pieczenie - 19054 przepisów (strona:748/1271)

Racuchy z jabłkami 331

pomocny, ale są to wspaniałe chwile wspólnie spędzonego czasu, które niezwykle cenie :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2-3 osoby Składniki: Szklanka mąki Szklanka mleka Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka cukru waniliowego 3-4 jabłka Olej do smażenia Cukier puder do posypania racuchów Suche składniki wraz z mlekiem mieszamy przy pomocy miksera. Powstaje nam masa, która konsystencją powinna

Kolizje Smaków
Roladki z kurczaka 267

typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka kęsów. Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku

Kolizje Smaków
Kopiec kreta 188

sztuki) 330ml śmietany kremówki 70g masła 170g serka mascarpone 5 bananów 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Małą formę do tortów wykładamy papierem do pieczenia. Około 300g ciasteczek rozgniatamy wraz z masłem. Powstaje nam lepka, plastyczna masa. Wówczas rozprowadzamy ją w tortownicy mocno dociskając i pozostawiając nieco wyższe brzegi. Ciasto umieszczamy w zamrażalniku. W czasie kiedy

Kolizje Smaków
Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem 460

tego przepyszny szpinak i chrupiący kurczak, a wszystko zanurzone w przepysznej serowo-jajecznej masie. Czegoż chcieć więcej? : ) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 50 minut (  w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 300g szpinaku mrożonego 200g makaronu 100g żółtego sera 100g sera pleśniowego 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku

Kolizje Smaków
Domowe Bounty 234

jeśli będziemy mocno ściskać to damy rade. Następnie odstawiamy kuleczki na godzinę do lodówki. Następnie topimy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali i zanurzamy kuleczki. Wyciągamy na papier do pieczenia i ponownie odstawiamy do lodówki. Czekamy aż czekolada zastygnie (jakieś pół godzinki) i możemy zajadać! Smacznego

Kolizje Smaków
Racuchy z bananami 191

Szklanka mleka ·                      Łyżeczka proszku do pieczenia ·                      Łyżeczka cukru waniliowego

Kolizje Smaków
Bounty - sernik na zimno 2028

mieszamy. Do podgrzanej żelatyny dodajemy po łyżce masy kokosowej, ciągle mieszając. Po 3,4 łyżkach wlewamy żelatynę do masy kokosowej i mieszamy. Małą formę do tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę kokosową. Potrząsamy by się równo rozprowadziła. Sernik umieszczamy na 30 minut w zamrażalniku, a potem przekładamy do lodówki. Możemy od razu umieścić w lodówce, ale wówczas będzie

Kolizje Smaków
Pizza ze szparagami i mozzarellą 164

wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy szparagi. Rozsypujemy parówkę oraz rozkładamy plastry mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na około 15 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy na pizzę kilka listków bazylii

Kolizje Smaków
Ciastka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i truskawkami 238

blacie zawijaniem do góry i wałkujemy w okrągły plaster. Formę do muffinek smarujemy masłem przy pomocy pędzelka. W każdym otworze umieszczamy plasterek ciasta i obciążamy np. grochem czy fasolą*. Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do zarumienienia brzegów. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy całość z piekarnika, a ciastka z foremki. Jeśli

Kolizje Smaków
Ciasto z truskawkami na ciemnym biszkopcie. 248

miksując, aż do powstania lśniącej piany. Następnie ciągle miksując dodajemy żółtka. Później przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i dodajemy kakao mieszając ręcznie by powstająca masa była bardziej puszysta. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i nakładamy powstałą masę. Wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ochłodzenia. Żelatynę odmierzamy do kubka i dolewamy wody

Kolizje Smaków
Sernik na zimno na jogurcie naturalnym z borówkami 221

czekolady Kilka listków mięty Borówki Ciasteczka kruszymy i umieszczamy wraz z miękkim masłem w wysokim pojemniki. Całość blenderujemy na jednolitą masę. Formę do ciasta wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na to wykładamy ciasteczkową masę starając się ją w miarę równo rozsmarować. Blachę odkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę

Kolizje Smaków
Cukier waniliowy 202

Często pieczecie przy użyciu cukru wanilinowego? No, właśnie. My też tak robiłyśmy, a znacznie lepszy do wypieków jest przecież cukier z  prawdziwą wanilią. Niestety jego cena powala na kolana. Około 10g kosztuje, aż 3,50 zł. Łatwo policzyć, że 100g to cena 35zł, a pól kilograma 175 złoty.  Co zrobić by mieć taki cukier, a nie przepłacić? Odpowiedź(...)tego satysfakcja, że to nasz własny, domowy :) Mało tego… idealnie nadaje się też na prezent. Komponujemy paczuszkę cukru waniliowego z ekstraktem waniliowym , powidłami czekoladowymi , dżemem , do tego pieczemy mini gniazdka i niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju podarunek jest gotowy. Czas przygotowania: 5 minut + 2 tygodnie oczekiwania Składniki: 0,5kg cukru lub drobnego cukru do wypieków 2 laski wanilii W czystym

Kolizje Smaków
Krem z dyni i pomidorów z dodatkiem gorgonzoli 139

Składniki; 700 g dyni 4 pomidory 350 ml bulionu sól  pieprz 100 g sera gorgonzola Dynię i pomidory układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po tym czasie dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy wraz z pomidorami do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Doprawiamy

Mango Papaja
Torcik truflowy z płatkami z migdałów i sosem malinowym 284

wódki) 300g herbatników 150g masła 500g malin świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki wody 0,5 szklanki płatków z migdałów 1 cytryna Spód: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy na piasek.  Masło rozpuszczamy, lekko przestudzone dodajemy do herbatników razem z otartą skórką z jednej cytryny.  Mieszamy i wykładamy do formy. Mocno ugniatamy

kuchnia do kwadratu
Tarta z malinami i borówkami 257

mąką, wykładamy na formę wysmarowaną margaryną/masłem, uzupełniamy ewentualne niedobory ciasta palcami.  Ciasto w formie nakłuwamy delikatnie widelcem, zakrywamy folią aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 20 minut, na złoty kolor.  Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę śmietankową: 200g zimnego serka

kuchnia do kwadratu