pieczenie - 19054 przepisów (strona:783/1271)

Intensywny w smaku sos czekoladowy + śmietankowy budyń + czekoladowa granola = deser idealny :) 880

smakołyk w sam raz na niedzielne popołudnie. Jest naprawdę szybki, nie wymaga pieczenia, a większość składników mamy zawsze w domu. Smak? Obłędny. Sos bardzo intensywnie czekoladowy, a budyń gęsty i kremowy. Nie wiem, co jeszcze napisać o tym deserze... No może poza tym, że nie spodziewałam się, aż tak wspaniałego efektu. Czy nam smakował? Bardzo. Czy go jeszcze powtórzę

Ratunku obiad
Kurczak na sałacie, czyli obiad w upalny dzień 773

gęste, pikantne i gorące. Już wcześniej pisałam, że największym dobrodziejstwem obecnej pory roku są warzywa i owoce. Do tej pory jeszcze mi się chciało wykorzystywać je do gotowania i pieczenia, ale teraz zarządzam strajk. Najlepsze jedzenie na taki upał? Zielone, surowe i ekspresowe :) Taka jest moja dzisiejsza propozycja. Kusi kolorem i lekkością sezonowych warzyw w towarzystwie aromatycznego kurczaka. Uwodzi

Ratunku obiad
Gdzie kucharek... trzy - tam tartę podają. Czyli o piątkowym babskim gotowaniu... 151

folią i wkładamy do lodówki. Na 1/2 godz. rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na ok. 10 min. A później do piekarnika - 180 stopni - pieczemy ok. 20 min, a następnie nakładamy farsz. Pieczemy jeszcze ok. 25 - 30 min. I oto cała filozofia :) Smacznego!!! PS. 2  Justyna szuka przystojnego, wysokiego niekoniecznie bruneta

Miksturownik
Pampuchy, czyli kluski na parze... 186

miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy jeszcze 1/2 szklanki mąki i jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia na blacie i zostawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. 5. Teraz pora na "gotowanie". Gotujemy w garnku wodę i umieszczamy kluski nad parującą wodą. Można to robić

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik "złota rosa" 139

proszku i mąkę ziemniaczaną. Powoli dodajemy mleko, sok z cytryny, żółtka, jajka i olej cały czas miksując. 3. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut. Kiedy ładnie wyrośnie, a z wierzchu będzie rumiany przygotowujemy pianę z białek. Wyciągamy i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160 stopni(...)Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy pianę na wierzch ciasta. Pieczemy aż ładnie zarumieni się z wierzchu, czyli ok. 15 - 25 minut. 5. Niestety końcówka to już kwestia wyczucia:) Piana nie może za bardzo wyschnąć, bo nie pojawią się na niej złote kropelki, z kolei jeśli za mało podpieczemy będą zbyt

Kraina Tysiąca Smaków
Estoński Kringel - pyszne drożdżowe ciasto z cynamonowym akcentem 185

zerknięcie na fotograficzne instrukcje na blogach, które wymieniłam wyżej:) 6. Układamy w pierścień i wkładamy ten nieprzecięty koniec pomiędzy te dwa przecięte. Sklejamy delikatnie. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 20 minut. Wyciągamy kiedy z wierzchu będzie ładnie zarumienione. 7. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kraina Tysiąca Smaków
Walentynkowe prezenty - kilka pomysłów na upominki 168

miłosnym wyznaniem? Czemu nie? Foremki do wycinania i ozdabiania ciasteczek: mniammniam.com, cena 24,99 zł - notabene w sklepie możecie znaleźć mnóstwo różnych foremek w kształcie serca, np. do pieczenia muffinek. 3. Do każdego prezentu warto dołączyć kartkę z życzeniami. Oryginalne, ręcznie wykonane kartki, dopasowane do Twojego gustu możesz kupić np. w sklepie http://www.artwithheart.pl. Kartka "balonikowa miłość", cena

Kraina Tysiąca Smaków
Limonkowo-czekoladowy sernik Nigelli Lawson 117

duże jajka - 2 żółtka - sok wyciśnięty z 3 limonek (w oryginalnym przepisie z czterech) - 2 łyżki mąki pszennej (można pominąć) Przygotowanie:  1. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową (sernik pieczemy w kąpieli wodnej). Kładziemy kawałek na okrągły spód tortownicy, następnie układamy pierścień, zamykamy i wystające brzegi folii zawijamy do góry. Stawiamy ją na kolejnym kawałku folii i dokładnie zawijamy, żeby(...)wypełniamy gorącą wodą, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. U mnie było troszkę mniej wody, ponieważ moja jedyna większa blaszka jest dosyć niska ;) 5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut. Gotowy sernik po poruszeniu blaszką, tylko delikatnie drży. 6. Wyciągamy z naczynia, obrywamy folię z boków tortownicy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy nie będzie już ciepły, wstawiamy

Kraina Tysiąca Smaków
Stroganow wołowy podany na pęczotto z pieczarkami 124

więc niezależnie czy lubicie pić piwo czy nie, to świetnie nadaje się do potraw - będą miały ciekawy aromat już przy użyciu niewielkiej ilości. Można takiego piwa użyć np. do pieczenia golonki, kurczaka, czy dodać do gulaszu. Jakiś czas temu zostałam zaproszona do udziału w konkursie, w którym zadaniem jest przygotowanie potrawy, której receptura bazuje właśnie na piwie Burgundowe Trzy

Kraina Tysiąca Smaków
Muffiny czekoladowe z orzechami (na maślance) 161

muffinkach najlepsze jest to, że można je przygotować ekspresowo, z tego co akurat jest pod ręką, a najdłuższy jest czas samego pieczenia... ok. 20 minut :) Miałam upiec takie z dodatkiem soku pomarańczowego, ale spełniałam zachcianki siostry (a kobiety w ciąży potrafią mieć zachcianki), więc zadziałało to na zasadzie: - Ale zrób ciemne. - Ok, a z czym? Mam orzechy, mogą być

Kraina Tysiąca Smaków
Jajka zapiekane w szynce z żółtym serem i szczypiorkiem 161

porcję, łatwo można pomnożyć przez ilość osób w rodzinie ;) Ponieważ szynka była sama w sobie słona, nie dodawałam już soli. Do zapiekania potrzebne będą kokilki lub forma do pieczenia muffinek. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Gołąbki z mięsem mielonym i pęczakiem 171

tygodniu, bo na co dzień gotuję ziemniaki, ale staram się jak mogę :) Gołąbki robię zawsze w piekarniku, bo tak dla mnie jest najprościej :) Z wywaru, który powstaje przy pieczeniu przygotowuję sos pomidorowy. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Chleb z mąki pełnoziarnistej 163

początku, czyli od pierwszego dnia stosowania MM piekę domowy chleb. Nigdy wcześniej nie piekłam chleba, kojarzyło mi się to zawsze z koniecznością posiadania niebywale wysokich umiejętności. Nic bardziej błędnego! Co prawda dopiero po wielu eksperymentach doszłam do takiego efektu, który mnie w pełni zadowala, ale to nie znaczy, że wcześniejsze wypieki nie nadawały się do zjedzenia. Jak najbardziej były zjadliwe

Zdrowa Kuchnia Sowy
Genialny batonik:) 208

czekoladę, wiórki kokosowe, a na końcu orzechy. Całość zalałam mlekiem z puszki i włożyłam na ok. 30 minut do nagrzanego do 170* piekarnika.  Przykryłam folią dopiero pod koniec pieczenia, stąd batonik wyszedł mocno przyrumieniony, u Dorotki jest prawie biały, bo przykryty od początku. Wystudziłam, włożyłam na godzinę do lodówki (w przepisie jest 2-3 godziny, ale nie miałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowa chmura Nigelli 13126

dodając po trochę resztę fruktozy czyli 100 g. Ubitą pianę  dodawałam po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszałam mikserem na niewielkich obrotach. Masę wlałam do tortownicy i piekłam 40 min. Piecze się  mniej więcej tyle lub do popękania ciasta. Ciasto bardzo się podnosi, pęka, a podczas studzenia opada znacznie (mnie nie popękało, tylko się zapadło tworząc bardzo

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania