kwaśnej śmietany Z wszystkich składników zagnieść ciasto ,zawinąć w folię spożywczą na i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. Wystudzić. 0,5 l jogurtu naturalnego ćwiartka małego arbuza 2-3 łyżki żelatyny + 1/4 szkl.wody cukier do smaku
Moje domowe kucharzeniektórych nie trzeba długo zagniatać i czekać aż urośnie,,i te rogaliki właśnie są robione w ekspresowym tempie...wystarczy zagnieść ciasto i już można formować rogaliki i od razu piec.. 2 szkl. mąki 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 4 dkg świeżych drożdży 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka cukr u nadzienie: dżem, owoce, krem czekoladowy itp. Do śmietany(...)wałkować na wielkość talerza lekko podsypując mąką. Koło pokroić na 8 części,kłaść nadzienie i zwijać rogaliki i układać na blaszce .Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec około 15-17 minut do zrumienienia.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować
Moje domowe kucharzeniekostkę, zagnieść z resztą składników. Uformować kulę i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.Przykryć folią i posypać np.fasolą. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia(...)łyżce cukru co minutę. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać część płatków migdałowych. Na ciasto wyłożyć gruszki i przykryć ubitymi białkami. Posypać resztą płatków migdałowych. Piec ok. 20 minut
Moje domowe kucharzeniesię chwalić...to się chwalić...kolejnymi wygranymi ...Dziękuję bardzo.. Kasiu .. Forma do tartinek za czekoladowe parozzo z lodami Forma do pieczenia Wilton za brioszki paryskie-nadziewane
Moje domowe kucharzeniePrzepis na chlebek z dyni podpatrzyłam tutaj ..ja wyrabiałam ciasto ręcznie i piekłam w keksówce ...Chlebek ma piękny żółty kolor ..na wszystkich zdjęciach tego nie widać, ale udało mi się zrobić i takie zdjęcie...Według mnie trzeba dać więcej soli..chlebek miałby bardziej wyrazisty smak.. 50 dkg mąki pszennej chlebowej (typ 450) 1 łyżeczka suszonych drożdży Wypiekacz szczypta(...)podstawowy. Ja robiłam ręcznie...więc.. Umieścić wszystkie składniki w misce i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia .Następnie zagnieść ponownie , przełożyć do foremki i ponownie odstawić do wyrośnięcia.Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.Wyjąć z foremki i studzić na kratce. Chleb dołączam również do październikowej listy Wisełki : "Na zakwasie
Moje domowe kucharzenieusmażyć .Cebulę pokroić i zeszklić na oleju [ moja trochę się przypaliła] i przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać śmietaną wymieszaną z przyprawami i koperkiem.Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, posypać startym serem żółtym i piec, aż ser lekko się zapiecze
Moje domowe kucharzeniesmaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. i piec lub gotować.[ u mnie były pieczone] .Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek
Moje domowe kucharzeniecynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Otręby gryczane są polecane osobom z problemami żołądkowymi i gastrycznymi, dla diabetyków. Dodatek otrąb gryczanych do ciasta chlebowego nadaje pieczywu miększą strukturę, intensywny smak i barwę. Otręby
Moje domowe kucharzenieKolejny chleb pieczony na kamieniu ..tym razem chleb z gotowej mieszanki..i tym razem nowość , której nie ma jeszcze w sklepach p.Adama..[sklepy są tutaj i tutaj ]..Chlebek owsiany ..pierwszy raz taki jadłam ..i powiem Wam, że jest pyszny...Mój chlebek był pieczony na kamieniu ..ale można upiec i w foremce lub w wypiekaczu do chleba
Moje domowe kucharzeniewpisy.. [w tym 3 wpisy bez przepisów]..Obserwatorów bloga do tej pory mam 174, a "polubień" na FB 172..dziękuję bardzo...Brałam udział we wspólnym wirtualnym pieczeniu chleba i nie tylko chleba..kolejne takie wirtualne spotkania są dalej planowane..takie spotkania z innymi blogerkami/blogerami.. chociaż tylko wirtualne to fajna zabawa... W styczniu najczęściej zaglądaliście między innymi
Moje domowe kucharzenieoprócz parówek oczywiście] wrzucam do miski robota...i on zagniata ciasto..a ja w między czasie szykuję parówki...Ciasta nie musimy zostawiać do wyrastania..i tak pięknie wyrośnie podczas pieczenia.. 3 dkg świeżych drożdży 40 dkg mąki 1 łyżka cukru 2 żółtka 1/2 szkl. mleka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 1/2 łyżki
Moje domowe kucharzeniekońca....bo to coś w stylu bułeczek.. pięknie wygladąjce kwiatki..Pomysł na takie kwiatki podpatrzyłam tutaj. Ja zrobiłam inne ciasto drożdżowe...jakiś czas temu robiłam pizzę pieczoną na kamieniu [ przepisu ciągle brak na blogu-ale postaram się to nadrobić]..była bardzo smaczna..i tym razem też zrobiłam z tego samego ciasta,,,lecz zamiast oleju dałam smakowitą pajdę(...)płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować białkiem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przepis dodaję do konkursu Smakowita Pajda to kulinarna frajda! . którego sponsorem jest producent smalczyku roślinnego Smakowita pajda
Moje domowe kucharzenieForemki do tartaletek mam od dłuższego czasu..ale tylko raz piekłam w nich biszkoptowe tartinki ..no i w końcu przybrałam się do zrobienia w nich ciasta kruchego.., które potem można potem nadziewać czym tylko się chce...u mnie były z bitą śmietaną..ale o tym w następnym wpisie. 1 margaryna 30 dkg mąki 5 dkg cukru 2 łyżki zimnej(...)lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto
Moje domowe kucharzenieWsypać cukier, kakao, sól i znów wymieszać. Na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać. [ja dodatkowo na wierzch posypałam jeszcze czekoladą] . Kubek z ciastem wstawić do mikrofalówki, piekłam na największej mocy mikrofalówki przez około 2 minuty (można piec trochę dłużej 2,5 minuty, ale trzeba uważać żeby się nie przypaliło). Podawać np. z bitą śmietaną
Moje domowe kucharzenieDawno nie piekłam ani bułeczek ani chleba.......przepis na te pyszne bułeczki cytuję za Dorotką . Składniki na 10 - 12 sztuk: 4 szkl. mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szkl. letniej wody 1/4 szkl.oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych bułka tarta, do obtoczenia Mąkę(...)tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie
Moje domowe kucharzenie