smakołyk w sam raz na niedzielne popołudnie. Jest naprawdę szybki, nie wymaga pieczenia, a większość składników mamy zawsze w domu. Smak? Obłędny. Sos bardzo intensywnie czekoladowy, a budyń gęsty i kremowy. Nie wiem, co jeszcze napisać o tym deserze... No może poza tym, że nie spodziewałam się, aż tak wspaniałego efektu. Czy nam smakował? Bardzo. Czy go jeszcze powtórzę
Ratunku obiadgęste, pikantne i gorące. Już wcześniej pisałam, że największym dobrodziejstwem obecnej pory roku są warzywa i owoce. Do tej pory jeszcze mi się chciało wykorzystywać je do gotowania i pieczenia, ale teraz zarządzam strajk. Najlepsze jedzenie na taki upał? Zielone, surowe i ekspresowe :) Taka jest moja dzisiejsza propozycja. Kusi kolorem i lekkością sezonowych warzyw w towarzystwie aromatycznego kurczaka. Uwodzi
Ratunku obiadfolią i wkładamy do lodówki. Na 1/2 godz. rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na ok. 10 min. A później do piekarnika - 180 stopni - pieczemy ok. 20 min, a następnie nakładamy farsz. Pieczemy jeszcze ok. 25 - 30 min. I oto cała filozofia :) Smacznego!!! PS. 2 Justyna szuka przystojnego, wysokiego niekoniecznie bruneta
Miksturownikmiejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy jeszcze 1/2 szklanki mąki i jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia na blacie i zostawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. 5. Teraz pora na "gotowanie". Gotujemy w garnku wodę i umieszczamy kluski nad parującą wodą. Można to robić
Kraina Tysiąca Smakówproszku i mąkę ziemniaczaną. Powoli dodajemy mleko, sok z cytryny, żółtka, jajka i olej cały czas miksując. 3. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut. Kiedy ładnie wyrośnie, a z wierzchu będzie rumiany przygotowujemy pianę z białek. Wyciągamy i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160 stopni(...)Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy pianę na wierzch ciasta. Pieczemy aż ładnie zarumieni się z wierzchu, czyli ok. 15 - 25 minut. 5. Niestety końcówka to już kwestia wyczucia:) Piana nie może za bardzo wyschnąć, bo nie pojawią się na niej złote kropelki, z kolei jeśli za mało podpieczemy będą zbyt
Kraina Tysiąca Smakówzerknięcie na fotograficzne instrukcje na blogach, które wymieniłam wyżej:) 6. Układamy w pierścień i wkładamy ten nieprzecięty koniec pomiędzy te dwa przecięte. Sklejamy delikatnie. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 20 minut. Wyciągamy kiedy z wierzchu będzie ładnie zarumienione. 7. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Kraina Tysiąca Smakówmiłosnym wyznaniem? Czemu nie? Foremki do wycinania i ozdabiania ciasteczek: mniammniam.com, cena 24,99 zł - notabene w sklepie możecie znaleźć mnóstwo różnych foremek w kształcie serca, np. do pieczenia muffinek. 3. Do każdego prezentu warto dołączyć kartkę z życzeniami. Oryginalne, ręcznie wykonane kartki, dopasowane do Twojego gustu możesz kupić np. w sklepie http://www.artwithheart.pl. Kartka "balonikowa miłość", cena
Kraina Tysiąca Smakówduże jajka - 2 żółtka - sok wyciśnięty z 3 limonek (w oryginalnym przepisie z czterech) - 2 łyżki mąki pszennej (można pominąć) Przygotowanie: 1. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową (sernik pieczemy w kąpieli wodnej). Kładziemy kawałek na okrągły spód tortownicy, następnie układamy pierścień, zamykamy i wystające brzegi folii zawijamy do góry. Stawiamy ją na kolejnym kawałku folii i dokładnie zawijamy, żeby(...)wypełniamy gorącą wodą, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. U mnie było troszkę mniej wody, ponieważ moja jedyna większa blaszka jest dosyć niska ;) 5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut. Gotowy sernik po poruszeniu blaszką, tylko delikatnie drży. 6. Wyciągamy z naczynia, obrywamy folię z boków tortownicy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy nie będzie już ciepły, wstawiamy
Kraina Tysiąca Smakówwięc niezależnie czy lubicie pić piwo czy nie, to świetnie nadaje się do potraw - będą miały ciekawy aromat już przy użyciu niewielkiej ilości. Można takiego piwa użyć np. do pieczenia golonki, kurczaka, czy dodać do gulaszu. Jakiś czas temu zostałam zaproszona do udziału w konkursie, w którym zadaniem jest przygotowanie potrawy, której receptura bazuje właśnie na piwie Burgundowe Trzy
Kraina Tysiąca Smakówmuffinkach najlepsze jest to, że można je przygotować ekspresowo, z tego co akurat jest pod ręką, a najdłuższy jest czas samego pieczenia... ok. 20 minut :) Miałam upiec takie z dodatkiem soku pomarańczowego, ale spełniałam zachcianki siostry (a kobiety w ciąży potrafią mieć zachcianki), więc zadziałało to na zasadzie: - Ale zrób ciemne. - Ok, a z czym? Mam orzechy, mogą być
Kraina Tysiąca Smakówporcję, łatwo można pomnożyć przez ilość osób w rodzinie ;) Ponieważ szynka była sama w sobie słona, nie dodawałam już soli. Do zapiekania potrzebne będą kokilki lub forma do pieczenia muffinek. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówtygodniu, bo na co dzień gotuję ziemniaki, ale staram się jak mogę :) Gołąbki robię zawsze w piekarniku, bo tak dla mnie jest najprościej :) Z wywaru, który powstaje przy pieczeniu przygotowuję sos pomidorowy. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówpoczątku, czyli od pierwszego dnia stosowania MM piekę domowy chleb. Nigdy wcześniej nie piekłam chleba, kojarzyło mi się to zawsze z koniecznością posiadania niebywale wysokich umiejętności. Nic bardziej błędnego! Co prawda dopiero po wielu eksperymentach doszłam do takiego efektu, który mnie w pełni zadowala, ale to nie znaczy, że wcześniejsze wypieki nie nadawały się do zjedzenia. Jak najbardziej były zjadliwe
Zdrowa Kuchnia Sowyczekoladę, wiórki kokosowe, a na końcu orzechy. Całość zalałam mlekiem z puszki i włożyłam na ok. 30 minut do nagrzanego do 170* piekarnika. Przykryłam folią dopiero pod koniec pieczenia, stąd batonik wyszedł mocno przyrumieniony, u Dorotki jest prawie biały, bo przykryty od początku. Wystudziłam, włożyłam na godzinę do lodówki (w przepisie jest 2-3 godziny, ale nie miałam
Zdrowa Kuchnia Sowydodając po trochę resztę fruktozy czyli 100 g. Ubitą pianę dodawałam po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszałam mikserem na niewielkich obrotach. Masę wlałam do tortownicy i piekłam 40 min. Piecze się mniej więcej tyle lub do popękania ciasta. Ciasto bardzo się podnosi, pęka, a podczas studzenia opada znacznie (mnie nie popękało, tylko się zapadło tworząc bardzo
Zdrowa Kuchnia Sowy