pieczenie - 19054 przepisów (strona:784/1271)

Deser rabarbarowy - pyszny! 168

Kupiłam rabarbar i zastanawiałam się co z nim mam zrobić. Nie miałam ochoty na  crumble , raczej na coś szybkiego i bez pieczenia. Nie chciało mi się też szukać przepisów, więc pomyślałam, że zacznę go dusić i w trakcie pomyślę co do niego dodać. Padło na jogurt z bezami:) Składniki na 3-4 porcje: * 500 g rabarbaru * fruktoza

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pełnoziarniste pancakes z otrębami i śliwkowym musem 178

otrąb owsianych *  150 g jogurtu greckiego *  ok. 100 ml mleka (bo było za gęste z samym jogurtem) *  1.5 łyżki fruktozy *  2 łyżeczki proszku do pieczenia *  1 łyżka oleju *  2 jajka, odrobina soli Jajka ubiłam i dodałam resztę składników. Zostawiłam na ok. 1/2 godziny, a po tym czasie na suchej patelni smażyłam większe niż

Zdrowa Kuchnia Sowy
Domowy karczek na soli 160

coś ok. 800 g. Karczek umyłam, wysuszyłam i położyłam na grubej warstwie soli morskiej rozsypanej w szklanym naczyniu. Piekarnik rozgrzałam do 180*C  - tylko dolna grzałka -  i piekłam mięso ok. 1 godzinę 20 minut. Przy większych kawałkach zaleca się piec ok. 2 godzin. Można mięso posypać ziołami albo zrobić glazurę z musztardy z całymi ziarenkami gorczycy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jabłkowe pancakes z miodem 175

łyżeczka cukru/fruktozy lub nawet mniej (sł) * 1 jajko (sł) * 50 ml mleka (sł) * 2 łyżki zmiksowanych płatków owsianych (o) * szczypta imbiru (o) * szczypta soli morskiej (sn) * trochę proszku do pieczenia (sn) - chociaż nie wiem czy potrzebny * 1/2 startego kwaśnego jabłka (k) * szczypta kurkumy (g) * 20 g masła roztopionego (sł) Po kolei dodawałam składniki, mieszając masę po dodaniu każdego. Zostawiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placuszki orkiszowe polecam:) 215

odrobinę fruktozy/cukru (sł) - ja nie daję i są wystarczająco słodkie * 1 jajko (sł) * 2/3 pokrojonego banana (sł) * szczypta imbiru (o) * szczypta soli morskiej (sn) * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (sn) * kilka kropli cytryny (k) * szczypta kurkumy (g) * 20 g masła roztopionego (sł) * na wierzch 1/3 banana, kawałek owocu kaki i ew. łyżeczka miodu (sł) Wszystko po kolei dokładam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Piekielne kulki, czyli sposób na mróz:) 134

jakiegoś czasu prawie nie piekę nic tzw. słodkiego.  Kiedyś przygotowywałam słodkości przynajmniej raz w tygodniu i na moim blogu więcej było ciast czekoladowych, serników i różnorodnych deserów niż dań wytrawnych. Teraz jest na odwrót. Zamiast typowych słodyczy piekę ciasteczka owsiane albo bakaliowe, albo podjadam po prostu bakalie:) Jak trafiłam na przepis u  Rodzynki na energetyczne kulki , to sobie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Wiosenne czyszczenie bloga:) 190

aktualne nadal:)  ***** Przedstawiam wersję śniadaniowych placuszków z jabłkiem, podobną do tej , ale łączy je właściwie tylko dodatek jabłka i miodu;) Nie ma tutaj mleka, cukru i proszku do pieczenia. Tak z reguły robię już tego typu placki. Zamiast mleka jest woda, zamiast słodzenia - dodatek na wierzch bakalii, miodu lub czegoś podobnego naturalnie słodkiego. Proszku też nie dodaję już

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto kokosowo-cukiniowo-bananowe bez jajek 204

potem lekko opadło.  Nie spodziewałam się, że będzie takie dobre:) To będzie też świetne ciasto na muffinki i następnym razem takie zrobię - trzeba tylko będzie skrócić czas pieczenia do ok. 20 min. "Czy aż tak ważne jest, aby być przez innych dobrze zrozumianym?" Martin Heidegger

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tarta czekoladowa z truskawkami 308

gorzkiej czekolady truskawki Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (duża o śr. 23 cm, lub 3 - 4 małe). Ciasto nakłuć, wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć groch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Zdjąć papier z grochem i dopiec spody przez 10 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić

Sto kolorów kuchni
Brak tytułu 147

TERMISIL możesz stosować w lodówce i zamrażarce, piekarniku, kuchence mikrofalowej oraz na kuchenkach elektrycznych. Wysoka odporność na szok termiczny , czyli nagłe zmiany temperatur. Możesz używać naczyń żaroodpornych TERMISIL do pieczenia nawet w najwyższych temperaturach. Gładka powierzchnia  szkła boro-krzemowego TERMISIL, ułatwia utrzymanie produktów w czystości. Z łatwością utrzymasz naczynia TERMISIL w czystości, również myjąc je w zmywarce

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 93

zimowe wieczory - jabłuszka z orzechami - Podzielę się z Wami moim ostatnim przepisem na pieczone jabłuszka. To prawdziwa eksplozja smaków - spróbujcie sami ! Jabłka z orzechami - przepis 4-6 jabłek Jabłka wydrążamy, tak by powstały z nich miseczki. Nadzienie: 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. migdałów w płatkach 2 łyżki miodu 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cukru kryształu białego 1 jajko(...)Wszystkie składniki wymieszać i nakładać do miseczek jabłkowych. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Polecam podawać z lodami ! Smacznego

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 178

Dodać cukier, jajka, skórkę cytrynową i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce 30 minut. Wykrawać ciasteczka - pary. Jedno całe, drugie z dziurką.  W oryginalnym przepisie ciasteczka są okrągłe :)   Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu smarować ciastko całe marmoladą, gęstym dżemem ( ja użyłam galaretki porzeczkowej i dżemu pomarańczowego )i przykładać to z dziurką :)  Posypać cukrem pudrem

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 96

łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżeczki przyprawy do żeberek lub uniwersalnej przyprawy do wieprzowiny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polac marynatą żeberka i dokłądnie natrzec. Odstawić na 2 godzinki do lodówki. Piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać, np z pieczonymi kartofelkami.     Smacznego ! Zapraszam na zakupy do sklepu internetowego TUTAJ   Znajdziecie tu bogatą ofertę miodów oraz innych

kolorowotorcikowo
TARTA z porem 178

wyrobić ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż forma do pieczenia. Wyłożyć dno i boki formy ciastem. Dno podziurawić widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć

kolorowotorcikowo
Szarlotka pod bezą 192

ciasta rozwałkować, wyłożyć blachę. Na ciasto kłaść odciśnięte z soku jabłka. Ubić 3 białka z 2/3 szkl cukru - pianą przykryć jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce - posypać pianę. Piec w 170 stopniach,  przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 10-15 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo