pieczenie - 19054 przepisów (strona:772/1271)

Gratin... Gratin... I feel you 180

pozostawiłam w nim dobrą godzinę.  Mnie się ciut spiekło, jak zawsze z resztą. Ale w niczym nie ujmowało to smakowi zapiekanki.  Oczywiście zawsze można w trakcie pieczenia przykryć folią

bastalena
"Powiedział mi Bastek... 143

ciastusiowych", więc pączki tylko po to, by podtrzymać tradycję.  Pączusie na jeden kęs 1 jogurt waniliowy (200ml) 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli olej do smażenia w rondelku cukier puder (do oprószenia) dżem (opcjonalnie, do maczania) Jogurt połączyłam z jajkami, delikatnie roztrzepałam trzepaczką. Następnie

bastalena
Breakfast with You #9 Śniadanie z jajem 163

kromki chleba (ja miałam ze słonecznikiem) 2 jajka odrobina masła pieprz W kromkach wydrążyłam otwory. Pozostałą część chleba posmarowałam delikatnie masłem. Kromki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W otwory delikatnie wbiłam jajka (niestety część się rozlała). Całość zapiekłam w 180st. (czas dowolny, zależy jakiej konsystencji żółtko lubicie).  Gotowe jajka posypałam pieprzem i podałam z pesto

bastalena
Z dalekich wypraw #3 Szaro- Burek 166

albo podlewać oliwą). Gotowe ciasto posmarowałam tłuszczem i nałożyłam farsz (fetę połączoną z jajkiem). Oba końce ciasta zwinęłam do środka, a następnie po długości w ślimaka.  Naczynie do pieczenia wysmarowałam masłem, wierzch burka także. Zapiekałam 20-25 min. w 180st

bastalena
Sobota z jajem #2 Śniadaniowe zbuki czyli śniadanie dla odważnych (i kreatywnych) 144

proporcje mąki do wody wg własnego uznania, ciasto ma być w miarę zwarte i sprężyste ). Wyrobiłam ciasto, które bez większego ładu i składu rozwałkowałam na przygotowanym wcześniej papierze co pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika na 2min. W tym czasie starłam nieco żółtego sera, symbolicznie do oprószenia. A także wstawiłam wodę na jajka.  Podpłomyki wyjęłam z piekarnika

bastalena
Wojna polsko- ruska pod flagą biało- czerwoną 211

sosami (połowę pomidorowym, połowę beszamelowym). Wierzch skropiłam oliwą i całość zapiekłam pod folią przez 30min. w 180st. Pod koniec zdjęłam folię, oprószyłam serem i wstawiłam do piekarnika na resztę pieczenia. Przed podaniem na talerze dajcie mu 10min. "odpocząć

bastalena
Sorry, taki mamy klimat 205

Zainspirowana białym puchem taką oto skąpaną w śnieżnobiałej polewie babkę popełniłam. Niezwykle eksperymentalnie. Niezwykle pyszną. Niezwykle nieskromnie powiem. 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 100g masła pokrojonego w kostki 10 łyżek nalewki orzechowej garść mieszanki owoców suszonych i orzechów kruszonka (0,5 szklanki mąki, 2-3 łyżki masła, kilka orzechów

bastalena
Panie proszą Panów 139

pomarańczy krążki pomarańczy, woda, cukier Mąkę połączyłam z cukrem, łyżka wody, dodałam pokrojone w kostkę masło i zagniotłam. Ciasto włożyłam na 30min. do zamrażalnika. W tym czasie foremkę do pieczenia wysmarowałam masłem oraz sparzyłam pomarańczę wrzątkiem i skórkę starłam na tarce. Resztę pomarańczy obrałam z białej skórki i pokroiłam w krążki. Odstawiłam na później. Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika

bastalena
Brownie z mikrofali na kolana Was powali 166

wierzyłam. Sprawdziłam. A teraz jem... yyhhyy tzn. już nie, bo minuta minęła ;) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 1 jajko bita śmietana mus truskawkowy W misce wymieszałam wszystkie suche składniki. Następnie wbiłam jajko, wlałam mleko, oliwę i mieszałam ręcznie do uzyskania gładkiej, gęstej masy

bastalena
Sen to zło, nie ma złudzeń 194

włożyłam na ok. 5h do lodówki ( można na całą noc ). Następnie zawiniątko wyjęłam, przełożyłam do żaroodpornego naczynka, zalałam marynatą i zapiekłam przez 40-50min. w 150st. ( w połowie pieczenia odwróciłam udka na drugą stronę ). UWAGA! Wyszło ostre!!! Moja wersja była nieco lżejsza

bastalena
The Very Hungry Caterpillar 197

zwinięty brzeg nieprzeciętym). Następnie każdą część kolejno wykręcałam to w prawo to w lewo, tworząc coś na wzór liścia (tudzież gąsieniczki właśnie). Gotowe gąsieniczki ułożyłam na papierze do pieczenia, posmarowałam rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka i zapiekłam przez 20min. w 200st. Podałam z ketchupem, ale można także oprószyć żółtym serem lub ulubionymi ziołami. Żeby nie było, że jestem taka

bastalena
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 199

początki ćwiczą silną wolę matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek :P A więc... pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie. Jeśli warzywa to bez skóry i też(...)ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody jakoś dychwi ;) Na pewno mam się wstrzymać z kiszonkami i wzdymającym zielskiem. Jednak marchewki i buraka mam sobie nie żałować. Z piekła rodem to już nie jest jedzenie... jakieś takie wyjałowione, co najwyżej osolone. A fuj, pluj i żuj! Dobrze, że kefiry i jogurty mogę pić do woli, bo od niegazowanej wody

bastalena
Żurawinowa wieża Pana Kejka 217

owoc". Jeśli Młodego wysypie po dzisiejszej kolacji, to będzie Żura wina i pana Kejka, a nie Matki- Wariatki... ;) 2,5-3 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru (może być cukier puder) 1 szklanka mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju (oliwy) dżem żurawinowy Wszystkie składniki ciasta połączyłam w misce

bastalena
NEW IN! I grecka uczta 215

Chwalę się! Za fantastyczną cenę udało mi się nabyć tacę do smażenia, pieczenia etc. Jedyne 5 noków.  Głupi to ma szczęście.  Na pierwszy teflon poszły naleśniki. W końcu są takie jakie powinny być, czyli cienkie, zarumienione (a nie spalone) i dużeeeee. To dzisiaj obiad, trochę na grecką nutę. Zapraszam na ruloniki z fetą, szpinakiem i tzatziki

bastalena
PUT(IN) jabłko do koszyka! czyli gdzie dwóch się bije, tam Tesco korzysta 168

się jedynie hasło reklamowe Tesco.  Foto wygrzebane z "Fejsa" Cobbler jabłkowy 3 jabłka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu niepełna szklanka mąki ok. 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru (+ na posypkę) 5 łyżek masła 3/4 szklanki śmietany kremówki (+ do posmarowania) Jabłka obrałam, pokroiłam w cząstki. Wymieszałam z cukrem, cynamonem i wyłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia

bastalena