przybrania i galaretka truskawkowa, ale może inna też by była ok Składniki na spód miksuję na piasek i ugniatam w tortownicy o śr. 21 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub alufolią. Wkładam do lodówki. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawiam do napęcznienia, po czym zagotowuję. Wszystkie składniki łącznie z żelatyną wkładam do miski i dobrze miksuję
Zdrowa Kuchnia Sowyciastek digestive z czekoladą - dałam paczkę czyli 225 g 120 g nutelli - dałam 50 g nutelli i 50 g czekolady Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (dno). Ciastka, nutellę - kupiłam słoiczek o gramaturze 350 g, tak że tylko 50 g zostało mi na spód i stąd reszta jest czekolady - i czekoladę zmiksowałam (okazało się
Zdrowa Kuchnia Sowysera na serniki President * 60 g fruktozy * 500 g truskawek - chyba za dużo! * banan * 100 g lodów - mało! * 8 - 10 bez Tortownicę o śr. 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i tradycyjnie wcisnęłam w dno piasek powstały ze zmiksowanych ciastek połączonych z roztopioną czekoladą i masłem. Odstawiłam do lodówki. Ser, fruktozę, banana i truskawki zmiksowałam, dodałam pokrojone lody - tylko
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam rabarbar i zastanawiałam się co z nim mam zrobić. Nie miałam ochoty na crumble , raczej na coś szybkiego i bez pieczenia. Nie chciało mi się też szukać przepisów, więc pomyślałam, że zacznę go dusić i w trakcie pomyślę co do niego dodać. Padło na jogurt z bezami:) Składniki na 3-4 porcje: * 500 g rabarbaru * fruktoza
Zdrowa Kuchnia Sowyotrąb owsianych * 150 g jogurtu greckiego * ok. 100 ml mleka (bo było za gęste z samym jogurtem) * 1.5 łyżki fruktozy * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka oleju * 2 jajka, odrobina soli Jajka ubiłam i dodałam resztę składników. Zostawiłam na ok. 1/2 godziny, a po tym czasie na suchej patelni smażyłam większe niż
Zdrowa Kuchnia Sowycoś ok. 800 g. Karczek umyłam, wysuszyłam i położyłam na grubej warstwie soli morskiej rozsypanej w szklanym naczyniu. Piekarnik rozgrzałam do 180*C - tylko dolna grzałka - i piekłam mięso ok. 1 godzinę 20 minut. Przy większych kawałkach zaleca się piec ok. 2 godzin. Można mięso posypać ziołami albo zrobić glazurę z musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżeczka cukru/fruktozy lub nawet mniej (sł) * 1 jajko (sł) * 50 ml mleka (sł) * 2 łyżki zmiksowanych płatków owsianych (o) * szczypta imbiru (o) * szczypta soli morskiej (sn) * trochę proszku do pieczenia (sn) - chociaż nie wiem czy potrzebny * 1/2 startego kwaśnego jabłka (k) * szczypta kurkumy (g) * 20 g masła roztopionego (sł) Po kolei dodawałam składniki, mieszając masę po dodaniu każdego. Zostawiłam
Zdrowa Kuchnia Sowyodrobinę fruktozy/cukru (sł) - ja nie daję i są wystarczająco słodkie * 1 jajko (sł) * 2/3 pokrojonego banana (sł) * szczypta imbiru (o) * szczypta soli morskiej (sn) * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (sn) * kilka kropli cytryny (k) * szczypta kurkumy (g) * 20 g masła roztopionego (sł) * na wierzch 1/3 banana, kawałek owocu kaki i ew. łyżeczka miodu (sł) Wszystko po kolei dokładam
Zdrowa Kuchnia Sowyjakiegoś czasu prawie nie piekę nic tzw. słodkiego. Kiedyś przygotowywałam słodkości przynajmniej raz w tygodniu i na moim blogu więcej było ciast czekoladowych, serników i różnorodnych deserów niż dań wytrawnych. Teraz jest na odwrót. Zamiast typowych słodyczy piekę ciasteczka owsiane albo bakaliowe, albo podjadam po prostu bakalie:) Jak trafiłam na przepis u Rodzynki na energetyczne kulki , to sobie
Zdrowa Kuchnia Sowyaktualne nadal:) ***** Przedstawiam wersję śniadaniowych placuszków z jabłkiem, podobną do tej , ale łączy je właściwie tylko dodatek jabłka i miodu;) Nie ma tutaj mleka, cukru i proszku do pieczenia. Tak z reguły robię już tego typu placki. Zamiast mleka jest woda, zamiast słodzenia - dodatek na wierzch bakalii, miodu lub czegoś podobnego naturalnie słodkiego. Proszku też nie dodaję już
Zdrowa Kuchnia Sowypotem lekko opadło. Nie spodziewałam się, że będzie takie dobre:) To będzie też świetne ciasto na muffinki i następnym razem takie zrobię - trzeba tylko będzie skrócić czas pieczenia do ok. 20 min. "Czy aż tak ważne jest, aby być przez innych dobrze zrozumianym?" Martin Heidegger
Zdrowa Kuchnia Sowygorzkiej czekolady truskawki Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (duża o śr. 23 cm, lub 3 - 4 małe). Ciasto nakłuć, wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć groch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Zdjąć papier z grochem i dopiec spody przez 10 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić
Sto kolorów kuchniTERMISIL możesz stosować w lodówce i zamrażarce, piekarniku, kuchence mikrofalowej oraz na kuchenkach elektrycznych. Wysoka odporność na szok termiczny , czyli nagłe zmiany temperatur. Możesz używać naczyń żaroodpornych TERMISIL do pieczenia nawet w najwyższych temperaturach. Gładka powierzchnia szkła boro-krzemowego TERMISIL, ułatwia utrzymanie produktów w czystości. Z łatwością utrzymasz naczynia TERMISIL w czystości, również myjąc je w zmywarce
kolorowotorcikowozimowe wieczory - jabłuszka z orzechami - Podzielę się z Wami moim ostatnim przepisem na pieczone jabłuszka. To prawdziwa eksplozja smaków - spróbujcie sami ! Jabłka z orzechami - przepis 4-6 jabłek Jabłka wydrążamy, tak by powstały z nich miseczki. Nadzienie: 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. migdałów w płatkach 2 łyżki miodu 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cukru kryształu białego 1 jajko(...)Wszystkie składniki wymieszać i nakładać do miseczek jabłkowych. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Polecam podawać z lodami ! Smacznego
kolorowotorcikowoDodać cukier, jajka, skórkę cytrynową i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce 30 minut. Wykrawać ciasteczka - pary. Jedno całe, drugie z dziurką. W oryginalnym przepisie ciasteczka są okrągłe :) Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu smarować ciastko całe marmoladą, gęstym dżemem ( ja użyłam galaretki porzeczkowej i dżemu pomarańczowego )i przykładać to z dziurką :) Posypać cukrem pudrem
kolorowotorcikowo