pieczenie - 19054 przepisów (strona:765/1271)

Bounty - sernik na zimno 2002

mieszamy. Do podgrzanej żelatyny dodajemy po łyżce masy kokosowej, ciągle mieszając. Po 3,4 łyżkach wlewamy żelatynę do masy kokosowej i mieszamy. Małą formę do tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę kokosową. Potrząsamy by się równo rozprowadziła. Sernik umieszczamy na 30 minut w zamrażalniku, a potem przekładamy do lodówki. Możemy od razu umieścić w lodówce, ale wówczas będzie

Kolizje Smaków
Pizza ze szparagami i mozzarellą 135

wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy szparagi. Rozsypujemy parówkę oraz rozkładamy plastry mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na około 15 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy na pizzę kilka listków bazylii

Kolizje Smaków
Ciastka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i truskawkami 202

blacie zawijaniem do góry i wałkujemy w okrągły plaster. Formę do muffinek smarujemy masłem przy pomocy pędzelka. W każdym otworze umieszczamy plasterek ciasta i obciążamy np. grochem czy fasolą*. Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do zarumienienia brzegów. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy całość z piekarnika, a ciastka z foremki. Jeśli

Kolizje Smaków
Ciasto z truskawkami na ciemnym biszkopcie. 212

miksując, aż do powstania lśniącej piany. Następnie ciągle miksując dodajemy żółtka. Później przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i dodajemy kakao mieszając ręcznie by powstająca masa była bardziej puszysta. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i nakładamy powstałą masę. Wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ochłodzenia. Żelatynę odmierzamy do kubka i dolewamy wody

Kolizje Smaków
Sernik na zimno na jogurcie naturalnym z borówkami 195

czekolady Kilka listków mięty Borówki Ciasteczka kruszymy i umieszczamy wraz z miękkim masłem w wysokim pojemniki. Całość blenderujemy na jednolitą masę. Formę do ciasta wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na to wykładamy ciasteczkową masę starając się ją w miarę równo rozsmarować. Blachę odkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę

Kolizje Smaków
Cukier waniliowy 174

Często pieczecie przy użyciu cukru wanilinowego? No, właśnie. My też tak robiłyśmy, a znacznie lepszy do wypieków jest przecież cukier z  prawdziwą wanilią. Niestety jego cena powala na kolana. Około 10g kosztuje, aż 3,50 zł. Łatwo policzyć, że 100g to cena 35zł, a pól kilograma 175 złoty.  Co zrobić by mieć taki cukier, a nie przepłacić? Odpowiedź(...)tego satysfakcja, że to nasz własny, domowy :) Mało tego… idealnie nadaje się też na prezent. Komponujemy paczuszkę cukru waniliowego z ekstraktem waniliowym , powidłami czekoladowymi , dżemem , do tego pieczemy mini gniazdka i niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju podarunek jest gotowy. Czas przygotowania: 5 minut + 2 tygodnie oczekiwania Składniki: 0,5kg cukru lub drobnego cukru do wypieków 2 laski wanilii W czystym

Kolizje Smaków
Krem z dyni i pomidorów z dodatkiem gorgonzoli 109

Składniki; 700 g dyni 4 pomidory 350 ml bulionu sól  pieprz 100 g sera gorgonzola Dynię i pomidory układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po tym czasie dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy wraz z pomidorami do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Doprawiamy

Mango Papaja
Torcik truflowy z płatkami z migdałów i sosem malinowym 253

wódki) 300g herbatników 150g masła 500g malin świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki wody 0,5 szklanki płatków z migdałów 1 cytryna Spód: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy na piasek.  Masło rozpuszczamy, lekko przestudzone dodajemy do herbatników razem z otartą skórką z jednej cytryny.  Mieszamy i wykładamy do formy. Mocno ugniatamy

kuchnia do kwadratu
Tarta z malinami i borówkami 227

mąką, wykładamy na formę wysmarowaną margaryną/masłem, uzupełniamy ewentualne niedobory ciasta palcami.  Ciasto w formie nakłuwamy delikatnie widelcem, zakrywamy folią aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 20 minut, na złoty kolor.  Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę śmietankową: 200g zimnego serka

kuchnia do kwadratu
Fotorelacja z I Targów Książki Kulinarnej w Warszawie, 19-21.07.13 98

możemy też zapytać w bookoff, czy jej dla nas nie sprowadzą. W ofercie księgarni można było znaleźć szeroki wachlarz tytułów, od kuchni wegetariańskiej, przez kuchnie narodowe, na pieczeniu chleba i deserach kończąc. Ja upodobałam sobie wiele pięknie wydanych tytułów dotyczących kuchni śródziemnomorskiej, ale ze względu na chwilowy brak funduszy, musiałam ograniczyć się do jednej książki, która zmieści się

Chilli Czosnek i Oliwa
Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi 198

przypraw i właśnie orzechów włoskich. Jak już wspomniałam, zapach grillowanych bakłażanów jest niesamowity, taki dymny , podoba mi się też ich wygląd. Takie bakłażany są o niebo fajniejsze od tych pieczonych (jak np. do ajwaru ). Swoje bakłażany grillowałam po prostu na suchej patelni grillowej na średnim ogniu , odwracając je od czasu do czasu ( zajęło to ok. 20 minut ). Alternatywnie można bakłażany(...)grubo posiekanych ( dla mnie - więcej znaczy smaczniej ) 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego do podania: ciepłe placki pita gotową pastę można również posypać pokruszonym serem feta Przygotowanie: Bakłażany grillujemy lub pieczemy wybraną przez nas techniką ( szczegóły w poście ). Ja grillowałam bakłażany przez 20 minut na suchej patelni grillowej. Gotowe bakłażany są w środku bardzo miękkie, a na zewnątrz mocno przypieczone. Bakłażany

Chilli Czosnek i Oliwa
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 308

Uwagi: Do parmigiany najlepsza jest mozzarella do pizzy. Ja takiej nie mogłam dostać, dlatego wykorzystałam mozzarellę w kulce, co jednak nie jest najlepszym wyborem, gdyż ser w czasie pieczenia oddaje płyn i rozwadnia zapiekankę. Inne włoskie sery mogące zastąpić mozzarellę to ricotta salata lub fontina. Najprościej jest użyć dowolnego żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach. Bibliografia: Wiki

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 337

innych kruchych ciasteczek spory dodatek żółtek . Żółtka mamy w ciasteczkach, żółtkiem smarujemy również ich wierzch, dzięki czemu po upieczeniu powstaje  żółta, błyszcząca glazura. Sablé bardzo szybko się piecze , więc zachęcam Was, abyście upiekli je nie tylko w Święta, bo przecież nie tylko wtedy powinniśmy siebie rozpieszczać :) Takie kruche ciasteczka to doskonałe uzupełnienie popołudniowej herbaty. P.s. Która stylizacja ciasteczek bardziej(...)wypróbowaniem wszystkich moich foremek:) Pozostałe żółtko rozmieszaj z łyżką wody i posmaruj wierzch ciasteczek. Odstaw je, aby wyschły, a następnie posmaruj żółtkiem jeszcze raz. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 12-15 minut. Następnie odstaw je na 5 minut, zanim przełożysz je na kratkę lub talerz, gdyż jeszcze stwardnieją. Smacznego

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z papryki i koziego sera - do wina na jeden gryz 217

dodaj paski papryki i smaż je pod przykryciem ok. 10 minut, aż staną się prawie miękkie. Skórka powinna się w tym czasie przypalić, podobnie jak to się dzieje przy pieczeniu. Gotowe papryki odstaw na patelni, aby przestygły, następnie zdejmij z nich skórkę. Nie wylewaj płynu z patelni - może się dalej przydać. Alternatywnie możesz papryki upiec, metodą opisaną przy ajwarze

Chilli Czosnek i Oliwa
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 353

grubsza podobne do naszych pierogów, przygotowuje się je jednak z innego rodzaju ciasta. Ciasto chlebowe lub proste ciasto z mąki, wody i tłuszczu nadziewa się, a następnie smaży lub piecze , uzyskując chrupiący pieróg kryjący soczyste wnętrze (empanada to liczba pojedyncza od empanadas). Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa " empanar " oznaczającego "zawijać, lub otaczać chlebem". Empanadas stanowią popularne danie w Argentynie(...)empanada gallega (empanada galega po galicyjsku), czyli duże ciasto chlebowe z wytrawnym nadzieniem, np. z tuńczyka, cebuli, papryki, pomidorów, jajka ugotowanego na twardo i papryki pimenton. Empanadę de gallega piecze się w patelni do paelli lub na blasze do pizzy, a następnie kroi w trójkąty. Tutaj możecie zobaczyć przykładowy przepis na empanada gallega .  A wracając do odmian empanadas występujących

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania