oddzielnej misce rękoma tak żeby gródki były różnej wielkości. Czas wypieku to: 180C - 20min sam dół (bez termoobiegu) a następnie przełączamy na 20 min góra i dół łączny czas pieczenia to 40 min Smacznego
Niezły Młynekidealne do mleka . Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki stopionego masła 1 szklanka świeżych malin Przygotowanie: W jednej misce należy wymieszać suche składniki
Niezły Młynekgalaretka owoce leśne ( w tym przypadku użyłam blue curacao) Przygotowanie: W miseczce rozpuszczamy galaretkę w 1,5 szklanki gorącej wody i ostudzamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty moczymy w galaretce i wykładamy nimi spód tortownicy. W osobnym naczyniu blendujemy borówkę z cukrem i cukrem wanilinowym, do gładkiej masy dodajemy jogurt nadal mieszając. W szklance
Niezły MłynekCoś do kawy? Domowe ptasie mleczko szybkie w wykonaniu i bez pieczenia :) Składniki: ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny 2 krople aromatu cytrynowego 1 cukier wanilinowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao
Niezły MłynekTwoją mocną stroną. Zorganizowanie i odpowiedzialność. Jakiego Państwa kuchnię najbardziej lubisz? Polska. Dwie podstawowe rzeczy w kuchni dla Ciebie to? Garnek do gotowania na parze, silikonowe foremki do pieczenia muffin'ów. Gdzie najczęściej jesz śniadania? W domu - owsianka rządzi ;-) Jeżeli lody to jaki smak? Bakaliowe oczywiście! Często jadasz w restauracjach? Raz na jakiś czas, za każdym razem w innej
Kulinarny Pamiętnikolej Wykonanie Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5 jajek rozmącić, wymieszać z serem i majonezem. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć pergaminem, też natłuszczonym. Wylać masę serową i piec 15 minut w temperaturze 200 o C. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Mięso wymieszać z pozostałymi jajkami, papryką i odrobiną(...)bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Wyłożyć na wypieczony ser i zwinąć w roladę. Piec 30 minut w temperaturze 200 o C. Uwaga – sprawdzona rada 1) zamiast papryki do mięsa można dodać 10 dag pieczarek, pokrojonych w plastry i podduszonych na odrobinie masła Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie
Świat Smakuwymieszać. Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować marynatą i odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Następnie żeberka osączyć z marynaty, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C. Marynatę podgrzać, polać żeberka i piec jeszcze 5 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1) mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej Życzę smacznego
Świat SmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Doskonałe bułeczki z dodatkiem twarożku wiejskiego. Bardzo puszyste, mięciutkie w środku. Najlepsze w dniu pieczenia, polecam. Post Bułki pszenne z twarożkiem wiejskim pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeswoją zachciankę, pysznym, smakiem z dzieciństwa.... :) Pychota!!! Racuchy z jabłkami na szybko... SKŁADNIKI: - 2,5 szklanki mąki - 2 szklanki mleka ( 500 ml) - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru - szczypta soli - 1-2 jabłka - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem - olej do smażenia - cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Kroimy jabłka
Zainspiruj się kuchniąpodstawą jest kuchnia bawarska... Zdziwiłam się, bo gotowałam w stylu "domowej, maminej kuchni.." Otóż okazało się, że bardzo lubiana przez moich domowników "wątróbka w duszonych jabłkach i cebuli", " Pieczona biała kiełbasa z cebulą". " roladki z boczku, z wędzoną śliwką" okazały się Bawarskim specjałem i wręcz rarytasem tamtejszej kuchni. Tak więc będąc na moim ukochanym pobliskim bazarku, stwierdziłam, że wesprę(...)chochle wywaru dodajemy 3 łyżki musztardy oraz miód. wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy nimi golonki. Na koniec wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200-250 °C i pieczemy 1,5 godziny i co 30 min polewamy glazurą, żeby się nie przypiekły za bardzo. :) Upieczone golonki podawać ze świeżym pieczywem, chrzanem, musztarda i ogórkiem kwaszonym. Tylko
Zainspiruj się kuchniąsię do warzywnych zupek :) ***Placuszki z jabłkiem *** ( porcja dla 4 osób ) 2,5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 0.5 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jabłka 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce . 2. Z wszystkich składników wykonujemy ciasto ( powinno być średnio gęste , można dodać dodatkowo trochę
ciemna strona patelnidrzewko w ogrodzie grzechem by było nie poparcie akcji Zjedz Jabłko :) ***Jabłecznik*** 4 szklanki mąki 3,5 łyżki śmietany 12 % 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka + 1 całe jajko 0,5 opakowania cukru waniliowego 1 margaryna 5 dużych jabłek ( 2 kroimy w plasterki a pozostałe ścieramy na tarce ) 1. Wszystkie składniki mieszamy
ciemna strona patelnimąki pełnoziarnistej (oryginalnie tortowej) 100g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soli Z podanych składników wyrobiłam ciasto. Uformowałam z niego kulę i schłodziłam ok.1h. Formę do pieczenia tarty wysmarowałam masłem, wyłożyłam ciastem, nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 150st. 5-6 plastrów boczku 1 średnia cebula (dodałam od siebie) 1 szklanka startego parmezanu (dodałam od siebie
bastalenapłatkach Passatę pomidorową, sos cajun, sambal oelek, sól i inne przyprawy mieszamy w miseczce. Następnie dokładnie nacieramy marynatą udka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Potem pieczemy w piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy udka przez kolejne 5 minut. Co do gotowanej kukurydzy . Gotujemy
Mango Papajanadzieniem z suszoną żurawiną, morelami, kandyzowaną skórką pomarańczową i migdałami. Podana z kuskusem oraz sosem z jabłek, pora i soku z pod pieczenia mięsa, który wymyśliłam na szybko. Wszystko się ze sobą świetnie komponuje i smakuje. Mięso wyszło soczyste i miękkie w środku z aromatycznym
Marta Gotuje