Uwielbiam drożdżowe racuszki. A te są wyjątkowo puszyste i podczas pieczenia rosną jak ... na drożdżach! ;-) Niestety chcąc uwieńczyć na zdjęciu "ich urodę" - złośliwość rzeczy martwych wzięła górę :-( Po zrobieniu 1 zdjęcia okazało się, że wyczerpały się baterie w aparacie, a jedyne zdjęcie jakie zrobiłam - jest poruszone. Następnym razem wymienię je na "lepszy model
Walijskie Pichcenieśmietanowiec to takie ciasto typu: nie chce mi się piec a goście po południu :)) Potrzeba do niego raptem kilka podstawowych ( i tanich) składników, tak więc robiąc takie ciacho nasz budżet domowy nie zostanie nadszarpnięty :)) Poza tym - kolejny jego plus to prostota, którą ja osobiście bardzo cenię w kuchni, zwłaszcza ... jak się pracuje zawodowo i notorycznie brak czasu
Walijskie Pichceniewięcej listkowych warstw będą miały nasze ciastka. Za każdym razem lekko wgniatamy cukier wałkiem do ciasta. Następnie przycinamy 2 cm prostokąty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odległości między ciastkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 20 minut
Walijskie PichcenieNastawiamy piekarnik na 170 ‘C. 2. Orzechy*, płatki, cynamon i miód mieszamy drewnianą łyżką. 3. Wkładamy na papier do pieczenia i pierzemy przez ok. 20-25 min. Co jakiś czas mieszajcie, aby wszystko ładnie się zrumieniło. To wyeliminuje też ewentualność przypalenia się orzechów ;) 4. Wyciągamy granolę do ostygnięcia
Kitchens Alphabetmiodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny rozmaryn, pieprz ziołowy, curry Kurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę. Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju
Czerwona Porzeczkasodę i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy twaróg z jajem, łyżką jogurtu naturalnego, łyżką stewii oraz aromatem waniliowym. Do formy (o długości 30 cm, keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy 2/3 ciasta, następnie nakłądamy masę twarogową i wlewamy resztę ciasta. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni a 35-40 minut. Po tym czasie studzimy
Mango Papajawłaśnie ;) Smażę pankejki. O, przepraszam! Svelery. Bo to w końcu norweskie drugie śniadanie. 2 szklanki mąki 400ml jogurtu waniliowego 2 jajka 5 łyżeczek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka kardamonu Wszystkie składniki umieściłam w misce. Zmiksowałam. Na koniec dodałam płynne masło. Miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiłam na 30 min. Następnie usmażyłam
bastalenamną od paru dni. Chrupiąca, ziołowa, polana oliwą z oliwek. Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu, a smak sprawia, że trafia do Waszego stałego, włoskiego menu! Dobrze, to Wy pieczcie swoje focaccie, a ja zmykam do kuchni, bo moja już gotowa! Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej plus do posypania blatu 7 g suszonych drożdży szklanka ciepłej wody(...)silikonowego pędzelka oliwą, układamy ciasto, przykrywamy materiałowym ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy morską solą ziołową i pieczemy przez 20-25 minut w temp. 200-220 st. Ostudzone świetnie smakuje z ulubioną oliwą z oliwek
Moja smaczna kuchnianowych recept. I tak oto przepis mojej mamy został zmieniony na znalezione w internecie ciasto, które (naprawdę !) nie klei się do stolnicy, ani do niewysypanej mąką blachy do pieczenia ;) Z podanego ciasta wyszło mi 30 pierogów ! Dzisiaj zapraszam na... Ruskie ! Składniki : Ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 0,5 szklanki ciepłej
Kitchens Alphabetwyciskałam sobie takie coś w stylu kółek. Na środku każdego ciastka wykładałam po odrobinie czekośliwki, można użyć marmolady, lub ........ no właśnie. Nie będę podpowiadać, dodatek według własnej fantazji :) Ciastka pieką się błyskawicznie, bo w piekarniku nagrzanym do 180 stopni piekłam przez około 12 minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujełyżki miodu łyżka oleju Wszystkie składniki prażymy w rondelku przez kilka minut często mieszając. Ziarenka mają nabrać złotego koloru a cukier karmelizuje się i zlepia sezam. Na papierze do pieczenia szybko rozsmarowujemy masę sezamową. Jak stygnie robi się twarda. Nożem delikatnie dzielimy na ciastka i zapiekamy w piekarniku
prawdziwe jedzeniejuż stare przysłowie "Na świętego Marcina dobra gęsina". A XIX-wieczny polski etnograf Oskar Kolberg pisał: “Zamożna gospodyni w jesieni, w dzień św. Marcina, zabija gęś i piecze w piecu, a gospodarz, obdzieliwszy swoją czeladkę cząstkami z tej gęsi, sam sobie zostawia piersi, ostrożnie mięso objada, oczyszcza kość piersiową, a jeżeli jest biała, rokuje zimę suchą i stałą
Bernika - moj kulinarny pamietnikZwijamy ostrożnie i ścisło w "rurkę", którą owijamy dokładnie plastrami szynki długo dojrzewającej. Roladki spinamy używając wykałaczek lub białej nitki i układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 40 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Przed podaniem kroimy w plastry. Jemy
Taste Of My Daymini kotleciki, robione podobnie jak tradycyjne kotlety mielone. W tej wersji są bardziej miękkie i delikatne. Podałam je z pysznym dżemem z borówki i pieczonymi ziemniaczkami Post Klopsiki szwedzkie z pieczonymi ziemniaczkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeblendera robimy z tego mus. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody ( 3 szklanki) i odstawiamy do wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno formy wykładamy herbatnikami. W garnku umieszczamy mleko z cukrami i masłem. Należy to zagotować. Do gorącego dodajemy szklankę kaszy manny i znów zagotować i tak około
Malinowe Pocałunki