Wymieszac z sosem salsa i wylozyc na kielbase.Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.Podczas pieczenia nakluwac kielbase, aby usunac nadmiar wody i tluszczu

Moje domowe kucharzenie
Francuski chleb z automatu 216

łyżka cukru 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant 2 łyżki ziół prowansalskich W formie automatu umieścić składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, przesiana mąka, suszone drożdże. Nastawić 2 program pieczenia, wybrać wagę chleba 700 g i średni kolor zarumienienia. W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie pozostałych składników, dosypać zioła prowansalskie

Moje domowe kucharzenie
Babeczki z tuńczykiem 233

Babeczki z tuńczykiem Przepis : Skład: puszka tuńczyka z sosie własnym 2 paluszki Surimi 50 ml mleko 0.5% 1 jajko łyżeczka proszku pieczenia sól, pieprz Przepis : Przekładamy tuńczyka do miski wraz z zalewą, wbijając całe jajko dodajemy mleko. Wszystko razem miksujemy na gładką masę Kroimy surimi w kostkę Do masy dodajemy surimi doprawiamy sola i pieprzem według

Sylwetka Od Kuchni
POPCORN 215

małą ilością oleju na dnie. Jest smaczniejszy niż z maszynki. Jednak spędzając wakacje pod namiotem często robiliśmy popcorn na grillu. Wystarczą dobre tacki do grillowania lub folia do pieczenia. W ten sam sposób robimy popcorn w piekarniku. Składniki: opakowanie popcornu sól olej, ewentualnie masło Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
Łosoś koperkowo-czosnkowy i kilka słów o gotowaniu na parze 172

Znudziło Ci się już przygotowywanie posiłków tradycyjnymi metodami? Przejadłeś się już smażonymi i pieczonymi potrawami? Chciałbyś spróbować czegoś innego? Spróbuj gotowania na parze! Kilka dni temu przypomniałam sobie, że jestem posiadaczką tak wspaniałego urządzenia jak parowar. Z pozoru nie ma w nim nic szczególnie interesującego, no bo w sumie co może być nadzwyczajnego w gotowaniu na parze? Jeśli jesteś tego(...)parze możemy ugotować praktycznie wszystko od mięsa, ryb, przez owoce i warzywa, aż po desery. Ryby i mięsa gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych, poza tym para wodna doskonale wydobywa ich naturalny smak i aromat.Należy więc pamiętać, aby zminimalizować przyprawy do minimum, a w szczególności sól(para wydobywa sód). Do gotowania na parze

peanutbuttermonster
Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 156

pęcznieje sprawiając, że ciasto staje się „gumowate” i elastyczne. Dzięki temu zatrzymuje wewnątrz ciasta pęchęrzyki gazu - dwutlenku węgla wytwarzanego  przez drożdże lub powstającego z sody / proszku do pieczenia.   Zapewnia to doskonałe rośnięcie, odpowiednią wilgotność, pulchność i sprężystość ciasta pszennego.  Gluten sprawdza się w tej roli tak dobrze, że obecnie większość supermarketowego pieczywa zawiera jego duży

głodny alergik
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 182

Ostatnio piekłam różne bułeczki i pizze, teraz dla odmiany zamarzył mi się tradycyjny razowy chleb. Skorzystałam z mieszanki mąki wieloziarnistej, wzbogacając recepturę o dodatek karobu, którego zapach uwielbiam  i poppingu z amarantusa.  "Zdrowy ciemny chlebek", jak nazywają go moje dzieci, udał się wyjątkowo dobrze - jest lekki, miękki i smakuje znakomicie, a przy tym długo zachowuje  świeżość(...)sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni.  Zapraszam do zakładki  "Porady i triki" , gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków. Piec około 40-45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce

głodny alergik
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek) 228

Danie na zamówienie z okazji Dnia Taty - pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem pieczarek i warzyw. Lepiej wykonać ją z już ugotowanych składników bo podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;) Składniki: ziemniaki 1 kg kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki  300 g cebula 3 szt oliwki  150 g brokuły, kalafior

głodny alergik
Chleb Pszenno-Żytni na Zakwasie z Siemieniem Lnianym 145

wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Odstawiamy do wyrastania. Ciasto powinno zrównać się z keksówką. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnia, spryskujemy wierzch chlebków wodą i pieczemy około 60 minut. Ciasto zdecydowanie podrośnie i zarumieni się. Jeśli nie chcecie zbyt wyrośniętego chlebka po upieczeniu, należy włożyć go do zimnego piekarnika i dopiero wtedy nastawiać temperaturę. Piec również około

Made By Mom And Son
Sernik kokosowy 205

Sernik pieczony z likierem kokosowym na ciasteczkowym spodzie. Delikatny, puszysty i bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu   polecam :) Składniki : Na spód: Opakowanie herbatników 50g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu  3/4 szkl. cukru do wypieków pół szklanki oleju 2 szkl. mleka 4 żółtka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 5 łyż. likieru kokosowego Przygotowanie: Ciasteczka rozdrobnić(...)lodówki. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Wszystkie składniki do masy serowej , umieścić w misce i wymieszać. Nie mieszać (miksować) zbyt długo. Masę wylać na spód .  Piec przez 60 min w temperaturze 170 stopni

Wypieki Uli
Słodkie rogaliki z dodatkiem ziemniaków 188

łyżeczkę nadzienia ( najlepiej twardą marmoladę) i zwinąć ku węższej części.Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem.Delikatnie przykryć ściereczką i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na 35 minut.Przed pieczeniem wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.Piec w 180*C przez około 18 minut

Moje domowe kucharzenie