głodomorów : 2 kostki twarogu (po 200g) - chudy lub półtłusty 4 jaja - duże, lub 5 małych 5 łyżek mąki pszennej - czubate 2 łyżki cukru - płaskie 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) szczypta soli Twaróg rozgnieść widelcem w oddzielnym naczyniu. W dużej misce ubić mikserem pianę
Grunt to przepis!Proste, pieczone klopsiki z teriyaki (domowym!) to danie które może przypaść do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Dodatek ananasa nadaje im nie tylko ciekawego smaku, ale także wilgotności. Należy użyć do nich mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ale wyjdą także z mięsa wieprzowego. Możemy je podawać tradycyjnie z sypkim ryżem, lub nabić je na wykałaczki jako pojedyncze(...)mlekiem, mieszamy i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Dłońmi wysmarowanymi olejem kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C (220°C z termoobiegiem) przez 15 minut. W tym czasie do rondelka wlewamy sok, który wycisnęliśmy z ananasa, dolewamy wodę i sos sojowy. Dosypujemy
Poezja smakukawą / kakao i ozdabiam malinami. Wstawiam do lodówki na minimum 2-3 godziny. PS: Tiramisu można mrozić! Najlepiej w plastikowych pojemnikach lub takich jednorazowych srebrnych foremkach, jak do pieczenia pasztetu. Należy pamiętać, by przed podaniem wyjąć z zamrażalnika na 2-3 godziny . SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiczasie przygotowujemy spód. Ciasteczka miksujemy lub kruszymy bardzo drobno, na piaseczek (najlepiej jednak zrobić to w malakserze lub rozdrabniaczu). Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, najlepiej zarówno spód, jak i boki. Zmiksowanymi ciasteczkami równomiernie wykładamy dno i lekko ubijamy. Formę wkładamy do lodówki i czekamy aż ciasteczkowa masa zastygnie. Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody
Ratunku obiadjakbyśmy przygotowywali kopytka (kluski leniwe), tyle że nie trzeba ciąć na ukos, może być prosto. Brytfannę smarujemy nieznacznie tłuszczem (olejem) i wykładamy na nią rollsy zawijaskami do góry. Pieczemy około 15-25 minut w 180 stopniach C, dopóki się lekko nie zarumienią. Można posypać cukrem pudrem, cynamonem (gdyby komuś było za mało), polać lukrem, lodami... Smakowego! Widzicie po prawej(...)stronie na zdjęciu wyżej tego kota lub twarz, nieco przerażającą, która prawdopodobnie przybyła z jakiegoś słodko-drożdżowego piekła i objawiła się w postaci tego ciasta, które właśnie zjadłam ze smakiem? Ha, teraz, kiedy już wam o tym powiedziałam, to na pewno widzicie. Kolejny przykład na to, że nasze umysły potrafią znaleźć sens nawet tam, gdzie go nie ma. Teraz
Weganizm infantylnykolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą szabelki(...)gałką muszktałową, dodajemy krochmal, który powstał po odcedzeniu ziemniaków. Mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Przekładamy do blaszki ziemniaczaną masę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni) i pieczemy ok. 45 minut aż wierzch babki się zarumieni. Wyjmujemy babkę z piekarnika, aby odpoczęła. Z perliczki ściągamy skórę, oddzielamy mięso od kości. Najlepiej podzielić na 6 części, nogi, skrzydła, piersi wtedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwałkujemy dosyć cienko ciasto, wykrawamy z niego okrągłe krążki. Na każdym krążku układamy po 2 łyżeczki farszu, zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Każdy pieróg układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pierogi smarujemy białkiem wymieszanym z wodą. Blachę z pierogami wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. I czekamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyciągamy misę z ciastem drożdżowym i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Ciasto kroimy na 2 kawałki, dosyć cienko rozciągamy na 2 owalne placki. Każdy kawałek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną, doprawiamy ziołami Toskańskimi, plasterkami żółtej papryki, plasterkami pomidorów i rozmarynem. Pizze wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Focaccię kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięupływie tego czasu wymieszać składniki i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy ręką, a później rozdrabniamy rozcierając je w ręce. Przygotowane ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy sypane ciasto drożdżowe w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min. w 180ºC, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy jeszcze przez 20-25 min. Upieczone ciasta odstawiamy, aby lekko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu mieszamy składniki łyżką silikonową i przekładamy do 2 małych foremek lub do 1 większej. Posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez 20 min., po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy jeszcze przez 20-25 min.Upieczone chlebki odstawiamy do ostygnięcia. The post Chlebek drożdżowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięflaku i słoikach) - szynka gotowana 2 x 5 minut (mój przepis) i szynka peklowana parzona(wg przepis San Jacinto) - wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów - rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami - tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u - bigos - gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej(...)chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa San Jacinto z przepisu Prosty chleb na zakwasie , miałam w nim mały udział, gdyż w niedzielę o 7.00 rano wkładałam go do pieca Ta kulinarna impreza wzbudziła również zainteresowanie lokalnych mediów -prasy i radia, z którymi mieliśmy okazję porozmawiać przy stole, oraz udzielić indywidualnych wywiadów na temat blogów, kuchni i gotowania. Podczas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie połączymy, przekładamy całość do miski, przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia dość grube jelita napełniamy ciasno farszem, formując kiełbaski ok. 20 cm. Kiełbasę wieszamy w przewiewnym, chłodnym miejscu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwałkujemy dosyć cienko ciasto, wykrawamy z niego okrągłe krążki. Na każdym krążku układamy po 2 łyżeczki farszu, zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Każdy pieróg układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pierogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem i delikatnie posypujemy kminkiem. Blachę z pierogami wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. I czekamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzekoladę lub kuweturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i zanurzamy w niej kulki najlepiej nabijając je na wykałaczki. Czekoladowe kulki pozostawiamy do schłodzenia, najlepiej na papierze do pieczenia. Pralinki możemy trzymając w lodówce do 3 tygodni jeśli wytrzymamy z naszym apetytem. The post Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietanką i cukrem, dodajemy napęczniałą żelatynę, podgrzewamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści, mieszamy cały czas trzepaczką, aby nie było grudek. Studzimy. Galaretki kroimy w kostkę. Podłużną formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Chłodną, lekko tężejącą masę mleczną mieszamy z jogurtem również za pomocą trzepaczki, masa stanie się wtedy gładka,wlewamy 1/3 masy do formy wrzucamy kawałki kolorowych galaretek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię