pieczenie - 19054 przepisów (strona:771/1271)

Sernik na zimno z serków homogenizowanych 415

Jako, że mamy piękne, upalne lato nie dogrzewam maleńkiej kuchni piekarnikiem i ciągle popełniam ciasta bez pieczenia. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to przepis, który ma już swoje lata, ale wciąż jest aktualny. Co roku spotykam go w wielu domach. Jest bardzo uniwersalny, ponieważ sernik można zrobić z każdymi owocami, a w dodatku jest dość tani

Poezja smaku
Angielskie muffiny 134

stopni C. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić z niego krążki o średnicy około 7 cm. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Podawać przekrojone na połówki i opieczone w tosterze

wyzwania kuchenne
Strudel z kapustą i grzybami 101

ognia. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na płacie ciasta francuskiego rozłożyć nadzienie z kapusty i grzybów, zawinąć zaczynając od dłuższego boku i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na około 25-30 minut

wyzwania kuchenne
Bagietki 128

około półtorej godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i ponownie krótko wyrobić. Podzielić na trzy równe części i z każdej uformować bagietkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia  i oprószyć mąką. Przełożyć na nią bagietki, przykryć i ponownie odstawić na 30 minut. Piekarnik nastawić na 230 stopni. Na dnie wstawić formę z gorącą wodą. Wyrośnięte bagietki lekko

wyzwania kuchenne
Baba ghanoush 155

Arabska pasta na bazie pieczonego bakłażana i masła sezamowego, podawana na zimno do chlebków pita, grillowanego mięsa lub warzyw. Składniki: bakłażan 1 łyżka pasty tahini 1 łyżeczka oliwy ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól garść natki pietruszki mielona papryka Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Bakłażana nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce pokrytej folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)Piec około 40 minut kilka razy obracając, aż skórka się pomarszczy i ściemnieje, a miąższ zmięknie. Wystudzić, przeciąć na pół i wydrążyć miąższ. Przełożyć go do blendera, dodać pastę tahini, czosnek, oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli. Zmiksować na gładką pastę i ewentualnie doprawić. Pastę podawać posypaną pietruszką i mieloną papryką

wyzwania kuchenne
Złote stosy pomarańczy... i wariatka dzisiaj tańczy 169

żółtka ubiłam z cukrem i wiórkami, starłam skórkę pomarańczy. Do wystudzonego ryżu dodałam masę żółtkową, a na końcu delikatnie pianę z białek. Wymieszałam, przelałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia...  ...i w takiej postaci wylądowało w nagrzanym piekarniku na 45 min. ( 170 st. z termoobiegiem). Pozostawiłam na 15 min. w piekarniku do wystudzenia.  Wierzch posypałam startą pomarańczową

bastalena
Breakfast with You #1 Made in USA 188

wyjątkowe.  "Smażone" śniadanie to nie tylko jajecznica lub naleśniki. Alternatywą dla nich mogą być zamerykanizowane malutkie placuszki zwane 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 szklanki cukru 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (oryginalnie jest maślanka) 1 jajko 0,25 szklanki oliwy szczypta soli Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiałam

bastalena
Breakfast with you #2 (Not) just for kids 200

Budyń: dokładnie taki sam jak  tutaj , przygotowany pozostawiłam do wystudzenia Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 równych części i z każdej zrobiłam kuleczkę, które umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (należy zostawić dość spore odstępy między kulkami). W tym miejscu kulki powinno pozostawić się do podwojenia swoich objętości w ciepłym miejscu, mi jednak troszkę się spieszyło i wspomogłam

bastalena
Breakfast with you #3 More than breakfast (...z dedykacją dla Marty) 181

łyżki bułki tartej truskawki (mrożone) jagody jogurt naturalny (dodatek) Płatki owsiane, mąkę, cukier i masło (pokrojone w kostki) wyrobiłam na masę kruszono- podobną. Żaroodporne naczynie wyłożyłam papierem do pieczenia, a na to rozłożyłam 2/3 masy, dobrze dociskając do dna. Następnie wierzch posypałam 2-3 łyżkami bułki tartej, rozłożyłam owoce (truskawek nie rozmrażałam, pokroiłam jedynie na połówki) i posypałam wszystko

bastalena
We are the... champignons 197

kukurydzę. Pozostawiłam do wystudzenia.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1 cm, z którego powycinałam koła o wielkości ok. 5 cm. Każde ułożyłam na papierze do pieczenia na blasze i pozostawiłam do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 min. Następnie w każdym placku zrobiłam wgłębienie, które uzupełniłam farszem pieczarkowym. Brzeg ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wszystko ostatecznie posypałam

bastalena
Breakfast with you #4 Breakfast in bed...? 185

następnie podzieliłam na 15 równych części. Z każdej zrobiłam płaski placuszek, na środku którego położyłam śliwkę. Ciasto zakleiłam, uformowałam kulkę. Wszystko pozostawiłam na 30- 40 min. do wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułkę posmarowałam roztopionym masłem i posypałam cukrem. Bułki wstawiłam na 30 min. do rozgrzanego na 150st. piekarnika. Po upieczeniu wystudziłam.  Według mnie na drugi dzień są lepsze

bastalena
Ziemniaczany gorący pies 339

oregano) oliwa do posmarowania ciasta sól 2 parówki Ziemniaki starłam na tarce. Do masy dodałam jajko, mąkę, sól oraz oregano. Wszystko razem wymieszałam i wyłożyłam na blaszce (folia do pieczenia polana oliwą), formując coś w kształcie prostokąta. Wierzch ciasta skropiłam jeszcze oliwą. Ważne jest, aby ciasto miało jak najmniej wody i po rozłożeniu nie było grubsze niż

bastalena
...bo mnie jest (nadal) szkoda lata 129

wyrosło podzieliłam je na 11 części (że też mi zawsze musi wyjść nieparzyście ;)) i każdą na środku uraczyłam łyżeczką jagód. Uformowałam bułeczki i poukładałam na blasze wyłożonej folią do pieczenia (ułożyć dość blisko, aby po wyrośnięciu stykały się ze sobą). Każdą bułeczkę posmarowałam rozpuszczonym masłem, posypałam kruszonką i pozostawiłam na 15 min. do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nastawiłam

bastalena
In the kitchen 143

holder- chwytak do gorących garnków apron- fartuch kuchenny sponge- myjka (gąbka) do naczyń peeler- obieraczka grater- tarka do warzyw ladle- chochla spatula- szpatuła baking (muffin) pan- forma do pieczenia whish- trzepaczka tongs- szczypce funnet- lejek potatoe masher- tłuczek do ziemniaków nutscracker- dziadek do orzechów tin /can opener- otwieracz do puszek bottle opener- otwieracz do butelek corkscrew- korkociąg saucepan- sosjerka

bastalena
Z dalekich wypraw #1 Kwintesencja angielskiej prostoty 309

wrzuciłam marchew z groszkiem, wymieszałam i smażyłam ok. 5min. Doprawiłam.  Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree.  Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia  wierzch posypałam startym serem. Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę.  Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka

bastalena