pieczenie - 19054 przepisów (strona:778/1271)

Pszenne bułeczki z rozmarynem i słonecznikiem 109

powinno być miękkie i nie kleić się do ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości, formujemy bułeczki. Układamy na blaszce. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, najlepiej blisko pieca. W tym czasie urosną. Wstawiamy do pieca na 45 minut.  Pychota!!! Aromat świeżego pieczywa i rozmarynu w domu!!! Cudnie!!! Życzę miłego dnia

SMYKWKUCHNI
Snickers - ciasto ! 240

waniliowy - 1/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - budyń waniliowy - kajmak Polewa: - 1/2 kostki margaryny - 4 łyżki curku - 2 łyżki miodu - 20 dkg orzechów Ciasto dzielimy na 3 części, pieczemy każdy blat po 15 minut w temp 200 stopni C. Na jeden blat wysypujemy orzechy polewamy polewą i pieczemy 20 minut (blat na samą górę). Przekładamy budyniem, kajmakiem.  Uwielbiam

SMYKWKUCHNI
Orzechowiec z kremem czekoladowym 424

żółtka - 5 łyżek miodu - 2 łyżki kakao - 1/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - przyprawa do piernika 1 łyżka Wykonanie: Ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 części, każdy blat pieczemy osobno. Jeden blat pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym. Karmel orzechowy: -1/2 kostki margaryny - 4 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki miodu - 25 dkg orzechów    Krem czekoladowy

SMYKWKUCHNI
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 178

Dzisiejsza propozycja na szybki i smaczny obiad, to dorsz pieczony w cieście francuskim, które jest dość tłustym ciastem, ale dzięki temu ryba nie jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Pycha połączenie, przygotowanie błyskawiczne! Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim: - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli(...)doprawiamy w/w przyprawami. Na sam koniec dodajemy pietruszkę. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na spore kwadraty układamy na środku farsz, możecie paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim: - 2 filety z dorsza - sok z limonki - sól morska - ciasto francuskie W spory prostokąt ciasta francuskiego układamy rybę, wcześniej polaną

SMYKWKUCHNI
Tilapia na szpinaku 204

minut. Dodajemy serek i jogurt. Dusimy kolejny 3 minuty. Tak przygotowany szpinak wykłądamy na roladki z tilapi. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową, wstawiamy do angrznaego pieca na 15 minut. Po tymczasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut. Smacznego! Danie jest dość nisko kaloryczne, więc polecam wszystkim tym którzy są na diecie! Polecam inne moje przepisy

SMYKWKUCHNI
Chleb razowy z pestkami dyni na zakwasie 116

keksówki) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto przekładamy do wysmarowanych olejem keksówek, do połowy blaszki. Jak ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wstawiamy do pieca. Ja swój chleb piekę w piekarniku gazowym na 4, około 1godziny 20 minut.   Pozdrawiam i życzę Smacznego

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem 185

Czosnek siekamy 4. Blaszkę smarujemy oliwą z oliwek i masłem 5. Na spodzie układamy bakłażany, solimy, następnie posiekany czosnek, mięso, pokrojone pomidory, bakłażany. 6. Wstawiamy na 15 minut do pieca 7. W międzyczasie w misce roztrzepujemy jaja, z jogurtem, bazylią, solą i pieprzem. Na gładką jednolitą masę. Mozzarellę rozrywamy palcami i dodajemy do masy jajecznej. 8. Zalewamy masą zapiekankę(...)Pieczemy kolejne 25 minut. 10. Podajemy posypane posiekaną bazylią. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Racuszki z jabłkiem na oleju rzepakowym! 196

Serdecznie zapraszam ;-) SKŁADNIKI : - 3 jajka - 1 szklanka mąki pszennej - 2 mniejsze jabłuszka  - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki kefiru - cukier waniliowy - łyżka brązowego cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - olej rzepakowy  do smażenia WYKONANIE: Jabłka obierz ze skóki i pokrój na kawałeczki o wymiarach około 2cm x 2 cm. Z w/w składników za pomocą trzepaczki zrób gęste

SMYKWKUCHNI
Tarta ze szparagami i oscypkiem 118

około 4-5 minut.  W misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka, białka, jogurt i przyprawy, dodajemy podsmażone składniki. Wylewamy od razu na podpieczone ciasto (ciasto po wyłożeniu formy pieczemy 10 minut), 1/2 pęczka zielonych szparagów która nam została, układamy wzdłuż, na nich układamy pokrojone oscypki. Pieczemy 30 minut! Smacznego! Zapraszam na mój profil na FB Smykwkuchni

SMYKWKUCHNI
Zapiekana miruna po staropolsku z boczkiem! / Sałata do obiadu na słodko! 195

miruny - 3 plastry boczku wędzonego - cytryna - oliwa z oliwek - masło - 4 łyżki kaparów -oregano Naczynie wysmaruj masłem, ułóż rybę, owiniętą boczkiem, posól, popieprz, dodaj kapary, polej oliwą. Czas pieczenia: 30 minut. Rybę podajemy z sałatą. SAŁATA:  Sałatę myjemy, osuszamy.  W kubeczku mieszamy 2 łyżki wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki rodzynek

SMYKWKUCHNI
ZAPIEKANKA FIT Z KURKAMI! 282

łyżki kaszy manny - 1 łyżka zmielonych płatków owsianych instant - sól, pieprz, sok z cytryny - 4 pomidorki - 2 łyżki kaparów - botwinka pęczek - koperek świeży Małą tortownicę, wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z jogurtem i żółtkami, dodaj pozostałe składniki tj. kapary, kasze mannę, mąkę z płatków, przyprawy i posiekaną botwinkę, wylej na tortownicę. Na wierch ułóż

SMYKWKUCHNI
Tartaletki z cukinią i suszonymi pomidorami! OBIAD FIT! 202

sól, pieprz - natka pietruszki Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki, czosnek i cebulę zmiksuj na muss. W/w składniki wymieszaj na gładką masę. Wypełnij kokilki i upiecz. Czas pieczenia: 35 minut temp 200 stopni C. SMACZNEGO!!! BUUUUZIAKI

SMYKWKUCHNI
Grecka Musaka 205

mielonego. Teraz możemy zająć się bakłażanem. Każdy krążek dokładnie myjemy i odsączamy do sucha na papierowym ręczniku.  Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, najpierw 7 minut z jednej strony, potem 7 z drugiej, pilnując by się nie przypalił. Sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, wsypujemy mąkę(...)Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.  Układamy kolejno: 1/3 bakłażana połowa mięsnego farszu 1/3 bakłażana połowa farszu reszta bakłażana sos beszamelowy pokruszony ser feta ser żółty starty na tarce Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pizza z oscypkiem 221

możliwej temperatury). Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem, rozciągamy tak aby miało 0,5cm grubości. Smarujemy sosem, posypujemy startym serem, układamy pozostałe składniki i posypujemy przyprawą do pizzy.  Pieczemy 10-15 minut w temp 275 stopni. W przypadku niższej temperatury możemy zaglądać do piekarnika i piec dotąd aż ciasto będzie zarumienione

Czerwona Porzeczka
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 142

niedługo, ale było pysznie.  Ostatnim punktem naszej podróży była wizyta w piekarni państwa Zubrzyckich w Kraczewicach Prywatnych. Od pana Tadeusza i pani Marioli otrzymaliśmy wiele informacji na temat pieczenia, działania piekarni i przede wszystkim o tym, dlaczego cebularz lubelski powinien otrzymać znak ChOG – Chronionego Oznaczenia Geograficznego . Ja znam go od dziecka, więc nie była to dla mnie żadna

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania